Kategoria

Ciekawe Artykuły

1 Krtań
Co można jeść po usunięciu migdałków
2 Przysadka mózgowa
Wpływ na organizm zaburzenia tarczycy!
3 Rak
Co to jest wole zamostkowe, jak się go leczy
4 Rak
Obniżone TSH w ciąży
5 Rak
Ciąża i choroby tarczycy
Image
Główny // Przysadka mózgowa

Endonorm


Endonorm: instrukcje użytkowania i recenzje

Nazwa łacińska: Endonorm

Składnik aktywny: ekstrakt z białego pięciornika (potentilla alba)

Producent: MiraxBioFarma CJSC (Rosja)

Opis i aktualizacja zdjęć: 23.11.2018

Ceny w aptekach: od 1345 rubli.

Endonorm to biologicznie aktywny dodatek (BAA), środek gonadotropowy i stymulujący tarczycę pochodzenia roślinnego.

Uwolnij formę i kompozycję

Postać dawkowania - kapsułki 400 mg: twarda żelatyna (60 i 90 szt. W puszkach polimerowych, 1 puszka w pudełku tekturowym).

Składniki aktywne w jednej kapsułce:

  • suchy wyciąg z korzeni lukrecji - 50 mg;
  • proszek słodkiej plechy wodorostów - 70 mg;
  • suchy wyciąg z ziela z serii trzyczęściowej - 80 mg;
  • suchy wyciąg z korzeni i kłączy pięciornika białego - 200 mg.

Właściwości farmakologiczne

Endonorm wykazuje szerokie spektrum działania farmakologicznego, na co składa się całkowite działanie wchodzących w jego skład substancji biologicznie czynnych: kwasu lukrecjowego z lukrecji, albininy, fenylopropanoidów i irydoidów sukcesji trójdzielnej, sumy związków fenolowych i glikozydów triterpenowych potentilla white.

W profilaktyce chorób tarczycy i leczeniu zespołu metabolicznego Endonorm przywraca funkcję tarczycy, zwiększa intensywność procesów metabolicznych w tkankach organizmu.

Efekt terapeutyczny w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy, eutyreozie (rozlanej, guzkowej, wieloguzkowej) i wolu endemicznym wynika z pośredniczonego działania leku, uzyskuje się poprzez zmniejszenie czynnościowego przeciążenia tarczycy i zmianę reaktywności jej regulacji humoralnej.

W niedoczynności tarczycy lek zwiększa aktywność czynnościową gruczołu tarczowego, o czym decyduje jego zdolność do aktywowania procesów proliferacyjnych w wysepkach międzypęcherzykowych i zwiększania szybkości procesów syntetycznych.

W przypadku nadczynności tarczycy i tyreotoksykozy Endonorm hamuje wydzielanie hormonów tarczycy przez tyrocyty i hamuje obwodową konwersję T4 / T3, zmniejszając tym samym czynność czynnościową tarczycy.

W przypadku chorób hiperplastycznych kobiecego układu rozrodczego Endonorm ma wyraźne działanie przeciwzapalne i gonadotropowe.

W okresie klimakterium lek normalizuje poziom hormonów gonadotropowych (poprzez pośredni wpływ na układ podwzgórzowo-przysadkowy) i zwiększa czynność czynnościową kory nadnerczy.

Wskazania do stosowania

  • zespół metaboliczny (złożone leczenie);
  • niedoczynność tarczycy;
  • nadczynność tarczycy;
  • tyreotoksykoza;
  • autoimmunologiczne zapalenie tarczycy;
  • wole endemiczne, eutyreoidowe (rozlane, guzkowe, wieloguzkowe);
  • choroby przerostowe żeńskiego układu rozrodczego, takie jak mastopatia, endometrioza i przerost endometrium (leczenie złożone);
  • zespół klimakterium.

Przeciwwskazania

Zgodnie z instrukcją Endonorm jest przeciwwskazany w ostrych chorobach zapalnych układu pokarmowego i indywidualnej nietolerancji składników leku.

Ze względu na brak danych klinicznych nie zaleca się przepisywania leku dzieciom poniżej 12 roku życia, kobietom w ciąży i karmiącym..

Instrukcja użytkowania Endonorm: metoda i dawkowanie

Endonorm należy przyjmować doustnie 10 minut przed posiłkiem.

  • niedoczynność tarczycy, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, guzkowe postacie wola: dorośli - 1 kapsułka 3 razy dziennie, dzieci od 12 lat - 1 kapsułka 2 razy dziennie. Czas trwania kuracji to minimum 2 miesiące. Jeśli konieczne jest przeprowadzenie powtarzających się kursów, przerwy między nimi należy obserwować w ciągu 7 dni;
  • profilaktyka chorób tarczycy: dorośli - 1 kapsułka 2 razy dziennie, dzieci od 12 lat - 1 kapsułka dziennie. Czas trwania kuracji to 1 miesiąc. Przerwa między kursami wynosi 6 miesięcy;
  • kompleksowe leczenie chorób rozrodczych kobiecego układu rozrodczego, zespołu klimakterycznego, kompleksowe leczenie zespołu metabolicznego: dorośli - 1 kapsułka 3 razy dziennie, dzieci od 12 lat - 1 kapsułka 2 razy dziennie. Czas trwania kuracji to 3 miesiące. Przerwa między kursami wynosi 7 dni;
  • nadczynność tarczycy (nadczynność, choroba Gravesa, tyreotoksykoza, rozlane wole toksyczne): dorosłym od 1 do 20 dnia przepisuje się 2 kapsułki 3 razy dziennie, następnie - 1 kapsułkę 3 razy dziennie, dzieci od 1 do 20 Pierwszego dnia przepisuje się 2 kapsułki 2 razy dziennie, następnie - 1 kapsułka 2 razy dziennie. Czas trwania kuracji to 3 miesiące. Przerwa między kursami wynosi 5 dni.

Skutki uboczne

Endonorm może powodować reakcje dyspeptyczne (niestrawność).

Przedawkować

Do chwili obecnej nie zgłoszono przypadków przedawkowania.

Specjalne instrukcje

W celu uzyskania maksymalnego efektu terapeutycznego zaleca się uzupełnienie przyjmowania Endonormu specjalną dietą..

Należy całkowicie wykluczyć lub przynajmniej ograniczyć stosowanie pokarmów zawierających substancje strumogenne (goitrogenne), ponieważ zaburzają one funkcjonowanie tarczycy. Strumogeny to nie tylko produkty spożywcze, ale także produkty chemiczne i farmaceutyczne:

  • pokarmy bogate w tiocyjaniany: soja, rzepa, rzepak, rzepa, proso, brokuły, kalafior, brukselka i kapusta;
  • leki: parathormon, insulina, karbamazepina, fenobarbital, fluoksetyna, fenytoina, estrogenne środki antykoncepcyjne itp.;
  • metale ciężkie (promieniowanie) i halogeny: brom, chlor, fluor itp.;
  • herbicydy i pestycydy.

Długotrwałe stosowanie tych produktów w dużych ilościach i długotrwałe stosowanie odpowiednich leków może powodować zaburzenia tarczycy i tworzenie się wola.

Zaleca się włączenie do diety produktów bogatych w witaminę C, cynk i selen:

  • pokarmy bogate w witaminę C: słodka czerwona papryka (bułgarska), czarna porzeczka, owoce róży, rokitnik zwyczajny, świeże soki;
  • pokarmy bogate w cynk: jaja kurze, rośliny strączkowe (orzeszki ziemne, groszek, fasola, soczewica itp.), płatki owsiane, pestki dyni, wątroba, serca, czerwone mięso;
  • Pokarmy bogate w selen: czosnek, drożdże piwne, pistacje, kokos, krewetki, ryby morskie (śledź, dorsz, morszczuk itp.), Kraby.

Istnieje również możliwość otrzymania gotowych kompleksów witaminowo-mineralnych.

Stosowanie w ciąży i laktacji

W okresie laktacji i karmienia piersią Endonorm nie jest przepisywany ze względu na brak wystarczających danych klinicznych dotyczących bezpieczeństwa jego stosowania..

Zastosowanie pediatryczne

Lek jest przeciwwskazany do stosowania u pacjentów poniżej 12 roku życia..

Interakcje lekowe

Ze względu na możliwą zmianę działania farmakologicznego Endonorm może być stosowany jednocześnie z tyreostatykami i hormonami tarczycy wyłącznie zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego i pod jego nadzorem.

Tylko lekarz prowadzący może anulować przepisane leczenie.

Analogi

Analogami endonorm są Jod-Active, Thyroid Compositum, Endocrinol, Merkazolin, Eutirox.

Warunki przechowywania

Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu w suchym miejscu, chronionym przed światłem i niedostępnym dla dzieci, w temperaturze do 25 ° C.

Okres trwałości - 2 lata.

Warunki wydawania aptek

Dostępne bez recepty.

Recenzje o Endonorm

Recenzje Endonorm są w większości pozytywne. Pacjenci potwierdzają jego skuteczność, zwracają uwagę na brak skutków ubocznych, szczególnie zwracają uwagę na naturalny skład ziołowy leku.

Cena za Endonorm w aptekach

Przybliżone ceny za Endonorm: 1485-2350 rubli. za opakowanie po 60 kapsułek, 1940–2960 rubli. w opakowaniu po 90 kapsułek.

Endonorm. Opinie

Wszystkich postów: 106

10.06.2014, Irina
Dzień dobry. Jak już zostawił recenzję o Endonorm. Teraz chcę wrócić ponownie. Historia jest taka: mam wole wieloguzkowe uciskające krtań Około 1,5 roku temu zacząłem chodzić do endokrynologów. Tam zostałem przetestowany: hormony są normalne, gruczoł nie jest powiększony, są po 2 węzły z każdej strony, po około 1 cm każdy. Grozili mi nakłuciem, a potem, jeśli pokażą wyniki, operacją, czytałem brzydkie rzeczy o nakłuciu i wszystkim innym. NIE CHCĘ siedzieć na hormonach przez całe życie, poza tym mam dopiero 30 lat i nie mam jeszcze dzieci, chcę rodzić. Więc wysłałem lekarzy. Zacząłem kopać w internecie. Znalazłem Endonorm, kupiłem i zacząłem pić, Najpierw jedna tabletka dziennie, przepisana miesiąc, Wydaje się, że moje gardło jest mniej ściśnięte. Znalazłem w internecie informacje o homeopatii i trafiłem do homeopaty. Tam spojrzeli na mnie i powiedzieli, co jest nie tak, oprócz tarczycy, powiedzieli, że później oczyścimy ciało, wyleczymy. Dali mi kulki, przepisali Gormel i Galium-hel w kroplach. Powiedziałem homeopacie o endonormie, powiedziała, że ​​nie będzie gorzej - pić. Widziałem to przez kolejne 2 miesiące razem z kulkami. Przyszedłem raz na trzy miesiące, dawali mi nowe kulki. Endonorm się skończył i przestałem go pić. W ciągu sześciu miesięcy schudłem 10 kg, schudłem. Przy powtórnym badaniu ten sam lekarz zobaczył 1 lot po prawej stronie 6-7 mm i 2 po lewej 3-5-6 mm Hormony są normalne. Krtań nie uciska, homeopata zrezygnował z niektórych leków, nie piłem Endonorm. Minęło lato. Nadeszła jesień i zaczęło się - gardło znowu uciska. poszedł do sprawdzenia i jeszcze raz - 4 węzły, każdy do zobaczenia Lekarz powiedział, że spróbuj więcej homeopatii, jeśli to nie działa dobrze w przypadku nakłucia. Straszny. Nie chcę iść do lekarza na operację. To nie jest opcja. Znowu kupiłem endonorm. Może nie powinieneś przestać go pić, dopóki wszystko nie zniknie.

11.12.2014, Elena
Irina, ja miałem taką samą sytuację! Ale tylko ja nie poszedłem do homeopaty, a lekarz od razu ostrzegł mnie o endonormie - idź na kurs, spójrz na analizę, oczywiście, analizę, a jeśli wszystko będzie dobrze, to wystarczy dopiero jesienią. I piłem tamtą jesień, ale ten pomyślał i pomyślał, a nie zrobił. Teraz nadrabiam stracony czas - mam nadzieję, że będzie tak jak dawniej i taka pauza nie będzie krytyczna.

15.01.2014, Marina
Jeśli lek jest na pięciorniku, to dlaczego nie kupić Endocrinol w normalnej aptece: tańszy, nie zabije Cię nadczynnością, ponieważ nie zawiera wodorostów?

08.01.2015, Alevtina
Jestem położnikiem-ginekologiem (46 lat) o endokrynolu i endonormie: to naprawdę podobne suplementy diety, oba z białym pięciornikiem, ale mimo to są to bardzo różne leki, choć z tymi samymi wskazaniami. Po pierwsze, oprócz Potentilla i wodorostów, endonorm zawiera również korzeń lukrecji i sznurek, który z kolei ma bardziej wszechstronny wpływ na tarczycę (tarczycę). po drugie: endonorma przeszła badania kliniczne na ochotnikach z różnymi chorobami tarczycy, w wyniku których udowodniono jej skuteczność w różnych chorobach tarczycy, nawet z tyreotoksykozą (tylko w podwójnej dawce), po trzecie: dawka każdego składnika jest wyraźnie wskazana dla endonormy i zależnie od od tej dawki lek jest przepisywany w każdym przypadku w określonej dawce. których endokrynol nie ma. Myślę, że endonorm jest bardziej skuteczny niż endokrynol, chociaż na endokrynolu widziałem poprawę u pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Jeśli chodzi o czas hospitalizacji, niestety zaburzeń endokrynologicznych (w tym przypadku tarczycy) nie da się wyleczyć, ale można je utrzymać tylko na poziomie zbliżonym do normy za pomocą hormonów, czy takich suplementów diety oczywiście w cyklach 2-3 miesięcy z przerwami, zgodnie z zaleceniami producenta

26.02.2014, Elena
Marina w endokrynolu przez minutę zawiera między innymi zioło Cinquefoil. Tylko z tego powodu tak naprawdę nie chcę tego kupować..

11.01.2013, Ludmiła
Dzień dobry! Mam 58 lat. Hipoterioza, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, wole wieloguzkowe. O lekarzach zgadzają się wszyscy. Odnośnie ZABIEGU najpierw zwróciłem się do Chin, zielarz zasugerował wywary, nie wiem co tam było, piłem przez 3 miesiące, TSH spadło do połowy normy, T4 też mocno wzrosło, węzeł po lewej stronie rozwiązany (ostrzeżenie zielarza należy wybrać z doświadczeniem w leczeniu tarczycy). Zacząłem domagać się więcej, zmuszony przyjechać do Chin, wziąłem kolejny wywar przez 4 miesiące, kiedy otworzyłem pierwsze opakowanie, okazało się, że nie przypadło mi do gustu, chyba się zmieniło, ale po pierwszym miesiącu TSH wzrósł. Długo się z zielarzem stykałem, aż usłyszałem mądrą myśl, że choroba tarczycy długo zarabia, więc nie może i nie powinna minąć szybko. W tym czasie dowiedziałem się o doktorze Ushakovie, byłem w recepcji, zdiagnozowano wegetatywną dystonię naczyniową, przeszedłem z nim kurację. Potem znowu do Chin, znowu dawali wywary przez 4 miesiące. Po 2,5 miesiącach wywary zsiadły, po 2 miesiącach TTG 2,66, po 3 miesiącach, a ja skończyłem zwinięty, TTG 3,78, więcej nie piłem. W tym czasie na stronie Ushakova przeczytałem artykuł o alternatywnych metodach leczenia tarczycy. Wziąłem wszystkie witaminy i tak dalej na polecenie AMVEY, a potem przyjaciel mojego męża ze swoim CORALEM wziął ich kilka w tym samym czasie. Po 2 miesiącach zaczęła się bezsenność, zdała sobie sprawę, że posunęła się za daleko z CORALEM, przestała pić wszystko, ale zrobiła TSH 3.67. Ta 0,1 jest jak ból dla duszy. Teraz będę pił po trochu. Korzeń Potentilla i korzeń czerwony Przyjmę podziękowania. Moje ciśnienie krwi wróciło do normy, chociaż dochodziło do 130. Czuję się dobrze, w grudniu znowu zobaczę Uszakow.
Jeśli moje doświadczenie komuś pomoże, będę bardzo zadowolony. Zdrowie dla wszystkich!

29.10.2013, Kristina
Jestem w panice, mam nadczynność tarczycy + chorobę Gravesa-Basedowa - hormony są poza skalą i TSH jest na 0. Jestem wegetarianką, po 3 porodach dziecko ma 2 lata, te 2 lata nie mają miesiączki. Jestem przeciwnikiem wszelkiej tradycyjnej medycyny, zwłaszcza rosyjskiej. Leczy mnie homeopatia, ale nie zawsze mi się udaje przy drinku, TSH niezmiennie wynosi zero. Chcę spróbować endonorm. Według Światowej Organizacji Zdrowia 7 dzieci zmarło z powodu propitsilu w ciągu roku, a ja nie pamiętam, ilu dorosłych. I o wskaźnikach tyrozyny, a nawet więcej! Potrzebujesz tego? W naszym kraju mamy wskaźniki śmiertelności przed Zimbabwe. Lekarze nie przejmują się tym, co stanie się z tobą po tych tabletkach. Nie są za to odpowiedzialni, ponieważ sam głupiec umarł. Myślę też, że wszystkie choroby od urazy, zazdrości, zazdrości w ogóle od głowy. Musimy się zmienić. Jest taki naturopata MARVA VARGASHAKOVNA OGANYAN, obejrzyj jej wykłady. Leczy wszystkie choroby, łuszczycę i cukrzycę
a tarczyca - post z piciem ziół i soków cytrusowych. Jeśli endonorm nie pomoże, będę go głodował. Uważa lekarzy za wrogów ludzkości, dlaczego nie podają statystyk po leczeniu tyrozyną itp..

12.06.2014, Marina
Mam chorobę Gravesa. leczono merkazolilem w Instytucie Endokrynologii - działał mocno i bardzo krótko. Nastąpiło zaostrzenie - kupiłem rosyjskiego Endonorma - testy były baaaardzo złe, ttg poniżej cokołu t3-t4 wypadł ze skali. Dokładnie miesiąc później powtórzyłem testy - Wszystkie hormony są w normie. Nawiasem mówiąc, już trzeciego dnia zacząłem czuć się lepiej. Może niektórym to nie pomogło, ale dla mnie to było tylko wybawienie. Już czułem się dobrze + wszystkie testy były normalne i zdobyłem punkty na kolejne spotkanie. Sześć miesięcy później doszło do zaostrzenia - endonorm w tamtym czasie był mi bardzo bliski, postanowiłem znaleźć coś tańszego. Kupiłem ukraiński lek z Potentillą - piłem go przez tydzień, nie tylko nie zauważyłem żadnej poprawy, ale także zacząłem puchnąć i źle się czuł, przestałem go brać. Następnie spróbowałam ziół i nalewek od słynnego zielarza Tovstukha - efektem jest super + CAŁKOWICIE zniknął gruczolakowłókniak w klatce piersiowej 2,9 cm. Nie ma śladu. ALE wziąłem trzy nalewki i trzy zioła - oczywiście stresuje się wszystko.

11.12.2014, Elena
Marina, na początku też kupiłem niewłaściwy Endonorm, tk. istnieją dwa! Russian Endonorm (Phytopanacea) i Ukraińska Endonorm (Vitera). Różnica to tylko jedna pierwsza litera. Zastanawiam się, dlaczego rosyjski producent nie pozywa takiej podróbki.

13.12.2013, Galina
Tak, Kistino, masz rację, dziś nasi lekarze z jakiegoś powodu nie są za nic odpowiedzialni. Przepisany, nie ma korzyści, a potem wzruszają ramionami: „Więc ten lek do ciebie nie trafił!” Ja też od 1990 roku, będąc na emeryturze medycyny oficjalnej, zajmuję się tradycyjną medycyną ludową (masaże itp.) I nie rozpoznaję leków chemicznych. Dlaczego więc jesteśmy leczeni narkotykami syntetycznymi i czekamy na ich pomoc ?! Właśnie dlatego, że WSZYSTKIE z nich są syntetyczne dają efekty uboczne, kumulując się w organizmie. Od roku, kiedy zmagałem się z artretyzmem, pomagałem sobie i wielu innym osobom z astmą, artrozą, nadciśnieniem, łuszczycą itp., Aby poprawić się dzięki NATURALNYM środkom. Komunikując się z lekarzami zdałem sobie sprawę, że zdają sobie sprawę, że nie ma lepszych naturalnych środków, ale Ministerstwo Zdrowia nie dopuszcza ich do przyjmowania w medycynie praktycznej, więc lekarze nie mogą ich polecać.

Endonorm

Kompozycja

Preparat zawiera główny składnik: ekstrakt z korzenia pięciornika.

Jego składnikami są również: ekstrakty z korzeni lukrecji, zioła z serii trójdzielnej oraz proszek z plechy słodkich wodorostów.

Formularz zwolnienia

Endonorm produkowany jest w postaci kapsułek, pakowanych po 60 i 90 sztuk w fiolkach.

efekt farmakologiczny

Lek ma działanie tyreotropowe i gonadotropowe.

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Ten suplement diety zawiera mieszankę ekstraktów roślinnych. Jego podstawą jest biały pięciornik. Endonorm zawiera również takie składniki roślinne jak trójdzielny sznurek, naga lukrecja i cukrowe wodorosty w postaci proszku.

Należy zauważyć, że korzeń Potentilla white w Endonorm decyduje o jego działaniu leczniczym, podczas gdy pozostałe substancje działają wzmacniająco..

Leczenie tarczycy preparatem Endonorm z korzeniem Potentilla pomaga przywrócić jej aktywność i strukturę morfologiczną. Jednocześnie lek ma korzystny wpływ w leczeniu chorób hiperplastycznych charakterystycznych dla układu rozrodczego kobiet.

Stwierdzono, że związki fenolowe, wchodzące w skład głównej substancji, służą do syntezy hormonu tyreotropowego w przednim przysadce mózgowej. Dlatego leczenie tarczycy preparatem Endonorm przyczynia się do powrotu gruczołu tarczowego do stanu euteroidalnego i normalizuje strukturę tkanki tarczycy.

Inne składniki leku również mają korzystne działanie. Na przykład lukrecja naga zawiera kwasy lukrecjowe, które mogą normalizować aktywność nadnerczy, układu rozrodczego i odpornościowego, a także przywracać równowagę hormonalną organizmu.

Seria trójdzielna jest nasycona związkami polifenolowymi wykazującymi działanie immunomodulujące, co przyczynia się do osiągnięcia efektu terapeutycznego w leczeniu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy i rozlanego wola toksycznego.

Wodorosty cukrowe zawierają wiele makro- i mikroelementów. Dlatego stosowanie Endonorm z korzeniem Potentilla white wraz z gruczołem tarczycy poprawia stan jej tkanek i normalizuje procesy biochemiczne związane z tym gruczołem.

Wskazania do stosowania

Stosowanie Endonorm z korzeniem Potentilla zalecane jest jako dodatek do żywności w przypadku braku garbników, kwasu lukrecjowego i jodu. Szczególnie pilna potrzeba tego leku pojawia się w leczeniu różnych chorób tarczycy, na przykład:

  • nadczynność tarczycy;
  • niedoczynność tarczycy;
  • autoimmunologiczne zapalenie tarczycy;
  • różne formy wola.

Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania tego środka, gdy:

  • nietolerancja na jej składniki;
  • laktacja, ciąża.

Skutki uboczne

Podczas przyjmowania tego suplementu diety nie było przypadków skutków ubocznych. Nie należy jednak wykluczać wystąpienia jakichkolwiek reakcji alergicznych..

Endonorm, instrukcja obsługi (metoda i dawkowanie)

Jak wskazuje instrukcja użycia Endonorm, kapsułki przyjmuje się doustnie, popijając wodą. Lepiej jest to zrobić przed jedzeniem, 10 minut wcześniej. Standardowa dzienna porcja to jedna kapsułka 3 razy dziennie..

Czas trwania kursu terapeutycznego waha się w granicach 2-6 miesięcy.

Lekarz prowadzący szczegółowo wyjaśnia, jak stosować Endonorm w przypadku określonej choroby. Zwykle jest to średnia dawka, ponieważ lek jest częścią złożonego leczenia. W razie potrzeby i na zalecenie lekarza dawkę można zwiększyć do 6 kapsułek. Jeśli pacjent nie rozumie dokładnie lub ma wątpliwości, jak prawidłowo przyjmować Endonorm, musisz dowiedzieć się wszystkiego od swojego lekarza lub skontaktować się z innym, bardziej kompetentnym specjalistą.

Leczenie zapalenia tarczycy za pomocą Endonorm

Najczęstszymi chorobami tarczycy są choroby autoimmunologiczne. Ekspozycja na przeciwciała przeciwtarczycowe stopniowo prowadzi do zniszczenia komórek gruczołowych, które nie są wtedy w stanie w pełni wykonywać swoich funkcji. Dość często ludzie nie odczuwają tych procesów przez długi czas. Przyczyną rozwoju patologii są zarówno czynniki środowiskowe, jak i dziedziczne predyspozycje, a także przenoszone choroby zakaźne i stresy..

W przypadku rozpoznania autoimmunologicznego zapalenia tarczycy leczenie preparatem Endonorm i innymi lekami ma na celu utrzymanie prawidłowego poziomu hormonów w tarczycy. Szczególnie ważna jest szybka aktywacja metabolizmu i innych procesów regeneracyjnych, co może zrobić ten lek..

Przedawkować

Nie zidentyfikowano przypadków przedawkowania.

Interakcja

Połączone stosowanie tego leku z lekami hormonalnymi i tyreostatykami jest możliwe tylko pod nadzorem lekarza, ponieważ nie wyklucza się niepożądanych reakcji.

Warunki sprzedaży

Warunki przechowywania

Nadaje się do przechowywania kapsułek w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, chronionym przed dziećmi.

Okres przydatności do spożycia

Analogi

Główne analogi są reprezentowane przez leki: Thyroid Compositum, Jod-Active, Merkazolin, Endocrinol, Eutirox.

Recenzje o Endonorm

Wiele osób dotyka różne rodzaje chorób związanych z zaburzeniami układu hormonalnego. Dlatego szczególnie często omawia się leczenie tarczycy metodami Endonorm i ludowymi, ponieważ uważa się je za bezpieczne i dość skuteczne..

Lek Endonorm, którego opinie pacjentów są bardziej pozytywne, jest zwykle przepisywany w ramach złożonej terapii. Często użytkownicy mówią, że przyjmowanie tego leku pomaga im zachować dobre zdrowie, znacznie poprawiając jakość ich życia..

Kiedy niedoczynność tarczycy jest leczona Endonorm, oczywiście nie ma natychmiastowego efektu. Jednak mija trochę czasu, a pacjenci zaczynają czuć się znacznie lepiej, niechciane objawy znikają. Poprawę potwierdzają parametry laboratoryjne. Chociaż leczenie niedoczynności tarczycy Endonorm prowadzi się przez długi czas, efekt terapeutyczny utrzymuje się przez długi czas.

Leczenie nadczynności tarczycy za pomocą Endonorm jest mniej więcej tak samo skuteczne, ale do pojawienia się wyniku wymagany jest również właściwy wybór schematu terapeutycznego i długi cykl terapeutyczny. Jednak niektórzy pacjenci zgłaszają, że efekt terapeutyczny jest krótkotrwały, a niepożądane objawy powracają niemal natychmiast po jego zaprzestaniu. Podczas gdy inni ludzie twierdzą, że leczenie nadczynności tarczycy przez Endonorm przyniosło im znaczną ulgę przez długi czas.

Ponadto na forach istnieje wiele porównań leków o podobnym działaniu. Wśród nich Endonorm jest bardziej powszechny niż inne, o których opinie lekarzy są nieco zróżnicowane. Niektórzy eksperci również potwierdzają skuteczność tego środka, podczas gdy inni, choć nie stosują go w swojej praktyce, uważają, że „nie będzie gorzej”, ale nie są pewni pozytywnego wyniku.

Nie mniej aktywnie dyskutuje się o leczeniu tyreotoksykozy za pomocą Endonorm w ramach kompleksowej terapii. Wybierając leki, eksperci często skłaniają się ku temu konkretnemu lekarstwu, ponieważ zawiera dodatkowe składniki - wodorosty, sznurek i korzeń lukrecji, które wzmacniają efekt. W każdym przypadku leczenie tyreotoksykozy za pomocą Endonorm wymaga doboru odpowiedniego schematu i dawkowania dla każdego pacjenta i nie pozwala na stosowanie bez recepty..

Cena Endonorm, gdzie kupić

Możesz kupić Endonorm w Moskwie za cenę 2100 rubli w prawie każdej aptece.

Cena leku na Ukrainie to około 189 UAH. Jednocześnie dość trudno kupić Endonorm z korzeniem Potentilla w aptece, ale można go zamówić online..

ENDONORM: recenzje

4 lata temu zdiagnozowano u mnie autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, początkowo lekarze tylko obserwowali, a potem, gdy funkcja gruczołu zaczęła się zmniejszać, dodano L-tyroksynę. Ale przez całe życie nie chciałem pić hormonów i bać się tego, co będzie dalej. W Internecie, przez wyszukiwarkę, znalazłem o preparacie ziołowym Endonorm, zacząłem zbierać informacje na jego temat bardziej szczegółowo, ale lekarze stwierdzili, że to wszystko bzdury. Nie można wyleczyć tarczycy ziołami. Ale znalazłam też pozytywne recenzje, osoby, którym naprawdę pomogłam. Zdecydowałem dlaczego i nie mogę spróbować, ku mojemu szczęściu leczenie dało pozytywny efekt. Stopniowo przeciwciała zaczęły spadać i wracały do ​​normy, nie stosuję już terapii zastępczej, ponieważ mój gruczoł sam wydziela hormony tyle, ile potrzeba.

4 lata temu zdiagnozowano u mnie autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, początkowo lekarze tylko obserwowali, a potem, gdy funkcja gruczołu zaczęła się zmniejszać, dodano L-tyroksynę. Ale przez całe życie nie chciałem pić hormonów i bać się tego, co będzie dalej. W Internecie, przez wyszukiwarkę, znalazłem o preparacie ziołowym Endonorm, zacząłem zbierać informacje na jego temat bardziej szczegółowo, ale lekarze stwierdzili, że to wszystko bzdury. Nie można wyleczyć tarczycy ziołami. Ale znalazłam też pozytywne recenzje, osoby, którym naprawdę pomogłam. Zdecydowałem dlaczego i nie mogę spróbować, ku mojemu szczęściu leczenie dało pozytywny efekt. Stopniowo przeciwciała zaczęły spadać i wracały do ​​normy, nie stosuję już terapii zastępczej, ponieważ mój gruczoł sam wydziela hormony tyle, ile potrzeba.

ENDONORM

  • Wskazania do stosowania
  • Przeciwwskazania
  • Skutki uboczne
  • Przedawkować
  • Interakcje z innymi lekami
  • Formularz zwolnienia
  • Okres przydatności do spożycia
  • Specjalne instrukcje

Szeroki zakres działania farmakologicznego leku wynika z całkowitego działania substancji biologicznie czynnych wchodzących w jego skład: albininy, glikozydów triterpenowych oraz sumy związków fenolowych potentilla białego, irydoidów i fenylopropanoidów serii trójdzielnej, kwasu lukrecjowego lukrecji.

Przyjmowanie leku Endonorm ma zależny od dawki wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Stosowanie leku w niedoczynności tarczycy (1 kapsułka 3 razy dziennie) zwiększa aktywność czynnościową gruczołu tarczowego poprzez aktywację procesów proliferacyjnych w wysepkach międzypęcherzykowych oraz zwiększenie szybkości procesów syntezy. Stosowanie leku na nadczynność tarczycy (2 kapsułki 3 razy dziennie) zmniejsza czynność czynnościową gruczołu tarczowego poprzez hamowanie wydzielania hormonów tarczycy przez tyrocyty i hamowanie obwodowej konwersji T4 / T3. Efekt terapeutyczny Endonorm w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy i wolu guzkowym wynika z efektu pośredniego - uzyskuje się go poprzez zmniejszenie funkcjonalnego przeciążenia tarczycy i zmianę reaktywności humoralnej regulacji tego narządu.
Efekt terapeutyczny stosowania leku Endonorm w zespole klimakterium objawia się normalizacją poziomu hormonów gonadotropowych (pośredni wpływ na układ podwzgórzowo-przysadkowy) i wzrostem czynności funkcjonalnej kory nadnerczy.
Efekt terapeutyczny leku w kompleksowym leczeniu chorób przerostowych kobiecego układu rozrodczego (mastopatia, endometrioza, przerost endometrium) wynika z jego wyraźnych właściwości przeciwzapalnych i aktywności gonadotropowej.
Efekt terapeutyczny stosowania leku w kompleksowym leczeniu zespołu metabolicznego uzyskuje się poprzez przywrócenie funkcji tarczycy i zwiększenie intensywności procesów metabolicznych w tkankach organizmu.

Ten film jest niedostępny.

Wyświetl kolejkę

Kolejka

  • usuń wszystko
  • Wyłączyć

Recenzje endokrynologów na temat Endonorm

Chcesz zapisać ten film?

  • Skarżyć się

Złóż skargę na wideo?

Zaloguj się, aby zgłosić nieodpowiednie treści.

Podobnie jak wideo?

Nie polubiłem?

Tekst wideo

Ismailova Anna Valerievna
Endokrynolog kategorii I, kandydat nauk medycznych

Relacja z III Serbskiego Kongresu tarczycy na temat: „Cechy zastosowania leku ENDONORM w leczeniu patologii tarczycy z naruszeniem budowy morfologicznej i funkcji tarczycy”

00:00 - Witamy
01:09 - O Endonorm (informacje ogólne)
02:29 - O przyjmowaniu razem z hormonami
04:36 - Leczenie autoimmunologicznego zapalenia tarczycy
06:10 - Leczenie wola guzkowego i wieloguzkowego
06:44 - Leczenie wola rozlanego i rozlanego guzkowo-guzkowego
07:18 - Leczenie wola rozlanego toksycznego
08:27 - Specyfika stosowania u dzieci i młodzieży powyżej 12 lat
09:15 - Interakcje z innymi lekami
10:50 - Efekty uboczne, przeciwwskazania
12:25 - Informacje kontaktowe w przypadku pytań

Endonorm

Opis:

Endonorm to biologicznie aktywny suplement diety oparty na suchych ekstraktach roślinnych, który reguluje pracę tarczycy, zarówno przy jej nadczynności, jak i przy niedoczynności. Ponadto lek normalizuje czynność gonad (w szczególności poziom hormonów gonadotropowych), co warunkuje działanie farmakologiczne Endonorm w zaburzeniach klimakteryjnych i dlatego znajduje się w terapii chorób przerostowych układu rozrodczego u kobiet (mastopatia, endometrioza, rozrost endometrium).

Wskazania:

Schemat odbioru:

Przeciwwskazania:

Skutki uboczne:

Kompozycja:

Formularze wydania:

Obszary zastosowania:

Opinie:

Podobno wszystko jest indywidualne, wziąłem to na niedoczynność tarczycy. Pomógł mi w połączeniu z hormonami. Potem przeszedłem na endokrynol, który zawierał również biały pięciornik, tyle że jest tańszy.

Endonorm jest sprzedawany w zwykłych aptekach. Więc po prostu kup tam i to wszystko. W swoim mieście możesz wyglądać na przykład tak: http://apteka.ru/search/?sort=rating&sortOrder=desc&q=%D1%8D%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0 % BE% D1% 80% D0% BC

Uważaj przy zakupie, są informacje o podróbkach: http://www.endonorm.ru/vnimanie-obman-poddelka-endonorm/

Wole wieloguzkowe leczę Endonormem - teraz trzeci kurs. Po drugim kursie zrobiłem kontrolne USG - wyniki są zachęcające - węzły przestały rosnąć i kurczyć się, a kilka małych całkowicie zniknęło. Na co należy zwrócić uwagę - dość trudno mi połknąć kapsułkę. Natychmiast wyzwalany jest odruch wymiotny, dlatego najpierw wylałem zawartość z kapsułki i popiłem, a potem przeczytałem, że jest to absolutnie niemożliwe i że jeśli preparaty w kapsułkach muszą być dokładnie w swoich kapsułkach i zażywać tak, aby rozpuściły się w żołądku i zawartość nie „rozmazała się” kiedy myjesz je tak jak ja. Teraz muszę w pracy chować się w toalecie i czekać, aż oczy przestaną być mokre - nadal ciężko mi pić kapsułki.
Nie daj się też rozweselić - Endonorm nie będzie w stanie całkowicie rozpuścić węzłów, jak niektórzy piszą w Internecie. Dokładniej, te bardzo małe znikną, a te duże albo przestaną rosnąć, albo będą się zmniejszać (mam tylko trochę i jeden prawie 2 razy, a jeden nawet nie zmniejszył się o mm). I tak - duże nie rozpuszczają się całkowicie! Endokrynolog ostrzegał mnie z góry. Albo przestanie rosnąć lub kurczyć się. I nikt nie wie, ile. Ale to mi już wystarczy.
Z minusów - mamy Endonorm strasznie drogie - słoik w aptece kosztuje prawie 4000! Ale już trzeci rok poprosiłem kuzyna, żeby został wysłany z Moskwy. Twoje apteki są prawie 2 razy tańsze!
Również zanim zaczniesz brać - koniecznie skonsultuj się ze swoim endokrynologiem! Miałem dwóch lekarzy. Nie od razu zaczęto słuchać ani o Endonormie, ani o jakichkolwiek suplementach diety - należy to natychmiast przerwać. I biorę to i pytam - jeden węzeł ma prawie 9 mm, czy mogę zrobić biopsję? Na co zawahał się i uderzył mnie odpowiedzią „A. cóż, tak, zróbmy to”. Co to za lekarz? Zapomniałeś? Przyszedłem do niego na leczenie, a nie po to, żeby mu przypominać, jak leczyć. Napisałem skargę do naczelnego lekarza i ponownie podpisałem kontrakt z inną kliniką (zresztą chyba nie byłem taki jedyny - bo lekarz był już zwolniony). Nowy lekarz jest bardziej lojalny. Tak bardzo, jak byłem zachwycony moją propozycją, ale nie byłem kategorycznie przeciw Endonorm. Po drugim cyklu USG powiedział, że powinien kontynuować przyjmowanie.
Dlatego jeśli zdecydujesz się na Endonorm, lepiej zrobić to pod nadzorem lekarza. Te. Przepisano mi również picie selenu.
Przepraszam za długi tekst. Bardzo chciałem się podzielić moimi wynikami.
Pozdrawiam, Alla Poroshina

Od 5 lat mam już problemy z włosiem, przez to nawet poroniłam, nawet przestraszyli mnie operacją. Dlatego nie miałem wyboru, co pić.
Stosuję lek od 3 miesięcy. Efekt jest wyczuwalny. Czuję jakąś lekkość, brak oddechu. Za tydzień mam zamiar przejść testy, naprawdę liczę na pozytywny wynik.

Dzień dobry! Kupiłem Endonorm po przeczytaniu pozytywnych recenzji na jego temat w Internecie. Lek jest bardzo drogi, ale liczyłem na pozytywny wynik. Pół godziny po zażyciu Endonorm, rozpoczęła się ciężka tachykardia, pojawił się niepokój, skoczyło ciśnienie.
Spróbowałem wziąć to po raz drugi, reakcja jest identyczna. Endonorm mi nie odpowiadał. Wyrzuciłem pieniądze.

Recenzje o Endonorm

50

4 - 0

trzydzieści

20

dziesięć

Tak się złożyło, że musiałem zażywać lek, ponieważ miałem powiększoną tarczycę. Dodatkowo, jak dla mnie, to narzędzie polega na tym, że nie zawiera szkodliwych chemikaliów, a jedynie produkty pochodzenia roślinnego. Posiada wszelkie uprawnienia, chociaż jest suplementem diety.

  • przede wszystkim naturalność
  • problematyczne do kupienia

Długo miałem problemy z tarczycą, ale życie mi nie przeszkadzało i nie miałem czasu na zrobienie siebie, potem jedno, potem drugie, wirując jak wiewiórka na kole. Ale kiedy spadł na mnie jakiś niewytłumaczalny niepokój połączony ze zmęczeniem, zdałem sobie sprawę, że nie da się tak zostawić. Chociaż jednocześnie nie miałam pojęcia, że ​​takie stany są z nią związane. Lekarz wyjaśnił mi to później. I kolejny nieprzyjemny czynnik, szybko przybrałem na wadze, chociaż moje jedzenie było zwyczajne, wyobraź sobie, z 52 kilogramów osiągnąłem 64, i to w zaledwie kilka miesięcy. Tutaj jest jasne dla każdej osoby, że nadszedł czas, aby tupnąć do kliniki.

Pani doktor okazała się bardzo dobrą kobietą, byłoby ich więcej, napisała do mnie, które można zjeść przy mojej chorobie, a które nie. Na przykład wcześniej opierałem się na jajkach, bekonie, wędzonych potrawach, a nawet na ostrych przyprawach. I nie można ich stosować w chorobach tarczycy. Wiedziałem, że zacznie przepisywać mi zwykłe tabletki na moją diagnozę, ale poprosiłem ją, żeby poleciła coś nowego, można by nawet powiedzieć, że jest wyjątkowy. W tym przypadku miała na myśli ten środek zaradczy. Doskonale rozumiem, dlaczego nie od razu go poleciła, trudno go znaleźć w aptekach, a każdy pacjent powie, cóż, dlaczego mi doradzasz, gdzie go szukać i dlaczego mam zamawiać w internecie. Ogólnie nie jest to nawet lekarstwo, ale suplementy diety, które zawsze składają się z naturalnych składników, biorą przynajmniej wodorosty, lukrecję i Potentilla.

Już w połowie aplikacji zacząłem zauważać stabilny pozytywny trend. Zyskałem siłę czy coś i zacząłem trochę tracić na wadze. Właściwie zakładałem, że będę musiał kupić kolejny słoik, ale lekarz powiedział, żeby poczekać, bo moje wskaźniki zdrowotne w tym kierunku znacznie się poprawiły.

Teraz stałem się taki sam, uspokoiłem się, znalazłem harmonię w mojej duszy, w przeciwnym razie wszystko nie było dla mnie takie, jakbym nie był sobą.

Kiedy zdałem komisję do pracy, podczas wizyty u endokrynologa, okazało się, że mam powiększoną tarczycę. Nigdy bym nie pomyślał, że mogę to mieć, bo czuję się dobrze i nie mam na co narzekać. Najprawdopodobniej w organizmie brakowało jodu i tę lukę trzeba było wypełnić.

Za radą lekarza kupiłem lek Endonorm, który dziś jest dość popularny w rozwiązaniu tego problemu. Posiada atest, dobrze dobrany skład i co do zasady mały przebieg aplikacji.

Stosowałam jedną kapsułkę dwa razy dziennie i tak dalej przez miesiąc. Nie było żadnych skutków ubocznych. Sądząc po instrukcjach, nie mogą. Spośród przeciwwskazań można wyróżnić tylko ciążę, laktację i nietolerancję składników.

W jednym przebiegu sytuacja się poprawiła, tarczyca osiągnęła normalny rozmiar. Jestem bardzo zadowolony z działania leku.

  • pomogło mi
  • nie odnaleziono

Po porodzie zauważyłem guzy na szyi. Lekarz przepisał USG tarczycy. Diagnoza - niedoczynność tarczycy, wole. Moja przyjaciółka też cierpi na tę samą chorobę i u niej spotkałem Endonorm. Przyjmowała ten suplement diety przez około dwa miesiące i powiedziała, że ​​poczuła się zauważalnie lepiej. Wtedy nie zwróciłem uwagi na ten środek, ponieważ nie wiedziałem, że będę miał taki sam problem z tarczycą jak mój kolega. Po wizycie u lekarza poszedłem odwiedzić ją, aby zamówić lek i mnie. Od tego czasu minął miesiąc i sam czułem, że lek jest skuteczny. Moje zdrowie się poprawiło. Objawy niedoczynności tarczycy, takie jak osłabienie, zmęczenie, senność, letarg, stały się mniej wyraźne. Najważniejsze, że w skład tego suplementu diety wchodzą naturalne składniki - korzenie pięciornika białego i nagiej lukrecji, seria trójdzielna, proszek ze słodkiej plechy wodorostów.

Nie ma skutków ubocznych, ponieważ suplement diety jest naturalny bez szkodliwych wtrąceń i tylko z roślin leczniczych. Jest bardzo łatwy do zażywania jak zwykły lek.

Efekt wizualny nie trwał długo, po dwóch tygodniach zacząłem zauważać, że guzy na mojej szyi stały się trochę mniejsze, nie tak wyraźne. Niedawno przeszedłem ponownie testy, ich wskaźniki znacznie się poprawiły, ale nadal muszę kontynuować przyjmowanie suplementu diety aż do całkowitego wyzdrowienia, więc kupiłem sobie kolejną butelkę, a koleżanka już je kończy, bo testy wróciły do ​​normy i zniknął wole.
Kiedy pierwszy raz zamówiłem ten produkt dla przyjaciółki, pomyślałem, że jest w Internecie.

kupuje, okazuje się, że jest sprzedawany w naszej aptece. Wygodne i niedrogie. Ale nie zawsze można go znaleźć w magazynie, kupujący szybko go demontują, więc kupuję go na kilka dni przed końcem poprzedniego słoika z funduszami.

Cieszę się, że od razu znalazłam własny środek, który pomógł mi zachować i poprawić stan zdrowia, bez bolesnego doboru odpowiednich leków, bo nie każdy lek jest odpowiedni dla każdego i nie ma skutków ubocznych jak Endonorm. Ten suplement diety jest odpowiedni dla każdego bez szkody dla zdrowia, ze względu na swoją naturalność. Jest również dostępny w cenie. To naprawdę cudowne lekarstwo, które pomogło mi przywrócić pracę tarczycy..

MOŻE POMÓC ENDONORMU?

1. Endonorm nie pomoże. I to nie jest lek, ale suplement diety. Istnieją standardy leczenia, są wyniki dużych badań klinicznych. Endonorm, podobnie jak inne suplementy diety, nie ma ani nie ma. Oprócz nieszkodliwości (jest to wymóg przy rejestracji suplementów diety), nic dla niego nie zostało udowodnione. Zatem korzyści płynące z endonorm są porównywalne z korzyściami z jedzenia. Gdyby było inaczej, Endonorm już dawno zostałby przerejestrowany z suplementów diety na leki..

2. „wole bez guzków” nie zawsze wymaga operacji w wieku 46 lat. Określ, jaki jest powód w Twoim przypadku - hormony nie są normalne i nie udało się naprawić tego lekami? tarczyca jest ogromna i uciska inne narządy szyi?

Jeśli nie rozumiesz mojej odpowiedzi, uznasz ją za niekompletną lub masz dodatkowe pytania - napisz w komentarzach do swojego pytania na stronie, a postaram się pomóc (nie pisz ich w prywatnych wiadomościach).

Jeśli chcesz coś wyjaśnić, ale nie jesteś autorem tego pytania, napisz swoje pytanie na stronie https://www.consmed.ru/add_question/, w przeciwnym razie Twoje pytanie pozostanie bez odpowiedzi. Pytania medyczne w wiadomościach prywatnych pozostaną bez odpowiedzi.

Ujawnienie potencjalnego konfliktu interesów: Otrzymuję rekompensatę finansową w postaci niezależnych grantów badawczych od Servier, Sanofi i Ministerstwa Zdrowia RF.

Top