Kategoria

Ciekawe Artykuły

1 Przysadka mózgowa
Adrenalina. Po co to jest??
2 Rak
FSH (hormon folikulotropowy) u mężczyzn
3 Testy
Jak przechowywać insulinę w domu
4 Rak
Niedoczynność tarczycy w ciąży - co powinna wiedzieć każda młoda kobieta
5 Rak
Amaryl w Moskwie
Image
Główny // Rak

Instrukcje Byeta (Exenatid), cena, recenzje, analogi


Leczenie patologii endokrynologicznej w postaci cukrzycy insulinoniezależnej polega na przestrzeganiu diety i odpowiedniej aktywności fizycznej.

Jednak cukrzycy nie można leczyć bez leków..

Stosowane leki są przeznaczone do podawania doustnego, aw cięższych przypadkach podawane są podskórnie. Byeta (Exenatide) - jeden z leków o działaniu hipoglikemicznym.

O leku

Lek Byeta jest produkowany przez znaną firmę w Wielkiej Brytanii. Należy do antagonistów peptydu glukagonopodobnego, będącego analogiem inkretyny. Działanie farmakologiczne wynika ze zwiększonej produkcji komórek beta w odpowiedzi na pokarm i cukier w organizmie. Po jedzeniu Byetta blokuje przemianę glukagonu i jego uwalnianie na peryferia.

Substancje czynne obecne w składzie leku działają kompleksowo na organizm cukrzyka:

  • z hiperglikemią zmniejszają stężenie cukru we krwi,
  • stymulować trzustkę,
  • wydzielają hormon podobny do insuliny,
  • zmniejszyć masę ciała,
  • zmniejszyć apetyt pacjenta,
  • inkretyna po osiągnięciu dopuszczalnych poziomów glukozy zatrzymuje swoje działanie,
  • wstrzyknięty do ciała pacjenta poprzez wstrzyknięcie podskórne,
  • dozwolone do użytku przez osoby z chorobą typu 1,
  • jest uważany za niedrogi i skuteczny analog insuliny (różni się od hormonu syntetycznym charakterem i budową chemiczną).

Lek stosuje się w monoterapii, a także przy wspólnym podawaniu leków hipoglikemicznych o lokalnym działaniu. Uwolniona syntetyczna insulina odtruwa glukozę, zapobiegając jej gromadzeniu się w naczyniach krwionośnych, narządach i tkankach. Lek stosowany w leczeniu cukrzycy z wielu powodów cieszy się dużą popularnością wśród pacjentów..

Efekt terapeutyczny wynika z podskórnego podania środka, ponieważ składniki aktywne są całkowicie wchłaniane, a po kilku godzinach poziom cukru wraca do normy. Efekt jest przedłużony i trwa co najmniej jeden dzień. Jest wydalany z organizmu wraz z moczem bez zmiany właściwości fizykochemicznych moczu.

Uwolnij formę i kompozycję

Postać dawkowania środka przeciwcukrzycowego to strzykawka typu pen z niewymienialnym, naładowanym wkładem. Odnosi się do środków nowej generacji. Służy do wstrzyknięcia hormonu inkretyny podskórnie (igły iniekcyjne nie są dołączone). Bezbarwny roztwór Byetta nie ma specyficznego zapachu.

Aktywnym składnikiem leku jest eksenatyd w stężeniu 250 mg. Ten pierwiastek jest izolowany ze śliny jaszczurki, której wyjątkowość polega na długim braku odżywiania..

W momencie wymuszonego głodu trzustka gada intensywnie syntetyzuje insulinę. Na podstawie tego zjawiska ustalono wpływ eksenatydu na organizm cukrzyka..

Oprócz substancji czynnej skład leku zawiera elementy pomocnicze:

  • kwas octowy (lodowaty),
  • mannitol,
  • woda,
  • trójwodzian sodu jako octan,
  • metakrezol.

Kompleks substancji pomocniczych i składnika aktywnego wzmacnia działanie leku, umożliwiając diabetykom prowadzenie normalnego życia.

Wskazania do terapii

Lek stosuje się w jednym celu: w regulacji hiperglikemii w cukrzycy insulinoopornej, czyli w leczeniu cukrzycy typu 2. Lek stosuje się w ramach kompleksowego leczenia oraz w monoterapii, jednak wskazanie pozostaje niezmienione.

Instrukcje

Przed użyciem Byetta należy zakupić igły iniekcyjne, ponieważ nie są one zawarte w zestawie. Dawkowanie ustalane jest indywidualnie przez endokrynologa prowadzącego. W większości przypadków początkowa dawka wynosi 10 mcg dziennie, czyli dwa razy dziennie po 5 mg. Lek jest przeznaczony do podawania podskórnego, dlatego ważne jest przestrzeganie zasady podawania inkretyny:

  • środek jest wstrzykiwany w tym samym odstępie czasu,
  • brzuch, zewnętrzne uda i przedramię (prawe i lewe) to optymalne strefy wstrzyknięcia,
  • przed podaniem roztworu należy utworzyć fałd skórny,
  • nie używaj środków antyseptycznych na bazie alkoholu etylowego.

Prawidłowo dostarczony zastrzyk na cukrzycę jest kluczem do pożądanego efektu terapeutycznego. 1 zestaw wystarczy na kurację w 30 dni. Nie podawać leku w przypadku zewnętrznego uszkodzenia kapsułki.

Niedopuszczalne jest przenoszenie roztworu do innych strzykawek, a także stosowanie igieł, które nie są przeznaczone do nakłuwania skóry i tłuszczu podskórnego.

Zastosowanie INN Byetta:

  1. Ustaw wymaganą dawkę na automatycznym wstrzykiwaczu strzykawki.
  2. Miejsce wstrzyknięcia należy potraktować środkiem antyseptycznym do skóry bez alkoholu.
  3. Uformuj fałd skóry.
  4. Wprowadzić igłę pod kątem 45 lub 90 stopni.
  5. Wyrzucić igłę i odkazić miejsce wstrzyknięcia.

Nie wolno wstrzykiwać leku dożylnie.

Ważne jest, aby obserwować higieniczną integralność pena-strzykawki i, jeśli to konieczne, usunąć resztki naskórka lub krwi z powierzchni zaburzenia. Zalecana pora podania - rano, ale przed posiłkami.

Specjalne instrukcje

Lek jest przeznaczony do leczenia cukrzycy typu 2. Nie należy zezwalać na stosowanie preparatu Byetta u osób z cukrzycą typu 1, a także w przypadku progresji choroby i wzrostu zależności od hormonu prawej komory..

Byetta nie zastępuje terapii insuliną. Jest stosowany u diabetyków w przypadku braku efektu terapeutycznego na tle stosowania metforminy. Podczas zmiany jednego rodzaju insuliny na inny nie podaje się żadnych leków.

Pacjenci biorą pod uwagę możliwość utraty wagi w wyniku spadku apetytu. Pomiar parametrów krwi jest wykonywany codziennie, aby nie przeoczyć spadku stężenia glukozy poniżej dopuszczalnych wartości..

Podczas terapii eksenatydem ważne jest przestrzeganie diety i prowadzenie aktywnego trybu życia.

Skutki uboczne

Zastrzykom Byetta towarzyszą różne objawy. Niektóre z nich są rejestrowane u co drugiego pacjenta:

  • swędzenie w miejscu wstrzyknięcia,
  • zawroty głowy (szczególnie na początku terapii),
  • niestrawność,
  • naruszenie aktu defekacji.

Rzadziej obserwuje się wymioty, biegunkę, odbijanie i wzdęcia. Występuje niezwykle rzadko - obrzęk Quinckego, ostra nefropatia, śpiączka hipoglikemiczna. Przy monoterapii ryzyko hipoglikemii jest znikome, czego nie można powiedzieć o kompleksowym leczeniu cukrzycy zastrzykami Byetta (ryzyko hipoglikemii wynosi około 30%). Zwiększone objawy działań niepożądanych wskazują na przedawkowanie leków.

Przeciwwskazania

Pomimo ważnej listy pozytywnych cech produkt farmaceutyczny ma względne i bezwzględne przeciwwskazania do stosowania. Te absolutne obejmują:

  • cukrzyca typu 1,
  • kwasica ketonowa lub śpiączka z kwasicy ketonowej,
  • ciężkie choroby przewodu żołądkowo-jelitowego,
  • niedowład żołądka,
  • nadwrażliwość na eksenatyd,
  • nietolerancja CC na lodzie,
  • ciężka do umiarkowanej nefropatia.
  • ciąża,
  • laktacja,
  • wiek poniżej 18 lat,
  • zapalenie trzustki w ostrej fazie,
  • martwica trzustki.

Zaniedbanie przeciwwskazań prowadzi do zwiększonej hiperglikemii i nie daje pożądanego efektu terapii w cukrzycy typu II.

Połączenie z innymi lekami

W ramach złożonej terapii lek obniżający poziom cukru jest przepisywany ostrożnie, ponieważ na leki z innych grup farmakologicznych wpływają:

  • w przypadku leków przeciwnadciśnieniowych (lizynopryl) należy przestrzegać odstępu czasu między przyjęciem tabletek a wprowadzeniem leku Byeta,
  • jednoczesne podawanie z warfaryną wydłuża okres eliminacji leku hipoglikemizującego,
  • podczas stosowania leku obniżającego poziom cholesterolu lowastatyny działanie eksenatydu jest osłabione,
  • doustne środki hipoglikemizujące nasilają działanie eksenatydu, co prowadzi do wyraźnego obniżenia poziomu cukru we krwi,
  • przy uspokajającym działaniu glikozydu digoksyny zmniejsza się skuteczność obu leków, a czas eliminacji eksenatydu wydłuża się.

Tabletki i kapsułki w otoczce filmowej, których wchłanianie nagłe następuje w przewodzie pokarmowym, należy przyjąć przed podskórnym podaniem leku Byetta. Rozwijający się zespół dyspeptyczny negatywnie wpływa na farmakodynamikę leków i stan przewodu pokarmowego.

Analogi

Byet nie ma analogów strukturalnych. Jest tylko jedna postać dawkowania, postać tabletki nie została opracowana. Zawyżony koszt leku (od 3 do 7 tysięcy) prowokuje pacjentów do poszukiwania tańszego środka o podobnym działaniu. Te leki to:

  • Victose to mimetyk inkretyny, dostępny jako indywidualny wstrzykiwacz do insuliny,
  • Januvia to kolejny lek na cukrzycę typu 2 o podobnym działaniu i tej samej drodze podania.

Zastępcy są wybierani tylko przez endokrynologów, biorąc pod uwagę osobiste cechy ciała pacjenta. Samodzielna wymiana jest niedozwolona.

Opinie

Zdania pacjentów były podzielone: ​​jedni są przekonani o skuteczności środka, inni narzekają na brak jakiegokolwiek rezultatu..

Opinia endokrynologa Julii Wiaczesławowna Z.: „Terapia mimetykami inkretynowymi to skuteczne i nowoczesne podejście w leczeniu cukrzycy typu 2. Choroba jest nieuleczalna, ale stosując Byettę życie cukrzyka staje się łatwiejsze: spada waga, wzrasta funkcja trzustki, spada poziom cukru we krwi i nie ma skoków glukozy. Eksenatyd jest popularny w wiodących izraelskich klinikach ”.

Relacja pacjentki na temat leku Byetta: „Doświadczenie cukrzycy typu 2 jest niewielkie, ale podczas leczenia próbowałem wielu sposobów i metod. Eksenatyd został przepisany przez endokrynologa, ostrzegając o zawyżonych kosztach leku. To chyba jedyna wada leku ”.

Oprócz pozytywnych recenzji na forach są też negatywne wypowiedzi. Większość niezadowolonych pacjentów zwraca uwagę na wysoką cenę, która nie odpowiada jakości leku.

Cukrzyca to poważna patologia, która wymaga zintegrowanego podejścia do leczenia. Eksperci są przekonani, że nowa generacja leków hipoglikemizujących to przełom w leczeniu „słodkich” chorób. Jednak samookreślenie przyniesie więcej szkód, dlatego przed użyciem Byetta warto przejść pełne badanie i bezwzględnie przestrzegać wszystkich zaleceń lekarza prowadzącego.

Byetta

Byeta: instrukcje użytkowania i recenzje

Nazwa łacińska: Byetta

Kod ATX: A10BX04

Substancja czynna: eksenatyd (eksenatyd)

Producent: Baxter Pharmaceutical Solutions (USA)

Aktualizacja opisu i zdjęcia: 30.11.2018r

Ceny w aptekach: od 4843 rubli.

Byetta - agonista receptora polipeptydu glukagonopodobnego, środek hipoglikemizujący.

Uwolnij formę i kompozycję

Postać dawkowania - roztwór do podania podskórnego (s / c): przezroczysty, bezbarwny (1,2 lub 2,4 ml we wkładzie zainstalowanym w wstrzykiwaczu, w pudełku tekturowym 1 wstrzykiwacz strzykawkowy i instrukcja użycia Byeta).

Skład 1 ml roztworu:

  • substancja czynna: eksenatyd - 250 mcg;
  • składniki pomocnicze: metakrezol, mannitol, kwas octowy, trójwodny octan sodu, woda do wstrzykiwań.

Właściwości farmakologiczne

Farmakodynamika

Substancją czynną leku Byeta jest eksenatyd, 39-aminokwasowy aminopeptyd, naśladujący receptory polipeptydowe podobne do glukagonu.

Jest silnym agonistą inkretyn, takich jak peptyd glukagonopodobny-1 (GLP-1), które poprawiają funkcję komórek β, zwiększają wydzielanie insuliny zależne od glukozy, tłumią nieadekwatnie zwiększone wydzielanie glukagonu, spowalniają opróżnianie żołądka (po wejściu do krążenia ogólnego z jelita), oraz mają inne skutki hipoglikemiczne. Zatem eksenatyd poprawia kontrolę glikemii w cukrzycy typu 2..

Sekwencja aminokwasów eksenatydu ściśle odpowiada sekwencji ludzkiego GLP-1, dzięki czemu lek wiąże się z receptorami GLP-1 u ludzi i aktywuje je. W rezultacie glukozozależna synteza i wydzielanie insuliny z komórek β trzustki są wzmocnione przy udziale cyklicznego monofosforanu adenozyny (AMP) i / lub innych wewnątrzkomórkowych szlaków sygnałowych. Eksenatyd wspomaga uwalnianie insuliny z komórek β w przypadku podwyższonego stężenia glukozy.

Pod względem budowy chemicznej i działania farmakologicznego eksenatyd różni się od inhibitorów alfa-glukozydazy, pochodnych sulfonylomocznika, insuliny, biguanidów, meglitynidów, tiazolidynodionów i pochodnych D-fenyloalaniny.

Kontrola glikemii w cukrzycy typu 2 poprawia się dzięki następującym mechanizmom:

  • glukozozależne wydzielanie insuliny: eksenatyd nasila glukozozależne wydzielanie insuliny przez komórki β trzustki u pacjentów z hiperglikemią. Wraz ze spadkiem poziomu glukozy we krwi zmniejsza się wydzielanie insuliny, po zbliżeniu się do normy ustaje, zmniejszając tym samym potencjalne ryzyko hipoglikemii;
  • pierwsza faza odpowiedzi insulinowej: w cukrzycy typu 2 wydzielanie insuliny jest szczególnie nieobecne w ciągu pierwszych 10 minut. Ponadto utrata tej fazy jest wczesną dysfunkcją komórek β. Stosowanie eksenatydu przywraca lub znacząco wzmacnia pierwszą i drugą fazę odpowiedzi insulinowej;
  • Wydzielanie glukagonu: w przypadku hiperglikemii eksenatyd hamuje nadmierne wydzielanie glukagonu, nie zakłócając normalnej odpowiedzi glukagonu na hipoglikemię;
  • spożycie pokarmu: eksenatyd zmniejsza apetyt, a co za tym idzie, ilość spożywanego pokarmu;
  • opróżnianie żołądka: poprzez hamowanie motoryki żołądka eksenatyd spowalnia opróżnianie żołądka.

Stosowanie eksenatydu w cukrzycy typu 2 w połączeniu z tiazolidynodionem, metforminą i / lub pochodnymi sulfonylomocznika pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi na czczo i poposiłkowe, a także hemoglobinę A1c (HbA1do), co poprawia kontrolę glikemii.

Farmakokinetyka

Po podaniu podskórnym eksenatyd jest szybko wchłaniany. Średnie maksymalne stężenie (Cmax) występuje w ciągu 2,1 hi wynosi 211 pg / ml.

Pole pod krzywą zależności stężenia od czasu (AUC) po podaniu s / c eksenatydu w dawce 10 μg - 1036 pg × h / ml, wskaźnik ten zwiększa się proporcjonalnie do wzrostu dawki, ale nie wpływa na Cmaxmax. Ten sam efekt zaobserwowano po podskórnym podaniu leku Byeta w ramię, brzuch lub udo.

Objętość dystrybucji (Vre) wynosi około 28,3 litra. Jest wydalany głównie w wyniku przesączania kłębuszkowego, a następnie degradacji proteolitycznej. Prześwit pojazdu to około 9,1 l / h. Końcowy okres półtrwania (T.½) - 2,4 h. Wskazane parametry farmakokinetyczne leku nie zależą od dawki.

Zmierzone stężenia określa się w ciągu około 10 godzin po podaniu eksenatydu.

Farmakokinetyka w szczególnych przypadkach:

  • zaburzenia czynności nerek: przy łagodnych i umiarkowanych zaburzeniach czynnościowych [klirens kreatyniny (CC) 30–80 ml / min] nie wykryto istotnych różnic w farmakokinetyce eksenatydu, dlatego nie jest wymagane dostosowanie dawki. U pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek poddawanych dializie klirens leku zmniejsza się do około 0,9 l / h (u zdrowych pacjentów - 9,1 l / h);
  • upośledzona czynność wątroby: nie stwierdzono istotnych różnic w stężeniu eksenatydu w osoczu, ponieważ lek jest wydalany głównie przez nerki;
  • wiek: u dzieci nie badano farmakokinetyki eksenatydu; u młodzieży w wieku 12–16 lat z cukrzycą typu 2, podczas stosowania eksenatydu w dawce 5 μg, stwierdzono parametry farmakokinetyczne podobne do tych u dorosłych; u osób w podeszłym wieku nie ma zmian w charakterystyce farmakokinetycznej, dlatego nie jest wymagane dostosowanie dawki;
  • płeć i rasa: nie obserwuje się istotnych różnic w farmakokinetyce eksenatydu między kobietami i mężczyznami, rasa również nie wpływa znacząco na ten parametr;
  • masa ciała: nie stwierdzono istotnej korelacji między wskaźnikiem masy ciała a farmakokinetyką eksenatydu.

Wskazania do stosowania

Jako monoterapia cukrzycy typu 2, Byetu jest stosowany jako uzupełnienie dietoterapii i aktywności fizycznej w celu uzyskania odpowiedniej kontroli glikemii.

W ramach terapii skojarzonej cukrzycy typu 2 Byetu stosuje się w celu poprawy kontroli glikemii w następujących przypadkach:

  • oprócz połączenia metformina / pochodna sulfonylomocznika / tiazolidynodion / metformina + pochodna sulfonylomocznika / kombinacja metformina + tiazolidynodion;
  • jako dodatek do połączenia insuliny bazalnej + metforminy.

Przeciwwskazania

  • cukrzyca typu 1;
  • cukrzycowa kwasica ketonowa;
  • ciężkie choroby przewodu żołądkowo-jelitowego z towarzyszącym niedowładem żołądka;
  • ostre zapalenie trzustki;
  • ciężka niewydolność nerek (CC 0,1% do 0,01% do

Recenzje Byeta

Formularz wydania: Rozwiązanie

Oceniony przez Zhanna (gość), data dodania: 18.12.2017

Wynik: pozytywne opinie

Byetta to bardzo drogi lek, ale warto.

Korzyści: Redukuje cukier, wspomaga odchudzanie.

Wady: bardzo drogi lek.

Mam cukrzycę typu 2. Darmowe leki, które otrzymywałam w aptece na preferencyjne recepty, nie normalizowały mi poziomu cukru we krwi i bardzo przytyłam. Moje dzieci dowiedziały się o Byetu i pomogły mi kupić te zastrzyki. Nie przeczę, że jest bardzo drogi, ale lek jest skuteczny. Byeta jest łatwa w użyciu, wstrzykuję sobie podskórnie w brzuch. Ściśle rzecz biorąc, musisz stosować jedną godzinę przed posiłkiem, 2 razy dziennie. Stosuję od prawie miesiąca, cukier już nie skacze i co najważniejsze nie ma ciągłego uczucia głodu. Teraz jem mniej jedzenia. Schudłam już 5 kg, choć trochę, ale stało się mi łatwiej, więcej się ruszam i nie męczę się. Nie ma żadnych skutków ubocznych. Byetta nie tylko normalizuje poziom cukru we krwi, ale także wspomaga odchudzanie.

Sprawdzone przez Marina (gość), data dodania: 15.12.2017

Wynik: pozytywne opinie

Doskonale reguluje poziom cukru we krwi

Korzyści: reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt

Jestem cukrzykiem, używam Byetoi od kilku lat. Endokrynolog przepisał lek w celu normalizacji poziomu glukozy. Lek jest sprzedawany w pudełku tekturowym zawierającym jeden wstrzykiwacz. W tym leku podoba mi się to, że można go wstrzyknąć w dowolny obszar, o ile nie jest on domięśniowy lub dożylny. Zwykle wstrzykuję w udo. Lek wyraźnie wpływa też na apetyt (jem mniej i nie tak często jak wcześniej). Z Byetoa schudłam 8 kilogramów i waga nie wraca, pozostaje na tym samym poziomie, co jest plusem leku.

Oceniony przez Lily (gość) w dniu 15.12.2017

Wynik: pozytywne opinie

Żadnych skutków ubocznych, żadnych problemów

Korzyści: wydajność, brak skutków ubocznych, pomaga schudnąć

Wady: wysoki koszt

Wreszcie znalazłem „swoje” lekarstwo na normalizację poziomu cukru we krwi. Ten, od którego nie mam skutków ubocznych i który nie jest obarczony nadwagą. Dzięki lekarzowi prowadzącemu nie przeszkadzało mu moje „wybrykowanie” przy wyborze leku. Tak, Byetta jest bardzo droga, ale uważam, że jest to proporcjonalna cena do zapłacenia za możliwość życia bez ciągłego zastanawiania się, jak nie przybrać na wadze lub nie pogorszyć wyników testów cukru. W czasie, gdy używam Byetu, udało mi się schudnąć nawet 6 kg. Miejmy nadzieję, że ten trend utrzyma się w przyszłości i nie będzie musiał szukać nowego środka..

Oceniony przez Elena (gość) w dniu 15.12.2017

Wynik: negatywna informacja zwrotna

Pióro, które noszę ze sobą.

Korzyści: łatwe do przyjęcia, pomaga, jakość

Wady: cena, recepta, nie zawsze dostępne w aptekach

Już drugi rok siedzę na Baecie. Lubię. Wstrzykiwacz do insuliny, który zawsze noszę ze sobą. Zawsze dostaję kilka nowych w rezerwie i trzymam je w lodówce. Jedno kliknięcie i znowu wszystko w porządku. Świetnie, że wymyślili coś takiego. Nikt nawet nie wie, że robię zastrzyk. Zwykle dźgam w udo, musiałem to zrobić kilka razy na ulicy. Płyn w ampułkach jest przezroczysty, nie używać, jeśli zmętnieje lub zmieni kolor. Dostaję go za darmo w ramach programu w aptece przy przychodni. Jeden wstrzykiwacz wystarcza na 60 wstrzyknięć, czyli na miesiąc. Ale to boli zbyt kochanie. Sam bym tego nie kupił za takie pieniądze.

Oceniony przez Larisa (gość), data dodania: 19.12.2017

Wynik: pozytywne opinie

Drogie, ale lek jest bardzo wysokiej jakości

Korzyści: Szybko redukuje cukier, utrzymuje go w normie przez długi czas, efekt nasila się z czasem, bez szkody

Wady: Drogie, bolesne zastrzyki

Lek jest drogi, wydaję na niego około 5000 rubli miesięcznie. Kształt nie należy do najprzyjemniejszych, zastrzyki są niewygodne i bolesne. Ale efekt jest nie do pochwały. Mój cukier jest wysoki, a inne środki radziły sobie z nim tylko w dużych dawkach, powodując wiele skutków ubocznych. I tutaj minimalna dawka Byety w ciągu 2 dni (.) Doprowadziła poziom cukru do absolutnie normalnej wartości. Dwa zastrzyki dziennie, a cukier się nie zmienia, nawet jeśli jem coś zakazanego. Najlepsze jest to, że jeśli nadal zapomnę o zrobieniu zastrzyku, a cukier zdąży się podnieść, to po wstrzyknięciu jego poziom w rekordowym pół godziny całkowicie normalizuje się, ponieważ zastrzyk działa wielokrotnie szybciej niż tabletki. Od trzeciego miesiąca jestem leczony, działanie leku wcale nie słabnie, wręcz przeciwnie - teraz okazuje się, że wystarczy jeden zastrzyk w tej samej dawce, aby cukier pozostał normalny. Ważne jest również to, że przez cały czas leczenia nie zauważyłem szkód wyrządzonych przez lek.

Cukrzyca i jej leczenie - Dia-Club

„Insulina to lekarstwo dla mądrych, a nie dla głupców,
czy są lekarzami czy pacjentami ”
(E.P. Jocelyn)

  • Forum
  • Dia-Club ABC
  • zasady
  • Baza wiedzy Dia-Club
  • Indeks forum ‹Cukrzyca, główne działy forum‹ Konsultacje lekarskie
  • Zmienić rozmiar czcionki
  • wersja mobilna
  • FAQ
  • rejestracja
  • Wejście

Byetta - panaceum dla pacjentów z cukrzycą typu 2?

Byetta - panaceum dla pacjentów z cukrzycą typu 2?

bron »4 października 2007 09:07

Właśnie wróciła z endokrynologa, powiedziała, że ​​istnieje taki lek jak Byetta (produkowany przez Eli Lilly), który stymuluje produkcję własnej insuliny trzustki w T2DM.
W Izraelu, jak mówią, przez długi czas z T2DM, dzięki temu lekowi nie ma problemów. To prawda, Marvanna.
Nie znalazłem nic w wyszukiwarce klubu dia.
Znaleziono streszczenie w magazynie „Pharmateka”
http://www.pharmateca.ru/cgi-bin/statyi. & magid = 128

Daleko mi do farmakologii i medycyny, w tych dziedzinach jestem „czajniczkiem”
Co powiedzą nasi lekarze?
I zaawansowanych diabetyków?

Dr Anna, 4 października 2007 09:54

bron
Lek Byetta (eksenatyd) - peptyd podobny do glukagonu, należy do inkretyn (hormonów, które powstają w jelitach w odpowiedzi na przyjmowanie pokarmu).
U pacjentów z T2DM jego wydzielanie jest zmniejszone i ma następujące działanie:
- zwiększa wydzielanie insuliny w odpowiedzi na przyjmowanie pokarmu
- hamuje nadmierne wydzielanie glukagonu i produkcję glukozy przez wątrobę (ale nie zmniejsza odpowiedzi na hipoglikemię)
- zwiększa uczucie sytości i hamuje apetyt, prowadząc do zauważalnej utraty wagi!!

Jest używany w USA od ponad roku, całkiem niedawno pojawił się w Rosji. Jest stosowany u pacjentów z T2DM, którzy nie osiągnęli docelowej liczby krwinek podczas stosowania metforminy lub leków CM.

Co utrudni powszechne stosowanie:
- to jest postać do wstrzykiwań w strzykawkach, dwa zastrzyki dziennie (nie każdy na to pójdzie)
- głównym efektem ubocznym są nudności, czasami wymioty
- a co najważniejsze, lek nie znajduje się na liście DLO i nie znajduje się na liście dla regionalnych, a jego cena wynosi ponad 6 tysięcy miesięcznie (więc będą go używać głównie Moskale). Jak dotąd nikomu się to nie udało.

Nie było panaceum na T2DM. Motywacja pacjenta, poparta kompetentnym lekarzem i środkami finansowymi, to główne panaceum.

bron »4 października 2007 10:25

Dr Anna 4 października 2007 10:31

Niestety, w większości przypadków T2DM przebiega postępująco i prędzej czy później pojawia się kwestia insulinoterapii..

bron »4 października 2007 11:17

Dr Anna, 4 października 2007 11:25

Ellie »4 października 2007, godz. 11:59

bron »4 października 2007 13:32

Mar'vanna »4 października 2007, 15:10

MARK1 ”4 października 2007, 15:36

Ellie »4 października 2007, 16:06

Bayette to po prostu tłumaczenie fonetyczne oryginalnego Amer. tytuły. wygląda na to, że naprawdę mamy oficjalną wersję „Byety” - chyba po to, żeby nie wciskać dwóch dodatkowych klawiszy

A przecież mamy przecież na paczkach herbaty „Haylis” wszędzie „Haylis” jest napisane takimi pięknymi literami.

Opinie

  • Początek
  • Wsparcie
  • Szukaj
  • Wejście
  • rejestracja
  • Odpowiedź
  • Druk

Temat autora: Byeta recenzje lekarzy (czytane 1601 razy)

  • Odpowiedź
  • Druk
  • Opinie "
  • Kupić sprzedać "
  • Opinie "
  • Recenzje leków ”
  • Byeta opinie lekarzy

Szybka odpowiedź

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć znaczników BB i emotikonów.

Powiązane tematy

Temat / AutorOdpowiedziOstatnia odpowiedź
15 odpowiedzi
1274 widoki
15 marca 2018, godz. 11:15:30
od TK
25 odpowiedzi
3140 widoki
22 listopada 2017, 18:35:37
od Shalimov

Strona została wygenerowana w 0.136 sekund. Prośby: 28.

Byetta ® (Byetta)

Substancja aktywna

Grupa farmakologiczna

  • Hipoglikemiczne leki syntetyczne i inne

Skład i forma wydania

Roztwór do podania podskórnego1 ml
eksenatyd250 mcg
substancje pomocnicze: trójwodny octan sodu, lodowaty kwas octowy, mannitol, metakrezol, woda d / i

w strzykawkach z wkładami 1,2 lub 2,4 ml; w opakowaniu kartonowym 1 strzykawka.

Opis postaci dawkowania

Roztwór do podania podskórnego - bezbarwny, przezroczysty.

Charakterystyka

efekt farmakologiczny

Farmakodynamika

Eksenatyd (eksendyna-4) jest mimetykiem inkretyny i jest 39-aminokwasowym amidopeptydem. Inkretyny, takie jak glukagonopodobny peptyd-1 (GLP-1), zwiększają wydzielanie insuliny zależne od glukozy, poprawiają funkcję komórek beta, hamują nieadekwatnie zwiększone wydzielanie glukagonu i spowalniają opróżnianie żołądka po wejściu do krążenia ogólnego z jelita. Eksenatyd jest silnym mimetykiem inkretyny, który indukuje zwiększenie wydzielania insuliny zależnego od glukozy i innych efektów hipoglikemicznych związanych z inkretynami, co może poprawić kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2..

Sekwencja aminokwasów eksenatydu częściowo odpowiada sekwencji ludzkiego GLP-1, w wyniku czego wiąże się i aktywuje receptory GLP-1 u ludzi, co prowadzi do zwiększenia syntezy glukozozależnej i wydzielania insuliny z komórek beta trzustki przy udziale cyklicznego monofosforanu adenozyny (AMP) i / lub inne wewnątrzkomórkowe szlaki sygnalizacyjne. Eksenatyd stymuluje uwalnianie insuliny z komórek beta przy podwyższonym stężeniu glukozy.

Pod względem budowy chemicznej i działania farmakologicznego eksenatyd różni się od insuliny, pochodnych sulfonylomocznika, pochodnych D-fenyloalaniny i meglitynidów, biguanidów, tiazolidynodionów i inhibitorów alfa-glukozydazy.

Eksenatyd poprawia kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2 poprzez mechanizmy wymienione poniżej.

W stanach hiperglikemii eksenatyd zwiększa zależne od glukozy wydzielanie insuliny z komórek beta trzustki. To wydzielanie insuliny ustaje, gdy poziom glukozy we krwi spada i zbliża się do normalnego poziomu, zmniejszając w ten sposób potencjalne ryzyko hipoglikemii..

Wydzielanie insuliny w ciągu pierwszych 10 minut, zwane „pierwszą fazą odpowiedzi insulinowej”, jest szczególnie nieobecne u pacjentów z cukrzycą typu 2. Ponadto utrata pierwszej fazy odpowiedzi insulinowej jest wczesną dysfunkcją komórek beta w cukrzycy typu 2. Podawanie eksenatydu przywraca lub znacząco wzmacnia zarówno pierwszą, jak i drugą fazę odpowiedzi insulinowej u pacjentów z cukrzycą typu 2.

U pacjentów z cukrzycą typu 2 na tle hiperglikemii podanie eksenatydu hamuje nadmierne wydzielanie glukagonu. Jednak eksenatyd nie wpływa na prawidłową odpowiedź glukagonu na hipoglikemię..

Wykazano, że podawanie eksenatydu powoduje zmniejszenie apetytu i zmniejszenie spożycia pokarmu; hamuje motorykę żołądka, co prowadzi do wolniejszego opróżniania żołądka.

U pacjentów z cukrzycą typu 2 terapia eksenatydem w skojarzeniu z metforminą i / lub pochodnymi sulfonylomocznika prowadzi do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi na czczo, poposiłkowego stężenia glukozy we krwi i glikozylowanej hemoglobiny (HbA1c), poprawiając w ten sposób kontrolę glikemii u tych pacjentów..

Farmakokinetyka

Ssanie. Po podskórnym podaniu eksenatydu w dawce 10 μg pacjentom z cukrzycą typu 2, eksenatyd jest szybko wchłaniany i osiąga Cmax po 2,1 godzinie.max, co wynosi 211 pg / ml. AUCo-inf wynosi 1036 pg × h / ml. Po ekspozycji na eksenatyd, AUC zwiększa się proporcjonalnie do wzrostu dawki z 5 do 10 μg, podczas gdy nie występuje proporcjonalny wzrost Cmaxmax. Ten sam efekt obserwowano po podaniu podskórnym eksenatydu w brzuch, udo lub przedramię.

Dystrybucja. Pozorna objętość dystrybucji (Vre ) Eksenatyd po podaniu podskórnym wynosi 28,3 l.

Metabolizm i wydalanie. Eksenatyd jest wydalany głównie przez przesączanie kłębuszkowe, a następnie rozkład proteolityczny. Klirens eksenatyd wynosi 9,1 l / h. Koniec T1/2 wynosi 2,4 godziny. Te właściwości farmakokinetyczne eksenatydu są niezależne od dawki. Zmierzone stężenia eksenatydu określa się około 10 godzin po podaniu.

Farmakokinetyka w szczególnych sytuacjach klinicznych. U pacjentów z łagodnymi lub umiarkowanymi zaburzeniami czynności nerek (Cl kreatyniny 30–80 ml / min) klirens eksenatydu nie różni się znacząco od klirensu u pacjentów z prawidłową czynnością nerek; dlatego nie jest wymagane dostosowanie dawki. Jednak u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek poddawanych dializie średni klirens jest zmniejszony do 0,9 l / h (w porównaniu do 9,1 l / h u zdrowych osób)..

Ponieważ eksenatyd jest wydalany głównie przez nerki, uważa się, że upośledzenie czynności wątroby nie wpływa na stężenie eksenatydu we krwi..

Wiek nie ma wpływu na właściwości farmakokinetyczne eksenatydu. Dlatego pacjenci w podeszłym wieku nie wymagają dostosowania dawki.

Nie badano farmakokinetyki eksenatydu u dzieci.

Nie ma klinicznie istotnych różnic w farmakokinetyce eksenatydu między mężczyznami i kobietami..

Farmakokinetyka eksenatydu u przedstawicieli różnych ras praktycznie się nie zmienia. Nie jest wymagane dostosowanie dawki na podstawie pochodzenia etnicznego.

Nie ma istotnej korelacji między wskaźnikiem masy ciała (BMI) a farmakokinetyką eksenatydu. Nie jest wymagane dostosowanie dawki na podstawie BMI.

Wskazania leku Byeta ®

Cukrzyca typu 2 jako terapia wspomagająca w stosunku do metforminy, pochodnej sulfonylomocznika, tiazolidynodionu, połączenia metforminy i pochodnej sulfonylomocznika lub metforminy i tiazolidynodionu, jeśli nie uzyskano odpowiedniej kontroli glikemii.

Przeciwwskazania

nadwrażliwość na składniki leku;

cukrzyca typu 1 lub obecność cukrzycowej kwasicy ketonowej;

niewydolność nerek, ciężka (kreatynina Cl - przewód pokarmowy z towarzyszącą gastroparezą;

okres laktacji (karmienie piersią);

dzieci poniżej 18 roku życia (bezpieczeństwo i skuteczność leku u dzieci nie zostało ustalone).

Stosowanie w ciąży i laktacji

Lek jest przeciwwskazany w okresie ciąży i karmienia piersią..

Skutki uboczne

Działania niepożądane, które występowały częściej niż w pojedynczych przypadkach, wymieniono według następującej gradacji: bardzo często - ≥ 10%, często - ≥ 1%, ale ośrodkowy układ nerwowy: często - zawroty głowy, bóle głowy; rzadko - senność.

Z układu hormonalnego: bardzo często - hipoglikemia (w połączeniu z pochodnymi sulfonylomocznika); często - uczucie drżenia, osłabienia, nadmiernej potliwości.

Reakcje alergiczne: rzadko - wysypka, swędzenie, obrzęk naczynioruchowy; niezwykle rzadko - reakcja anafilaktyczna.

Inne: często - reakcja skórna w miejscu wstrzyknięcia; rzadko odwodnienie (związane z nudnościami, wymiotami i / lub biegunką). Zgłoszono kilka przypadków wydłużenia czasu krzepnięcia krwi (INR) podczas jednoczesnego stosowania warfaryny i eksenatydu, któremu czasami towarzyszyło krwawienie.

W związku z tym, że częstość hipoglikemii wzrasta wraz ze wspólnym mianowaniem Byetta ® z pochodnymi sulfonylomocznika, konieczne jest zapewnienie zmniejszenia dawki pochodnych sulfonylomocznika przy wzroście ryzyka hipoglikemii. Większość epizodów hipoglikemii miała nasilenie od łagodnego do umiarkowanego i była kontrolowana przez doustne spożycie węglowodanów.

Na ogół działania niepożądane miały nasilenie łagodne do umiarkowanego i nie prowadziły do ​​przerwania leczenia. Najczęściej zgłaszane nudności o nasileniu łagodnym do umiarkowanego były zależne od dawki i ustępowały w czasie bez zakłócania codziennych czynności.

Interakcja

Byetta ® należy stosować ostrożnie u pacjentów przyjmujących doustne leki, które wymagają szybkiego wchłaniania z przewodu pokarmowego, ponieważ Byeta ® może opóźniać opróżnianie żołądka. Pacjentom należy zalecić przyjmowanie leków doustnych, których działanie zależy od ich stężenia progowego (np. Antybiotyki), co najmniej 1 godzinę przed podaniem eksenatydu. Jeśli takie leki muszą być przyjmowane z jedzeniem, to należy je przyjmować podczas tych posiłków, gdy eksenatyd nie jest podawany.

Przy równoczesnym powołaniu digoksyny (w dawce 0,25 mg 1 raz / dobę) z lekiem Byeta ®, C spadamax digoksyna o 17% i T.max wzrasta o 2,5 godziny, jednakże całkowity efekt farmakokinetyczny nie zmienia się w stanie równowagi.

Na tle podawania leku Byeta ® AUC i Cmax lowastatyna zmniejszyła się odpowiednio o około 40 i 28%, a Tmax wzrost o około 4 h. Jednoczesnemu podawaniu Byetta ® z inhibitorami reduktazy HMG-CoA nie towarzyszyły zmiany w składzie lipidów we krwi (cholesterol HDL, cholesterol LDL, cholesterol całkowity i trójglicerydy).

U pacjentów z łagodnym lub umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym stabilizowanym lizynoprylem (5–20 mg / dobę), Byetta ® nie zmienia AUC i Cmaxmax lizynopryl w stanie równowagi. Tmax lizynopryl w stanie równowagi wzrósł o 2 h. Nie było zmian w średnich dobowych SBP i DBP.

Zauważono, że gdy warfarynę podawano 30 minut po Byetta® Tmax wzrosła o około 2 h. Klinicznie istotna zmiana w Cmax i nie obserwowano AUC.

Nie badano stosowania Byetta ® w połączeniu z insuliną, pochodnymi D-fenyloalaniny, meglitynidami lub inhibitorami alfa-glukozydazy.

Sposób podawania i dawkowanie

S / c, w okolicy uda, brzucha lub przedramienia.

Dawka początkowa to 5 mcg, którą podaje się 2 razy dziennie o dowolnej porze w ciągu 60 minut przed posiłkiem porannym i wieczornym. Leku nie należy podawać po posiłkach. W przypadku pominięcia wstrzyknięcia leku leczenie jest kontynuowane bez zmiany dawki..

1 miesiąc po rozpoczęciu leczenia dawkę leku można zwiększyć do 10 mcg 2 razy dziennie.

W przypadku podawania razem z metforminą, tiazolidynodionem lub kombinacją tych leków, początkowa dawka metforminy i / lub tiazolidynodionu może pozostać niezmieniona. W przypadku połączenia Byetta ® z pochodnymi sulfonylomocznika może być konieczne zmniejszenie dawki pochodnej sulfonylomocznika w celu zmniejszenia ryzyka hipoglikemii.

Przedawkować

Objawy: silne nudności i wymioty, a także szybki rozwój hipoglikemii (przy przyjęciu dawki 10-krotnej maksymalnej zalecanej).

Leczenie: prowadzi się leczenie objawowe, w tym pozajelitowe podanie glukozy w przypadku ciężkiej hipoglikemii.

Specjalne instrukcje

Nie zaleca się podawania leku dożylnie ani domięśniowo.

Nie należy stosować preparatu Byetta ®, jeśli w roztworze znajdują się cząstki stałe lub jeśli roztwór jest mętny lub zabarwiony..

Podczas leczenia preparatem Byetta ® mogą pojawić się przeciwciała przeciwko eksenatydowi. Nie wpływa to jednak na częstość i rodzaj zgłaszanych działań niepożądanych..

Należy poinformować pacjentów, że leczenie preparatem Byetta ® może prowadzić do zmniejszenia apetytu i / lub masy ciała i że z powodu tych skutków nie ma potrzeby zmiany schematu dawkowania..

Przed rozpoczęciem leczenia Byetta ® pacjenci powinni zapoznać się z „Instrukcją obsługi wstrzykiwacza strzykawkowego” dołączoną do preparatu.

Wyniki eksperymentalne

W badaniach przedklinicznych na myszach i szczurach nie stwierdzono rakotwórczego działania eksenatydu. Gdy szczurom podano dawkę 128 razy wyższą niż dawka dla człowieka, odnotowano liczbowy wzrost gruczolaków tarczycy z komórek C bez objawów złośliwości, co wiązało się ze zwiększeniem oczekiwanej długości życia zwierząt doświadczalnych otrzymujących eksenatyd..

Warunki przechowywania leku Byeta ®

Trzymać z dala od dzieci.

Okres trwałości Byetta ®

roztwór do podawania podskórnego 250 μg / ml - 2 lata. Przechowywać przez 30 dni po otwarciu (w temp. 2–8 ° C).

roztwór do podania podskórnego 250 μg / ml - 3 lata.

Nie używać po upływie daty ważności wydrukowanej na opakowaniu.

Byeta w Moskwie

Instrukcja użytkowania Byetta

Cena za Byetę wynosi od 0,00 rubla. w Moskwie Możesz kupić Byeta w Nowosybirsku w sklepie internetowym Apteka.ru Dostawa leku Byeta do 711 aptek

Byetta

Nazwa producenta

Baxter Pharmaceutical Solutions ELS / AstraZeneca UK Limited

Baxter Pharmaceutical Solutions LA / Lilly Pharma

Baxter Pharmaceutical Solutions LA / Lawrence Laboratories

Lilly Pharma Fertigung und Distribution GmbH & Co

Eli Lilly & Company / Lilly Pharma Fertigung und Dee

Kraj

ogólny opis

Środek hipoglikemizujący - agonista receptora polipeptydowego glukagonopodobnego

Forma wydania i opakowanie

roztwór do podawania podskórnego 250mcg / ml w strzykawce, 1,2 ml bez igły

Roztwór do podania podskórnego 250mcg / ml w strzykawce 1,2 ml bez igły

Roztwór do podawania podskórnego 250mcg / ml w strzykawce 2,4 ml bez igły

Formularz dawkowania

Roztwór do podawania podskórnego bezbarwny, przezroczysty

Opis

Lek hipoglikemiczny. Eksenatyd (eksendyna-4) jest mimetykiem inkretyny i jest 39-aminokwasowym amidopeptydem. Inkretyny, takie jak glukagonopodobny peptyd-1 (GLP-1), zwiększają wydzielanie insuliny zależne od glukozy, poprawiają funkcję komórek beta, hamują nieadekwatnie zwiększone wydzielanie glukagonu i spowalniają opróżnianie żołądka po wejściu do krążenia ogólnego z jelita. Eksenatyd jest silnym mimetykiem inkretyny, który indukuje zwiększenie wydzielania insuliny zależnego od glukozy i innych efektów hipoglikemicznych związanych z inkretynami, co może poprawić kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2..

Sekwencja aminokwasów eksenatydu częściowo odpowiada sekwencji ludzkiego GLP-1, w wyniku czego wiąże się i aktywuje receptory GLP-1 u ludzi, co prowadzi do zwiększenia syntezy glukozozależnej i wydzielania insuliny z komórek beta trzustki przy udziale cyklicznego AMP i / lub innej sygnalizacji wewnątrzkomórkowej sposoby. Eksenatyd stymuluje uwalnianie insuliny z komórek beta przy podwyższonym stężeniu glukozy.

Pod względem budowy chemicznej i działania farmakologicznego eksenatyd różni się od insuliny, pochodnych sulfonylomocznika, pochodnych D-fenyloalaniny i meglitynidów, biguanidów, tiazolidynodionów i inhibitorów alfa-glukozydazy.

Eksenatyd poprawia kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2 poprzez następujące mechanizmy.

W stanach hiperglikemii eksenatyd zwiększa zależne od glukozy wydzielanie insuliny z komórek beta trzustki. To wydzielanie insuliny ustaje, gdy poziom glukozy we krwi spada i zbliża się do normalnego poziomu, zmniejszając w ten sposób potencjalne ryzyko hipoglikemii.

Wydzielanie insuliny w ciągu pierwszych 10 minut (w odpowiedzi na wzrost glikemii), znane jako „pierwsza faza odpowiedzi insulinowej”, jest szczególnie nieobecne u pacjentów z cukrzycą typu 2. Ponadto utrata pierwszej fazy odpowiedzi insulinowej jest wczesną dysfunkcją komórek beta w cukrzycy typu 2. Podanie eksenatydu przywraca lub znacząco wzmacnia zarówno pierwszą, jak i drugą fazę odpowiedzi insulinowej u pacjentów z cukrzycą typu 2.

U pacjentów z cukrzycą typu 2 na tle hiperglikemii podanie eksenatydu hamuje nadmierne wydzielanie glukagonu. Jednak eksenatyd nie wpływa na prawidłową odpowiedź glukagonu na hipoglikemię..

Wykazano, że podawanie eksenatydu powoduje zmniejszenie apetytu i zmniejszenie spożycia pokarmu; hamuje motorykę żołądka, co prowadzi do wolniejszego opróżniania żołądka.

U pacjentów z cukrzycą typu 2 terapia eksenatydem w skojarzeniu z metforminą, tiazolidynodionem i (lub) pochodnymi sulfonylomocznika prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo, poposiłkowego stężenia glukozy we krwi i HbA1c, poprawiając w ten sposób kontrolę glikemii u tych pacjentów..

Farmokinetyka

Po podskórnym podaniu eksenatydu w dawce 10 μg pacjentom z cukrzycą typu 2, eksenatyd jest szybko wchłaniany i osiąga średnie Cmax po 2,1 h, czyli 211 pg / ml, AUCo-inf wynosi 1036 pg? h / ml. Po ekspozycji na eksenatyd, AUC zwiększa się proporcjonalnie do wzrostu dawki z 5 μg do 10 μg, podczas gdy nie obserwuje się proporcjonalnego wzrostu Cmax. Ten sam efekt obserwowano po podaniu podskórnym eksenatydu w brzuch, udo lub przedramię.

Vd eksenatydu po podaniu podskórnym wynosi 28,3 l.

Metabolizm i wydalanie

Eksenatyd jest wydalany głównie przez przesączanie kłębuszkowe, a następnie rozkład proteolityczny. Klirens eksenatyd wynosi 9,1 l / h. Końcowy T1 / 2 wynosi 2,4 h. Te właściwości farmakokinetyczne eksenatydu są niezależne od dawki. Zmierzone stężenia eksenatydu określa się około 10 godzin po podaniu.

Farmakokinetyka w szczególnych sytuacjach klinicznych

U pacjentów z łagodnymi lub umiarkowanymi zaburzeniami czynności nerek (CC 30–80 ml / min) klirens eksenatydu nie różni się znacząco od klirensu u pacjentów z prawidłową czynnością nerek; dlatego nie jest wymagane dostosowanie dawki. Jednak u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek poddawanych dializie średni klirens jest zmniejszony do 0,9 l / h (w porównaniu do 9,1 l / h u zdrowych osób).

Ponieważ eksenatyd jest wydalany głównie przez nerki, uważa się, że upośledzenie czynności wątroby nie wpływa na stężenie eksenatydu we krwi..

Wiek nie ma wpływu na właściwości farmakokinetyczne eksenatydu. Dlatego pacjenci w podeszłym wieku nie wymagają dostosowania dawki.

Nie badano farmakokinetyki eksenatydu u dzieci w wieku poniżej 12 lat.

W badaniu farmakokinetyki u młodzieży w wieku od 12 do 16 lat z cukrzycą typu 2, po podaniu eksenatydu w dawce 5 μg, wartości parametrów farmakokinetycznych były podobne jak u dorosłych..

Nie ma klinicznie istotnych różnic w farmakokinetyce eksenatydu między mężczyznami i kobietami..

Farmakokinetyka eksenatydu u przedstawicieli różnych ras praktycznie się nie zmienia. Nie jest wymagane dostosowanie dawki na podstawie pochodzenia etnicznego.

Nie ma istotnej korelacji między wskaźnikiem masy ciała (BMI) a farmakokinetyką eksenatydu. Nie jest wymagane dostosowanie dawki na podstawie BMI.

Specjalne warunki

Leku nie należy podawać po posiłkach. Nie zaleca się podawania leku dożylnie ani domięśniowo.

Nie należy stosować preparatu Byetta®, jeśli w roztworze znajdują się cząstki stałe lub jeśli roztwór jest mętny lub przebarwiony..

Ze względu na potencjalną immunogenność leków zawierających białka i peptydy, podczas terapii preparatem Byetta® mogą powstawać przeciwciała przeciwko eksenatydowi. U większości pacjentów, którzy wytworzyli takie przeciwciała, ich miano zmniejszyło się wraz z kontynuacją leczenia i pozostawało niskie przez 82 tygodnie. Obecność przeciwciał nie wpływa na częstość i rodzaj zgłaszanych działań niepożądanych.

Należy poinformować pacjentów, że leczenie preparatem Byetta® może prowadzić do zmniejszenia apetytu i / lub masy ciała, i że z powodu tych efektów nie ma potrzeby zmiany schematu dawkowania..

W badaniach przedklinicznych na myszach i szczurach nie stwierdzono rakotwórczego działania eksenatydu. W przypadku stosowania u szczurów, w dawce 128 razy większej niż dawka u ludzi, odnotowano liczbowy wzrost gruczolaków tarczycy z komórek C bez objawów złośliwości, co wiązało się ze zwiększeniem oczekiwanej długości życia zwierząt doświadczalnych otrzymujących eksenatyd..

Zgłaszane rzadkie przypadki dysfunkcji nerek, w tym podwyższenie kreatyniny w surowicy, rozwój niewydolności nerek, pogorszenie przewlekłej i ostrej niewydolności nerek; czasami wymagana była hemodializa. Niektóre z tych zjawisk obserwowano u pacjentów otrzymujących jeden lub więcej środków farmakologicznych wpływających na czynność nerek / wymianę wody i (lub) w połączeniu z innymi zdarzeniami niepożądanymi, które przyczyniają się do upośledzenia nawodnienia, takimi jak nudności, wymioty i / lub biegunka. Jednoczesne leki obejmowały inhibitory ACE, NLPZ i diuretyki. Po wyznaczeniu leczenia objawowego i odstawieniu leku, przypuszczalnie przyczyny zmian patologicznych, przywrócono upośledzoną czynność nerek. Podczas badań przedklinicznych i klinicznych eksenatydu nie znaleziono danych wskazujących na jego bezpośrednią nefrotoksyczność.

Zgłaszano rzadkie przypadki ostrego zapalenia trzustki podczas przyjmowania leku Byeta®. Pacjentów należy poinformować o charakterystycznych objawach ostrego zapalenia trzustki: utrzymującym się silnym bólu brzucha. Wraz z wyznaczeniem leczenia objawowego zaobserwowano ustąpienie ostrego zapalenia trzustki.

Przed rozpoczęciem leczenia Byetta® pacjenci powinni zapoznać się z „Wytycznymi dotyczącymi stosowania wstrzykiwacza strzykawkowego” dołączonymi do preparatu.

Kompozycja

eksenatyd 250 mcg

Substancje pomocnicze: trójwodny octan sodu - 1,59 mg, kwas octowy - 1,1 mg, mannitol - 43 mg, metakrezol - 2,2 mg, woda d / i - q.s. do 1 ml.

Wskazania

- cukrzyca typu 2 w monoterapii jako uzupełnienie diety i ćwiczeń fizycznych w celu uzyskania odpowiedniej kontroli glikemii.

- cukrzyca typu 2 jako terapia wspomagająca do metforminy, pochodnej sulfonylomocznika, tiazolidynodionu, połączenia metforminy i pochodnej sulfonylomocznika lub metforminy i tiazolidynodionu w przypadku nieosiągnięcia odpowiedniej kontroli glikemii

Przeciwwskazania

- cukrzyca typu 1 lub obecność cukrzycowej kwasicy ketonowej;

- ciężka niewydolność nerek (CC

Skutki uboczne

Reakcje miejscowe: bardzo często - swędzenie w miejscu wstrzyknięcia; rzadko - wysypka, zaczerwienienie w miejscu wstrzyknięcia.

Z układu pokarmowego: często - nudności, wymioty, biegunka, niestrawność, utrata apetytu.

Od strony ośrodkowego układu nerwowego: często - zawroty głowy.

W przypadku stosowania leku Byeta® w monoterapii częstość występowania hipoglikemii wynosiła 5% w porównaniu z 1% placebo.

Większość epizodów hipoglikemii miała nasilenie łagodne lub umiarkowane

Interakcje lekowe

Byetta® należy stosować ostrożnie u pacjentów przyjmujących doustne leki, które wymagają szybkiego wchłaniania z przewodu pokarmowego, ponieważ Byeta® może opóźniać opróżnianie żołądka. Pacjentom należy zalecić doustne przyjmowanie leków, których działanie zależy od ich stężenia progowego (np. Antybiotyki), co najmniej 1 godzinę przed podaniem eksenatydu. Jeśli takie leki muszą być przyjmowane z jedzeniem, to należy je przyjmować podczas tych posiłków, gdy eksenatyd nie jest podawany.

Przy równoczesnym powołaniu digoksyny (0,25 mg 1 raz /) z Byetta® Cmax digoksyny spada o 17%, a Tmax wzrasta o 2,5 godziny, jednak AUC w stanie równowagi nie zmienia się.

Na tle podawania leku Byeta® AUC i Cmax lowastatyny zmniejszyły się odpowiednio o około 40% i 28%, a Tmax zwiększył się o około 4 h. Jednoczesnemu podawaniu preparatu Byetta® z inhibitorami reduktazy HMG-CoA nie towarzyszyły zmiany w składzie lipidów krwi.

Przedawkować

W przypadku przedawkowania (dawka 10-krotnie wyższa od dawki maksymalnej zalecanej) obserwowano następujące objawy: silne nudności i wymioty, a także gwałtowny spadek stężenia glukozy we krwi (hipoglikemia).

Leczenie: objawowe, w tym dożylne podanie roztworu dekstrozy w przypadku ciężkiej hipoglikemii.

Dostawa zamówienia w Moskwie

Zamawiając na Apteka.RU, możesz wybrać dostawę do apteki dogodnej dla Ciebie blisko domu lub w drodze do pracy.

Wszystkie punkty dostawy w Nowosybirsku - apteki

Top