Kategoria

Ciekawe Artykuły

1 Rak
Jakie testy należy wykonać na hormony tarczycy i jak to zrobić poprawnie
2 Testy
Dieta na tyreotoksykozę
3 Krtań
Hormon wzrostu w aptece (w tabletkach)
4 Krtań
Dlaczego gardło boli w jabłku Adama?
5 Rak
Choroba Itsenko-Cushinga
Image
Główny // Rak

„Żywność funkcjonalna” Konstantin Monastyrsky. Recenzja lekarza


Odżywianie funkcjonalne to żywienie, które nie tylko zaspokaja głód i dostarcza estetycznej przyjemności, ale także dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych makroskładników (tłuszcze, białka i węglowodany), witamin i minerałów. Aby jedzenie było nie tylko smaczne, ale także zdrowe, funkcjonalne odżywianie. Ten rodzaj żywności zostanie omówiony w tym artykule. Dzień dobry wszystkim! Znowu jestem z Tobą - Dilyara Lebedeva, autorka bloga „Hormony są normalne!”, Endokrynolog.

W swoich wcześniejszych artykułach "Bez których nie można zacząć odchudzać?" i „Jak sprawić, by schudnąć po 40? Mówiłem o czynnikach, które przeszkadzają w przejęciu kontroli nad wagą, a ten artykuł spełnia nieco inną funkcję.

Jako specjalista od leczenia cukrzycy i otyłości często zadają mi pytania dotyczące odżywiania. Wśród nich jest wiele pytań dotyczących tak zwanego żywienia funkcjonalnego, a raczej książki o tym samym tytule, którą napisał niejaki Konstantin Monastyrsky. Ten artykuł przyda się każdemu, zarówno tym, którzy już przeczytali tę książkę, jak i tym, którzy dopiero szukają informacji na jej temat..

Jeśli jeszcze nie znalazłeś książki na temat żywienia funkcjonalnego, jest to bardzo łatwe, ponieważ można ją bezpłatnie pobrać z wielu witryn. Po prostu wpisz nazwę książki i autora w pasku adresu, a w pierwszym wierszu wyszukiwania poda Ci to, czego potrzebujesz. Jestem pewien, że nie będzie z tym problemów. Lepiej przejdźmy bezpośrednio do tematu artykułu..

Konstantin Monastyrsky?

Aby dać wyobrażenie o autorze tej książki, opowiem pokrótce o jego życiu. Konstantin Monastyrsky, pochodzący z Ukrainy, w 1976 r. Ukończył Państwowy Instytut Medyczny we Lwowie na wydziale farmakologii. Według specjalności Monastyrsky - farmakolog. Niemal natychmiast po ukończeniu studiów wyemigrował z rodziną do USA, gdzie bezpiecznie mieszka do dziś..

Ale, jak się okazało, Konstantin nie pracował w swojej pierwszej specjalności, ale zaczął pracować w dziedzinie programowania. Później rozwinęły się u niego problemy zdrowotne, rozwinął się cukrzyca, otyłość i inne choroby pokarmowe. W tym momencie zdał sobie sprawę, że to nie może trwać dłużej i musiał zmienić swoje nawyki żywieniowe. Następnie rozpoczął aktywne poszukiwanie metod poprawy jakości życia. I, jak wierzy, wymyślił funkcjonalny rodzaj odżywiania. Ale w rzeczywistości nie jest on twórcą tej doktryny, o której opowiem nieco później..

W wyniku zmiany diety udało mu się pokonać cukrzycę i otyłość, pozbyć się dolegliwości jelitowych i wyleczyć zęby. W rezultacie zrodził się w nim pomysł, aby oświecić wszystkich i wszystko na tej ziemi, zalecając jego nauczanie. Kształcił się na Certyfikowanego Konsultanta ds. Żywienia, tylko nie mylić z dietetykami, bo dietetycy to lekarze, którzy studiują minimum 7 lat (u nas, za granicą jeszcze dłużej). Ukończył również roczne kursy.

Ponadto Konstantin Monastyrsky jest członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Konsultantów Żywieniowych, napisał 4 książki, wiele artykułów na temat zdrowego stylu życia, a także prowadzi audycję radiową o żywieniu w radiu Chicago..

Podobał mi się styl prezentacji w książce, autorka pisze żywiołowo iz humorem. Podobało mi się wiele przykładów, porównań i statystyk. Ale staje się irytujące, gdy okresowo zaczyna powtarzać to samo. Może po prostu naprawdę chce nam przekazać swoją teorię? Po stylu czuć entuzjazm do pracy i pomysłu, początkowo historia jest wciągająca, ale potem z jakiegoś powodu się nudziłem i kilka razy rzuciłem książkę.

Kto wynalazł żywność funkcjonalną?

Na początku, chyba jak wszyscy, myślałem, że to Konstantin Monastyrsky, twórca doktryny o tego typu żywieniu, ale przygotowując się do napisania tego artykułu, zacząłem szukać informacji o pochodzeniu doktryny. Byłem zaskoczony, gdy dowiedziałem się, że żywienie funkcjonalne zostało wynalezione w Japonii. To w nim w latach 90. uchwalono ustawę o ulepszaniu żywności.

Japończycy mieli nadzieję, że nowe, ulepszone produkty spożywcze będą w stanie rozwiązać wiele problemów zdrowotnych ich narodu. Uważali, że powinny to być naturalne lub sztucznie stworzone produkty spożywcze, a nie tabletki czy suplementy diety. Chcieli, aby ludzie mogli codziennie bezpiecznie spożywać takie pokarmy, przywracając w ten sposób zdrowie lub zapobiegając nowym..

Japończycy zdecydowali, że nowe, ulepszone produkty muszą koniecznie zawierać co najmniej 30% dziennej wartości takich substancji jak:

  • witaminy
  • minerały
  • celuloza
  • niezbędne tłuszcze i białka
  • peptydy
  • przeciwutleniacze
  • bakterie kwasu mlekowego

Zatem produkt musiał być dla żywienia astronauty - zbilansowany, pożywny i smaczny..

Później zaczęły do ​​nich dołączać inne kraje, w tym Rosja. Nasz kraj również zaczął ulepszać produkty. Na przykład produkty firmy naukowo-produkcyjnej „Sozvezdie”, która produkuje zboża, galaretki, chleb i inne przydatne produkty.

Co to jest Monastyrsky? Po prostu wziął pomysł na tego typu jedzenie, ulepszył je, dorzucił własne „chipsy” i zaczął aktywnie, czasem wręcz agresywnie, promować swój produkt. Nawiasem mówiąc, udało mu się to, ponieważ ma wielu fanów na całym świecie..

Żywność funkcjonalna w stylu Monastyr

Jaka jest doktryna najbardziej poprawnego, zgodnie z wersją Konstantina Monastyrskiego, odżywiania? To są główne filary doktryny. Monastyrsky jest przekonany, że problemy zdrowotne wiążą się z:

  1. Nadmiar węglowodanów i błonnika.
  2. Brak białek, tłuszczów, witamin i minerałów.

A teraz w porządku. W tym artykule opowiem o jego spojrzeniu na węglowodany, aw następnym, który ukaże się kilka dni później, o braku białek, o tłuszczach i ich roli w organizmie, a także o tym, co towarzysz Monastyrsky zaleca uzupełnienie niedoboru minerałów i witamin.

Tak więc, zgodnie z teorią żywienia funkcjonalnego, węglowodany są złe. Jednocześnie nie kładzie się nacisku na żadne określone węglowodany. Jak wiesz, węglowodany mogą być różne, niektóre są zdecydowanie szkodliwe, ale o innych spierałbym się. Dlaczego zły? Ponieważ spożycie węglowodanów w naturalny sposób podnosi poziom insuliny, która jest hormonem anabolicznym, przekształca węglowodany w tłuszcz i magazynuje je w tkance podskórnej..

Ponadto autor jest pewien, że węglowodany nie były głównym źródłem energii dla starożytnego człowieka, jak się dziś uważa. Starożytni jedli wyłącznie pokarmy białkowe i tłuste, czyli mięso, a węglowodany mieli w postaci warzyw, owoców i ziół, ale tylko w okresie dojrzewania. Tak więc zimą człowiek musiał jeść tylko mięso schwytanych zwierząt, ponieważ nie robił zapasów na zimę, nie wspominając o chlebie czy słodyczach..

Dlatego Monastyrsky zaleca całkowite odrzucenie węglowodanów lub, w skrajnych przypadkach, warzyw i owoców w okresie dojrzewania. Nie bardzo zgadzam się z tą opinią i teraz powiem dlaczego.

Zgadzam się, że spożywanie łatwo przyswajalnych węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwe dla zdrowia, ale co z warzywami i owocami? Autor twierdzi, że błonnik, jakim są warzywa i owoce, działa drażniąco i wywołuje różne choroby jelit. Tak, ale jeśli jest ich dużo. Umiarkowane spożycie błonnika nie stwarza zagrożenia, o którym mówi autor.

Ogólnie jestem przekonany, że całkowite odrzucenie węglowodanów nie przyniesie wielu korzyści, ponieważ osoba w tym przypadku pozbawia się większości witamin i minerałów. Ale Konstantin Monastyrsky również ma na to odpowiedź. Zaleca przyjmowanie kompleksów witaminowo-mineralnych zamiast owoców i warzyw. Nie sądzę, żeby było lepiej, chociaż nie wiem, jak to jest z nimi. W USA, ale w Rosji nadal mamy ogrodnictwo i ludzie sami uprawiają warzywa i owoce, często bez użycia różnych „chemikaliów”.

Miałem też niejednoznaczne zdanie na temat chleba i płatków śniadaniowych. Przeczytałem kiedyś artykuł o tym, jak obecnie produkuje się chleb i jak źle wpływa na zdrowie. Ja sam od kilku miesięcy nie jadam produktów mącznych, chleb zastępuję chlebem pełnoziarnistym. Ale bardzo lubię płatki śniadaniowe, ale nie te, które są natychmiastowe, a także zrobione z prawdziwych ziaren, które trzeba ugotować. Dla mnie płatki owsiane z otrębami to codzienny poranny rytuał. Ale w ciągu dnia praktycznie nie jem owsianki, z rzadkimi wyjątkami.

To wszystko dla mnie. Ale nie żegnam się z Wami, już niebawem kolejny artykuł na Was czeka, w którym będę dalej opowiadał o moich wrażeniach z książki Konstantina Monastyrskiego „Odżywianie funkcjonalne”.

Z ciepłem i troską endokrynolog Dilyara Lebedeva

Przeglądy klasztorne Konstantyna

podeszwa (wycena)
Gdyby nie cukrzyca mojej teściowej, którą muszę ugotować, Liza nigdy by tu nie „wspięła się”, no cóż, jak skończyłeś czytać Monastyrsky? Nie mogłem. Mimo wszystko pytanie pozostało otwarte, nie znalazłem tego, co jest możliwe, z wyjątkiem warzyw i gryki, kurczaka i ryb?
Jeśli chodzi o odżywianie w cukrzycy, w szczególności czytałem dużo literatury na ten temat. NIE MA JEDNEGO ZDANIA WŚRÓD LEKARZY. Nawet o tylko drugim, niezależnym od insuliny typie. A spread jest taki - o jakim nigdy nie marzyłeś. Jedni mówią „ogranicz kalorie”, inni - w każdym razie nie ograniczaj. Niektórzy piszą - ziemniaki nie są dozwolone, inne są dozwolone. Cóż, itp
Lisa, pomóż! Cukier do 260 + insulina 12 jednostek.

Wydrukowałem jego „Zaburzenia metabolizmu węglowodanów” i część „Odżywianie funkcjonalne” (resztę wydrukuję w najbliższych dniach).
Czytam to po raz trzeci. Cóż mogę powiedzieć - pisze bardzo przekonująco, ale często sobie zaprzecza.
Niepokoi mnie też fakt, że jego system oparty jest na dodatkach do żywności, a on aktywnie promuje firmę, którą jest (podobno). W ciągu ostatnich trzech tygodni zmieniłem górę literatury: Montignac, Stoyanova, Raz, Monastyrsky, Zholniaz, teoria oddzielnego żywienia.
Wniosek: kategorycznie niemożliwe jest nie tylko cukier, ale także substytuty cukru, wszystkie zawierające cukier (lub słodziki)
przetwory, mąka biała i ziemniaki Konserwy, kiełbasy i inne produkty nasycone chemicznie i tłuszczowo.
Wszystko inne mieści się w rozsądnych granicach.
Innymi słowy - zdrowy styl życia.
Jest to we wszystkich przeczytanych przeze mnie książkach, w różnych kombinacjach i odmianach..
A potem: regularne posiłki w małych porcjach i bez nadmiarów w kierunku jakiegokolwiek składnika - czy to tłuszczów, białek czy węglowodanów. Cóż, ruch najlepiej jak potrafisz (nawet spokojny spacer przez godzinę da rezultaty).
Wyjątkowo szkodliwe: monodiety, diety niskokaloryczne (poniżej 1200 kalii dziennie), oczyszczające lewatywy, wzmożony wysiłek fizyczny, duże posiłki 1-2 razy dziennie, nadmierne spożycie płynów.
Lubię to.
Niestety, z cukrzycą niewiele można zrobić. W przypadku osób starszych prawdziwym wyzwaniem jest przełamanie stereotypów i zmuszenie ich do zdrowego jedzenia..
Osobiście najbardziej rozsądne wydaje mi się podejście Montignaca, które opiera się na indeksie glikemicznym żywności. Nawiasem mówiąc, ta teoria nie jest sprzeczna z tym, co Monastyrsky pisze o metabolizmie węglowodanów, chociaż kategorycznie sprzeciwia się węglowodanom w jakiejkolwiek formie. Dlatego radzę zapoznać się z zasadami jego diety..

Co radzisz przeczytać?

podeszwa | Uczestnik
Deutschland

Wysłano: 30-11-2005 22:11Link - cytat
Gdyby nie cukrzyca mojej teściowej, którą muszę ugotować, Liza nigdy by tu nie „wspięła się”, no cóż, jak skończyłeś czytać Monastyrsky? Nie mogłem. Mimo wszystko pytanie pozostało otwarte, nie znalazłem tego, co jest możliwe, z wyjątkiem warzyw i gryki, kurczaka i ryb?
Jeśli chodzi o odżywianie w cukrzycy, w szczególności czytałem dużo literatury na ten temat. NIE MA JEDNEGO ZDANIA WŚRÓD LEKARZY. Nawet o tylko drugim, niezależnym od insuliny typie. A spread jest taki - o jakim nigdy nie marzyłeś. Jedni mówią „ogranicz kalorie”, inni - w każdym razie nie ograniczaj. Niektórzy piszą - ziemniaki nie są dozwolone, inne są dozwolone. Cóż, itp
Lisa, pomóż! Cukier do 260 + insulina 12 jednostek.

5084-10-9 | Uczestnik

Wysłano: 25-11-2005 19:10Link - cytat
Liza_a.
Na początku napisałem dla Ciebie dość „żrącą” odpowiedź z argumentami, a potem pomyślałem - właściwie dlaczego?
Nie ma sensu cię przekonywać. Mimo wszystko nie będziesz UWAŻNIE czytać. Ale obrażaj się.
Powiem krótko - ABSOLUTNIE wszystkie cytowane przez Ciebie frazy znajdują się we wskazanych przeze mnie linkach. Choć w nieco innym wydaniu. Więc nie czytasz samego KD, ale jego krytyków. Aby wyjaśnić różnicę w stosunku do Atkinsa, spróbuję pokrótce wyjaśnić - MOŻLIWE JEST W OGÓLE JEDNE WARZYWA, BEZ MIĘSA-SERA-JAJ. W ciągu 40 „punktów”. I to też będzie „Kreml”. Atkins również przewiduje taki zwrot?

Jeśli chodzi o odżywianie w cukrzycy, w szczególności czytałem dużo literatury na ten temat. NIE MA JEDNEGO ZDANIA WŚRÓD LEKARZY. Nawet o tylko drugim, niezależnym od insuliny typie. A spread jest taki - o jakim nigdy nie marzyłeś. Jedni mówią „ogranicz kalorie”, inni - w każdym razie nie ograniczaj. Niektórzy piszą - ziemniaki nie są dozwolone, inne są dozwolone. Cóż, itp.

O jajkach. Twój punkt widzenia na temat jajek jest nawet zawarty w „Encyklopedii urojeń”. http://drink.dax.ru/med/26_6.shtml (jeden z linków). Zalecenie WHO - do 10 jaj tygodniowo.

Ogólnie to wystarczy. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, napisz z5084-10-9 dog mail ru

5084-10-9 (cytat)
Liza_A. Cóż, specjalnie dla Ciebie - na pierwszej stronie http://www.gotovim.ru/valio/diet/hlebn/index.shtml dziś artykuł „Niech jedzą chleb”. Przy okazji, o twoim izraelskim dietetyku. Z wyjątkiem pozwolenia na chleb grubo mielony - „Kremlevka” w czystej postaci.
A tak przy okazji, osobno dla diabetyków

zbilansowany program jest odpowiedni dla diabetyków, którzy nie wstrzykują insuliny, ponieważ dieta „zapobiega łaknieniu cukru, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi poprzez częste, małe posiłki. Łagodzi także bóle głowy, migreny, bezsenność i wahania nastroju. Jest łatwy do naśladowania i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ”..

=============================================
Bardzo mi przykro, że cię zdenerwowałem, ale Olga Raz w swojej książce (mam pierwsze wydanie, 1999, „Zjedz chleb i schudnij”) pisze o
- str. 119: „tłuszcze zwierzęce - masło, tłuste mięso, smalec, śmietana, śmietana itp., zaleca się stosowanie jak najmniejszych ilości”
- P. 120: Napoje alkoholowe są dozwolone z dużymi ograniczeniami. Alkohol jest bardzo szybko wchłaniany do krwiobiegu i przyczynia się do otyłości ”.
- P. 123: Jajka. Dozwolone 3 jajka tygodniowo "Na drugim etapie - do 4 razy w tygodniu (jedno! Dziennie, a nie cztery w jednej jajecznicy iz tłustym boczkiem)
- Strona 130: Spożywaj zalecane mięsa i ryby trzy razy w tygodniu. Na drugim etapie - do pięciu razy w tygodniu. Tylko trzy razy w tygodniu! ! mięso lub ryby, a nie dwa razy dziennie, jak w Kremlyovce.
- pp 122-123 :. ważne jest, aby wybierać mięso beztłuszczowe: kurczak bez skóry, indyk, schab wołowy i wieprzowy. podczas gotowania usunąć cały widoczny tłuszcz, skórkę, nie jeść sosu powstałego podczas gotowania i nie zawijać mięsa w mące.
strona 122 niezalecane: jagnięcina, gęś, parówki, parówki. nie zaleca się gotowania grilla na węglu drzewnym.
Pamiętam, że miałeś gdzieś 4 kiełbaski na jednym siedzeniu. i szaszłyk i kebab?

Cóż, jeśli to Kremlyovka, to jestem królową Anglii Elżbietą II.... [/ q

5084-10-9 (cytat)
Liza_A. Cóż, specjalnie dla Ciebie - na pierwszej stronie http://www.gotovim.ru/valio/diet/hlebn/index.shtml dziś artykuł „Niech jedzą chleb”. Przy okazji, o twoim izraelskim dietetyku. Z wyjątkiem zezwolenia na chleb grubo mielony - „Kreml” w czystej postaci.
A tak przy okazji, osobno dla diabetyków

zbilansowany program jest odpowiedni dla diabetyków, którzy nie wstrzykują insuliny, ponieważ dieta „zapobiega łaknieniu cukru, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi poprzez częste, małe posiłki. Łagodzi także bóle głowy, migreny, bezsenność i wahania nastroju. Jest łatwy do naśladowania i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ”..

===============================================
Bardzo mi przykro, że cię zdenerwowałem, ale Olga Raz w swojej książce (mam pierwsze wydanie, 1999, „Zjedz chleb i schudnij”) pisze o
- str. 119: „tłuszcze zwierzęce - masło, tłuste mięso, smalec, śmietana, śmietana itp., zaleca się stosowanie jak najmniejszych ilości”
- P. 120: Napoje alkoholowe są dozwolone z dużymi ograniczeniami. Alkohol jest bardzo szybko wchłaniany do krwiobiegu i przyczynia się do otyłości ”.
- P. 123: Jajka. Dozwolone 3 jajka tygodniowo "Na drugim etapie - do 4 razy w tygodniu (jedno! Dziennie, a nie cztery w jednym jajecznica i tłusty boczek)
- Strona 130: Spożywaj zalecane mięsa i ryby trzy razy w tygodniu. Na drugim etapie - do pięciu razy w tygodniu. Tylko trzy razy w tygodniu! ! mięso lub ryby, a nie dwa razy dziennie, jak w Kremlyovce.
- pp 122-123 :. ważne jest, aby wybierać mięso beztłuszczowe: kurczak bez skóry, indyk, schab wołowy i wieprzowy. podczas gotowania usunąć cały widoczny tłuszcz, skórkę, nie jeść sosu powstałego podczas gotowania i nie zawijać mięsa w mące.
strona 122 niezalecane: jagnięcina, gęś, kiełbasy, parówki. nie zaleca się gotowania grilla na węglu drzewnym.
Pamiętam, że miałeś gdzieś 4 kiełbaski na jednym siedzeniu. i szaszłyk i lula kebab?

Cóż, jeśli to Kreml, to jestem królową Anglii Elżbietą II..

5084-10-9 (cytat)
Liza_A. Cóż, specjalnie dla Ciebie - na pierwszej stronie http://www.gotovim.ru/valio/diet/hlebn/index.shtml dziś artykuł „Niech jedzą chleb”. A propos, o twoim izraelskim dietetyku. Z wyjątkiem zezwolenia na chleb grubo mielony - „Kreml” w czystej postaci.
A tak przy okazji, osobno dla diabetyków

zbilansowany program jest odpowiedni dla diabetyków, którzy nie wstrzykują insuliny, ponieważ dieta „zapobiega łaknieniu cukru, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi poprzez częste, małe posiłki. Łagodzi także bóle głowy, migreny, bezsenność i wahania nastroju. Jest łatwy do naśladowania i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ”..

===============================================
Przepraszam, że cię zdenerwowałem, ale Olga Raz w swojej książce (mam pierwsze wydanie, 1999, „Jedz chleb i schudnij”) pisze o
- str. 119: „tłuszcze zwierzęce - masło, tłuste mięso, smalec, śmietana, śmietana itp., zaleca się stosowanie jak najmniejszych ilości”
- P. 120: Napoje alkoholowe są dozwolone z dużymi ograniczeniami. Alkohol jest bardzo szybko wchłaniany do krwiobiegu i przyczynia się do otyłości ”.
- P. 123: Jajka. Dozwolone 3 jajka tygodniowo "Na drugim etapie - do 4 razy w tygodniu (jedno! Dziennie, a nie cztery w jednej jajecznicy)
- Strona 130: Spożywaj zalecane mięsa i ryby trzy razy w tygodniu. Na drugim etapie - do pięciu razy w tygodniu.
- pp 122-123 :. ważne jest, aby wybierać mięso beztłuszczowe: kurczaka bez skóry, indyka, schab wołowy i wieprzowy. podczas gotowania usunąć cały widoczny tłuszcz, skórkę, nie jeść sosu powstałego podczas gotowania i nie zawijać mięsa w mące.

Cóż, jeśli to Kreml, to jestem królową Anglii Elżbietą II..

liza_a | Uczestnik
Izrael

Wysłano: 25-11-2005 12:06Link - cytat
5084-10-9
Zaczęliśmy od tego, że Kremlyovka = Atkins (moja wypowiedź) i nic więcej.
A także to nawet dla zdrowych! ! ludzkie 4 jajka z boczkiem za jednym razem.
Sprzeciwiłeś się - to różne diety.
Sądząc po zapale, kłótliwości, niezdolności do koncentracji i słabej pamięci, wyraźnie „siedzisz” na Kremlu (wszystkie powyższe cechy są charakterystyczne dla osób stosujących dietę Atkinsa)

5084-10-9 | Uczestnik

Wysłano: 24-11-2005 18:03Link - cytat
Liza_A. Cóż, specjalnie dla Ciebie - na pierwszej stronie http://www.gotovim.ru/valio/diet/hlebn/index.shtml dziś artykuł „Niech jedzą chleb”. A propos, o twoim izraelskim dietetyku. Z wyjątkiem zezwolenia na chleb grubo mielony - „Kreml” w czystej postaci.
A tak przy okazji, osobno dla diabetyków

zbilansowany program jest odpowiedni dla diabetyków, którzy nie wstrzykują insuliny, ponieważ dieta „zapobiega apetytowi na cukier, obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi poprzez częste małe posiłki. Łagodzi również bóle głowy, migreny, bezsenność i wahania nastroju. Jest łatwy do naśladowania i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ”..

5084-10-9 | Uczestnik

Wysłano: 24-11-2005 17:32Link - cytat
Liza_a, w końcu mówimy o RÓŻNYCH rzeczach i RÓŻNYCH dietach.
Mówię o tym, co tak naprawdę jest, a ty mówisz o „pogłoskach”.

Istotą „Kremla” jest normalizacja żywienia. O czym tak naprawdę mówią autorzy „Kremla”? A oni mówią tak: „Całkowicie zrezygnuj z cukru i słodyczy, białego chleba i
bułki, ryż i ziemniaki, ale jednocześnie NIE SZYBKO I JEDZ WSZYSTKO INNEGO - a szybko stracisz DODATKOWĄ wagę z powodu tłuszczu ”. i nie przybędziesz na wadze. ”Wydaje mi się, że nie ma ani jednego dietetyka, który nie podpisałby się pod tymi słowami.

Co więcej, niedawno w "Komsomolskiej Prawdzie" była "Bezpośrednia linia" na temat "Kremla", a lekarz, który STAŁO używa "Kremla" w praktyce JASNE I WYRAŹNIE powiedział, że KREMLEVKA NIE MA PRZECIWWSKAZANIA cukrzycy! www.kp.ru

I o całej twojej innej „wiedzy”. Dobra robota, Liza_a!
Ogromna praca, jaką wykonałeś przy liczeniu, praktycznie mnie przekonała!
Za wiedzę mogę bezpiecznie dać ci „piątkę”!

URZĄDZENIE DO FIZYKI
plus
JEDNOSTKA DO MATEMATYKI
plus
ONE - DLA LOGIKI W DYSKUSJI
plus
JEDEN DLA UMIEJĘTNOŚCI CZYTANIA
plus
JEDNOSTKA DO FIZJOLOGII
RAZEM - PIĘĆ!

JEDNOSTKA do fizyki:
Za nieznajomość jednostek miary i relacji między nimi. Wartość energetyczna pożywienia jest zwykle wyrażana w kilokaloriach, a nie jak w przypadku kalorii. Te. w swoich obliczeniach pomyliłeś się „skromnie” TYSIĄC razy. Co więcej, może nie zauważyłem jednorazowego błędu - ale mylisz się w TRZECH LITERACH.

JEDNOSTKA do matematyki:
I już 4 całe jajka dziennie. Tak, w ciągu tygodnia dłużej. więc możesz zrujnować każdą zdrową wątrobę.
To jest „z ciebie”. Rozwiąż małą zagadkę: w menu TYGODNIOWYM jest 10 jajek. Tydzień ma 7 dni. Pytanie: Ile jaj dziennie średnio spożywa osoba żyjąca na takim menu? Odpowiedź: 1, 4 (z grubsza) Piszesz o czterech. W dzień. W ciągu tygodnia.

Dalej. Rozważasz zawartość tłuszczu w serze i za 100 g akceptujesz, że w 100 g sera - 31, 1 g tłuszczu.
Niech będzie Wam wiadomo, że zawartość tłuszczu w serze obliczana jest w kategoriach „suchej masy” - nie pamiętam dokładnie, jak się nazywa, ale nie chcę tego specjalnie szukać. Ale fakt pozostaje - w 100 g sera z oznaczeniem 50% - tłuszcz około 25g, 30% - około 11g.
Jaki ser wziąłeś do obliczeń, jest dla mnie tajemnicą, nigdy w życiu nie widziałem 70% sera. Maksymalnie - 55%

JEDEN dla logiki:
W tym samym liście piszesz:

Po prostu nie wierz w cuda. Nie ma cudów.
.
i kilka wierszy poniżej
.
dotychczas tylko jedna dieta została w pełni zaakceptowana przez lekarzy - tzw. dieta „śródziemnomorska”, zapewniająca codzienną dietę 1200-1500 kalorii.
Przeczytaj o niej. W każdym razie nie odrzuca żadnego jedzenia (chyba że oczywiście nie ma na coś alergii). A co najważniejsze, możesz żyć na tej diecie przez całe życie.!
Tak. Zgodnie z Twoją logiką, WSZYSCY SĄDZAMY NA DIECIE! Na „śródziemnomorskim” „Jestem na diecie z owoców morza. Widzę jedzenie i jem”. (Przepraszam za mój angielski - jest jeszcze gorszy niż moja fizyka). W dodatku okazuje się, że pozostałe kilka tysięcy minus jedna dieta jest opracowywana, stosowana, ale nie zatwierdzona przez lekarzy? W tym i tzw. „dietetycy” używani przez medycynę radziecką od dziesięcioleci?

Zróbmy prosty i jasny wniosek. Nie ma cudownych diet, ale jest jedna i jedyna dieta, w której MOŻESZ ZJEŚĆ WSZYSTKO, jednocześnie starając się nie przekraczać 1200 kalorii.
CUD! STAŁ SIĘ CUD! Pojawiły się WSPANIAŁE produkty, dokładnie takie same jak zwykle, ale dwa do trzech razy mniej wysokokaloryczne! A może te porcje są trzykrotnie zmniejszone? A może to, że się upierasz, a Twoja dieta „śródziemnomorska” NIE pozwala na WSZYSTKO? A może to nadal DIETA i coś w niej jest jeszcze ograniczone? Niestety nie ma sposobu, aby to sprawdzić - w przeciwieństwie do mnie nie podajesz żadnych linków, więc nie da się podwójnie sprawdzić siebie.Jeśli próbujesz wyszukiwać samodzielnie, bardzo łatwo jest się wślizgnąć we własny błąd, za który otrzymujesz

JEDNOSTKA DO CZYTANIA:

Nieraz więc zwracałem ci uwagę na całkowicie oczywisty fakt:
Dieta „Kremla” nie tylko pozwala, ale po prostu podkreśla, że:

1. PRZED rozpoczęciem diety MUSISZ skonsultować się z lekarzem. Dlaczego TY mi to zwracasz i przyznasz sobie, że to, co jest napisane w ABC PRAWDZIE o „diecie kremlowskiej” jest całkowicie niezrozumiałe. Najwyraźniej, powtarzam, źle przeczytałem i nie.
2. KONIECZNE JEST KAŻDEGO DNIA spożywanie dużych ilości warzyw (z wyjątkiem ziemniaków), a od drugiego tygodnia oraz owoców (z wyjątkiem winogron i bananów). KONIECZNIE DO OSIĄGNIĘCIA NIEZBĘDNEJ WAGI są zboża (przede wszystkim gryczane). PO OSIĄGNIĘCIU ODPOWIEDNIEJ WAGI można jeść WSZYSTKO Z WYJĄTKIEM CUKRU i BIAŁEGO CHLEBA, przestrzegając 60-80 (tutaj indywidualnie) punktów dziennie. ALE! Stale monitoruj swoją wagę, a gdy przytyjesz około 3 dodatkowych kilogramów, przejdź do 40 punktów. (W rzeczywistości jest to tydzień lub dwa). A co powiesz na „Każdy chce zjeść pyszne mięso, ser itp.” czy to jest Spożywanie 40 punktów dziennie (tylko w celu utraty wagi!) WSZYSTKIE SPOŻYWANE mięso-jajka-ser DZIENNIE da Ci w sumie 2-5 punktów. A pozostałe 35 przypadnie na WARZYWA I OWOCE! Odważę się zapytać - jedzenie mięsa + warzyw + owoców - może powodować zaparcia i czy można to nazwać „jednostronnymi”? A może jednak uwierzmy LEKARZOM, którzy od wielu dziesięcioleci mówią, że ABY ZMNIEJSZYĆ WAGĘ, NIEZBĘDNE JEST OGRANICZENIE SŁODKOŚCI I MĄKI, ZIEMNIAKÓW I RYŻU? Nawiasem mówiąc, istnieją również ograniczenia dotyczące ilości mięsa i sera. Tylko tutaj ty, droga Lizo, z jakiegoś powodu nie pamiętasz! Będziesz również twierdził, że „dokładnie przeczytałeś i przestudiowałeś”?
Te. faktycznie pod nazwą „dieta kremlowska” „Komsomolskaja Prawda” od dawna promuje znane rzeczy, które nie budzą ŻADNYCH wątpliwości wśród lekarzy. I co ciekawe - takie proste ograniczenia w spożyciu łatwo przyswajalnych węglowodanów pozwalają spalić spore ilości tłuszczu w ciągu roku..
Zgadzam się, że są idioci - nie mogę tego inaczej nazwać, którzy chcą stracić tłuszcz, który gromadził się przez lata w ciągu kilku dni. To tacy fanatycy, zamiast CZYTAĆ I ZROZUMIEĆ, „zajadają się mięsem i serem”, a potem krzyczą „DIET IS ZŁA”.
Nawiasem mówiąc, nie rozumiem Liza_a, nazywasz „Kreml” „JEDNOSTRONNYM”, ale z jakiegoś powodu nie zauważasz cudownych mono-diet typu „gryka”?

DOBRZE I JEDNOSTKA DO FIZJOLOGII:

1. Cukrzyca to nie tylko cukier. A trzustka niekoniecznie jest temu winna. Ale nawet w przypadku cukrzycy, w zależności od rodzaju cukrzycy i stanu pacjenta, zaleca się CZTERECH różnych dietetyków (oficjalnie, według medycyny radzieckiej), a dokładniej 4 warianty dietetyka nr 9

I opcja: białka - 90-100 g (55% zwierząt), tłuszcze - 75-80 g (30% roślinne), węglowodany - 300-350 g, sól kuchenna - 12 g, płyn gratis - 1,5 litra, zawartość kalorii - 2300-2500 kcal;
2. opcja: białka - 79,9 g, tłuszcze - 31 g, węglowodany - 84, 7 g, zawartość kalorii - 900-1000 kcal;
3. opcja: białka - 67, 4 g, tłuszcze - 50, 2 g, węglowodany - 270, 3 g, zawartość kalorii - 1800-2000 kcal;
4. opcja: białka - 159 g, tłuszcze - 110 g, węglowodany - 470 g, kalorie - 3557 kcal.

Ty:
Razem: 1850 kalorii (nie liczyłem drobiazgów, chociaż dostanę co najmniej 150 więcej, czyli 2000 kalorii), podczas gdy norma dla diabetyków to od 1200 do 1500. Tym razem. Tłuszcz - 90 g (ponownie bez oleju do smażenia) w ilości 50-55 g.

Porównaj swoje liczby z oficjalnymi. I myślisz, że uwierzę raczej tobie niż lekarzom?

Nawiasem mówiąc, aby to było naprawdę jasne, tabela dietetyczna numer 8 - (DLA Odchudzania) jest BARDZO podobna do „Kremla”, którego nienawidzisz

O jajach:
Dziś w dietetyce, w przeciwieństwie do twoich słów, nie ma JEDNEJ opinii na temat spożywania jajek. Co więcej, jajka nie są produktem zalecanym 2-3 razy w tygodniu. W tym momencie jesteście szczerze „przywiezieni”. Nawet w przydziałach wojskowych w Rosji jajka od przyszłego roku będą liczyć na 7 jaj tygodniowo. A wcześniej było 2 tygodnie. Lub, Twoim zdaniem, czołowi rosyjscy dietetycy oszaleli i teraz chcą zepsuć wątrobę wszystkim żołnierzom bez wyjątku?

Ogólnie Liza_A jest DOSKONAŁA! Te. Udało ci się "wyróżniać" pod każdym względem. I zasłużyli na „doskonałe” (od innych) oceny za wszystkie rodzaje wiedzy, które byli w stanie wykazać.

P.S. Co do „Kremla” - to najpierw w NIEKTÓRYCH klinikach przyglądają mu się z bliska i wyznaczają, w tym CUKRZYCY - nie wszystko jest tak jasne, jak u Ciebie. Chodzi o to, że przejście na taką dietę jest w stanie znormalizować poziom cukru we krwi w dość krótkim (kilkumiesięcznym) okresie. Dlaczego jest inne pytanie. Jak dotąd lekarze nie potrafią dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Ale to DZIAŁA!

Laranazira (cytat)
Radzę wszystkim przeczytać książki Monastyrsky'ego, uzyskać odpowiedzi na wszystkie pytania, a nie pożałujesz, że spędziłeś nad tym czas. i wielkie dzięki, którzy napisali współrzędne tej strony!

Oczywiście bardzo interesujące. Pod wieloma względami, moim zdaniem, ma rację, zwłaszcza jeśli chodzi o cechy współczesnej żywności - elementarnie potwierdza się to idąc do supermarketu i czytając etykiety..
Czytałem jego menu - gdybym mógł wytrzymać do 20:00 na jego diecie, pewnie też byłbym smukły jak brzoza.
Oto jak się odbudować, ponieważ w porównaniu nawet z dietą 1200 kalorii, zazwyczaj je bardzo mało w ciągu dnia. Szczególnie żyj na filiżance kawy i 50 gramach soku od 8:00 do 13:00. Nie mogę sobie tego wyobrazić. Mogę rozciągnąć od 7 do 10, jeśli jestem czymś bardzo zajęty. A jeśli nie, to po prostu zacznę umierać.
Cóż, będę czytać dalej, może ma przepis.

LENA21 (cytat)
Konstantin Monastyrsky „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia przemiany węglowodanów”, ok
Ściągnąłem te książki. Bardzo ciekawe spojrzenie na odżywianie, czy każdy może podzielić się swoim doświadczeniem stosowania w praktyce

Oh, gdzie? Podszedłem do linku, ale coś jest po angielsku. Czy jest inny lub jak to zrobić?
Proszę pomóż mi. Gdy znalazłem w Internecie fragmenty, byłem bardzo zainteresowany, chcę przeczytać całość.

______________________________________
Znalazłem go po rosyjsku, może Cię zainteresować?
Konstantin Monastyrsky „Żywność funkcjonalna”

Miłosierna strona
Czytam już na stronie 293.
Lista produktów surowo zabronionych: kiełbasy, wędliny, jajka sadzone, alkohol itp..
Ktoś tutaj interesował się tym, dlaczego Kreml jest zły.

LENA21 (cytat)
Konstantin Monastyrsky „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia przemiany węglowodanów”, ok
Ściągnąłem te książki. Bardzo ciekawe spojrzenie na odżywianie, czy każdy może podzielić się swoim doświadczeniem stosowania w praktyce

Oh, gdzie? Podszedłem do linku, ale coś jest po angielsku. Czy jest inny lub jak to zrobić?
Proszę pomóż mi. Gdy znalazłem w Internecie fragmenty, byłem bardzo zainteresowany, chcę przeczytać całość.

______________________________________
Znalazłem go po rosyjsku, może Cię zainteresować?
Konstantin Monastyrsky „Żywność funkcjonalna”

Anatols21 | Uczestnik
Łotwa

Wysłany: 22-11-2005 13:44Link - cytat
Jaką witrynę masz na myśli?

Laranazira | Uczestnik
Węgry

Wysłano: 22-11-2005 13:30Link - cytat
Radzę wszystkim przeczytać książki Monastyrsky'ego, uzyskać odpowiedzi na wszystkie pytania, a nie pożałujesz, że spędziłeś nad tym czas. i wielkie dzięki, którzy napisali współrzędne tej strony!

liza_a | Uczestnik
Izrael

Wysłano: 22-11-2005 09:00Link - cytat
Chciałbym przytoczyć tylko jeden z wielu linków, w których eksperci udzielają odpowiedzi na pytanie „dlaczego dieta Kremla nie jest odpowiednia dla diabetyków”:
Wszystko o dietach

5084-10-9 (cytat)
Jako osoba znająca się na rzeczy podaję przybliżone menu „Kremla”, a Ty za Twoją wiedzą odpowiadasz: CO NIE JEST ODPOWIEDNIE W TYM MENU DLA PACJENTÓW Z CUKRZYCĄ?

Przeanalizujmy co do jednego z twoich przykładów (dodaję wartość energetyczną, chociaż dziś ten wskaźnik jest kontrowersyjny, ilość tłuszczu, białka i węglowodanów):
Śniadanie
Ser 100 g - 1 punkt (361 kalorii, 31, 8 tłuszczy, 25 białek)
4 jajka sadzone z szynką - 2 punkty (628, 11,5, 12,7, 3, 2 węglowodany + 135, 20,9, 22,6, +75, 8,2)
Kawa, herbata bez cukru - 0 punktów
Obiad
Sałatka z kalmarów z oliwkami 100 g - 3 punkty (75, 0,3, 18 + 40,)
Filet z sandacza zapiekany z grzybami 150 g - 1 punkt (119, 5,3, 14, 3,7)
Herbata bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
Przeciętne jabłko - 18 punktów (70, 68)
Obiad
Pomidor 1 szt. - 6 punktów (31, 3,5, 0,2, 0,3)
Gotowany kurczak - 200 g - 0 punktów (340, 14,8, 50, 2)
Jogurt niesłodzony - 200 g - 7 punktów (51, 3,5)
Razem 38 punktów
i
Razem: 1850 kalorii (nie liczyłem drobiazgów, chociaż co najmniej 150 więcej, czyli 2000 kalorii), podczas gdy norma dla diabetyków to od 1200 do 1500. Tym razem.
Tłuszcz - 90 g (ponownie bez oleju do smażenia) w ilości 50-55 g.
Nie zaprzeczając, że jajka są potrzebne do normalnego odżywiania, każdy dietetyk powie, że osoby z cukrzycą mogą jeść nie więcej niż 2-3 jajka tygodniowo. Ogólnie zaleca się omlety białkowe. I już 4 całe jajka dziennie. Tak, w ciągu tygodnia dłużej. więc możesz zrujnować każdą zdrową wątrobę.
I wreszcie białko: jak wiesz, cukrzyca to problem z trzustką. I uderza w nią nadmiar białka, nie mówiąc o nerkach, wątrobie.
Ponadto jest mało prawdopodobne, aby Łużkow przyznał się, jakie zaparcia zaczął w wyniku tej diety - na pewno nie obejdzie się bez środka przeczyszczającego.
We wszystkich niezrównoważonych dietach ich autorzy zawsze ostrzegają: odpowiednia tylko dla absolutnie zdrowych osób! Zaleca się dokładne zbadanie przed rozpoczęciem diety, a następnie co kilka miesięcy wykonywać podstawowe badania.
A osoby chore na cukrzycę z reguły mają oprócz tego całą masę: miażdżycę, wysoki cholesterol i inne rozkosze.

Jeszcze raz - nikogo, każdego kowala nie przekonuję o swoim nieszczęściu.

Cóż, teraz twoja kolej: w jaki sposób dieta Atkinsa zasadniczo różni się od kremla?
Od razu zaznaczam - Atkins pozwala na spożywanie warzyw nawet w najbardziej krytycznych pierwszych tygodniach, tylko ich wybór jest ograniczony. W przyszłości nie ma takich ograniczeń..
Więc jaka jest różnica?

5084-10-9 | Uczestnik

Wysłano: 21-11-2005 17:02Link - cytat
Powiedzmy, że w szkole uczyłeś fizyki-chemii-biologii lepiej niż ja i jesteś wyposażony w wiedzę. Tym lepiej.
Cytuję jako znający się na rzeczy przybliżone menu „Kremla”, a Ty za swoją wiedzą odpowiadasz: CO NIE JEST ODPOWIEDNIE W TYM MENU DLA PACJENTÓW Z CUKRZYCĄ?

Przykładowe menu na tydzień

Śniadanie
Ser 100 g - 1 punkt
4 jajka sadzone z szynką - 2 punkty
Kawa, herbata bez cukru - 0 punktów
Obiad
Sałatka z kalmarów z oliwkami 100 g - 3 punkty
Filet z sandacza zapiekany z grzybami 150 g - 1 punkt
Herbata bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
Przeciętne jabłko - 18 punktów
Obiad
Pomidor 1 szt. - 6 punktów
Gotowany kurczak - 200 g - 0 punktów
Jogurt niesłodzony - 200 g - 7 punktów
Razem 38

Śniadanie
Twaróg 150 g - 4 punkty
2 jajka na twardo nadziewane grzybami - 1 punkt
Herbata bez cukru - 0 punktów
Obiad
Sałatka warzywna z pieprzem, olejem słonecznikowym 100 g - 8 punktów
Chudy kotlet schabowy 100 g - 0 punktów
Kawa bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
Orzechy włoskie 30 g - 4 punkty
Obiad
Gotowany kalafior 100 g - 5 punktów
Pierś z kurczaka zapiekana z serem - 0 punktów
Herbata bez cukru - 0 punktów
Razem 22

Śniadanie
Ser 100 g - 2 punkty
2 jajka na twardo - 1 punkt
Herbata bez cukru - 0 punktów
Obiad
Sałatka warzywna z olejem 100 g - 6 punktów
Szaszłyk 100 g - 0 punktów
Herbata, kawa bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
10 czarnych oliwek - 2 punkty
Obiad
Pomidor 1 szt. - 6 punktów
Gotowana ryba 200 g - 0 punktów
Jogurt niesłodzony 200 g - 7 punktów
Razem 24

Śniadanie
Sałatka z kalafiora 100 g - 5 punktów
4 gotowane kiełbaski - 3 punkty
Herbata bez cukru - 0 punktów
Obiad
Sałatka warzywna z pieczarkami 150 g - 6 punktów
Kebab jagnięcy lula 100 g - 0 punktów
Kawa bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
Orzechy włoskie 30 g - 4 punkty
Obiad
Sałata liściasta 200 g - 4 punkty
Ryba smażona 200 g - 0 punktów
Herbata bez cukru - 0 punktów
Razem 22

Śniadanie
Twarożek dietetyczny 200 g z ziołami - 2 punkty
Herbata bez cukru - 0 punktów
Obiad
Sałatka pomidorowa z oliwkami - 6 punktów
Schab smażony z jajkiem - 1 punkt
Herbata bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
Orzeszki ziemne 30 g - 5 punktów
Obiad
Wino wytrawne czerwone 200 g - 2 punkty
Ser 100 g - 2 punkty
Gotowana ryba 200 g - 0 punktów
Sałata liściasta 200 g - 4 punkty
Jogurt niesłodzony 200 g - 7 punktów
Razem 29

Śniadanie
Ser 100 g - 1 punkt
Jajka sadzone z 2 jajek z szynką - 1 punkt
Kawa bez cukru - 0 punktów
Obiad
Kałamarnica gotowana z majonezem 200 g - 1 punkt
Stek wołowy 100 g - 0 punktów
Wino wytrawne czerwone 200 g - 2 punkty
Popołudniowa przekąska
Apple - 18 punktów
Obiad
Sałata liściasta 100 g - 2 punkty
Ryba smażona 200 g - 0 punktów
Jogurt niesłodzony 200 g - 7 punktów
Razem 32

Śniadanie
4 gotowane kiełbaski - 3 punkty
Kawior z cukinii 100 g - 9 punktów
Obiad
Sałata liściasta 200 g - 4 punkty
Grillowany kurczak 200 g - 0 punktów
Herbata bez cukru - 0 punktów
Popołudniowa przekąska
Orzechy włoskie 30 g - 4 punkty
Obiad
Pomidor 100 g - 6 punktów
Gotowane mięso 200 g - 0 punktów
Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu 200 g - 7 punktów
Razem 33

Dieta Kremlowska to w rzeczywistości dieta Atkinsa, po prostu przetłumaczona na system „spektakli” ułatwiający stosowanie. Zasada

liza_a
Kreml NIE JEST ATKINS! Nie wiem, co o niej czytasz, ale sądząc po twoich wypowiedziach - coś jest nie tak.

Gdybym tego nie przeczytał, nie kłóciłbym się. Czytałem zarówno system Atkinsa, jak i Kreml.
Nikogo nie przekonuję i nie zamierzam nikogo przekonywać.
Kosztem diety sformułowałem własną, jasną i logiczną opinię: trzeba jeść wszystko! Dieta powinna być zbilansowana, gwałtowny i znaczący wzrost (spadek) spożycia dowolnej grupy produktów może prowadzić do zakłócenia normalnego metabolizmu w organizmie, a konsekwencje mogą być nieodwracalne.
Musisz słuchać siebie - przede wszystkim swoich uczuć i reakcji. Cóż, fizyka i chemia - żeby uczyć fizjologii w szkole - żeby nie prowadzili cię jak byka po linie do rzeźni: z jednej strony lekarze z producentami narkotyków, z drugiej strony wymyślili cudowne diety o niezbadanych długoterminowych konsekwencjach dla tych, którzy ich używają.
I nie musisz się ze mną zgadzać.
Ale jedną rzeczą jest samemu przestrzegać jakiejś diety i ryzykować własne zdrowie, a inną jest promowanie diety, której konsekwencje nie zostały zbadane.
Lubisz myśleć, że to nie Atkins - dla zdrowia. W rzeczywistości prawie nie czytasz książek Atkinsa, w przeciwnym razie nie byłbyś tak kategoryczny. Jednak faktem bezspornym jest, że NIKT nie badał klinicznie tej kremlowskiej diety. Chciałbym poeksperymentować na sobie - twoim prawie, moim prawie - do ostrzeżenia, opierając się na wiedzy, którą posiadam.

Dieta Kremlowska to w rzeczywistości dieta Atkinsa, po prostu przetłumaczona na system „spektakli” ułatwiający stosowanie. Zasada

liza_a
Kreml NIE JEST ATKINS! Nie wiem, co o niej czytasz, ale sądząc po twoich wypowiedziach, coś jest nie tak.

W skrócie - Kremlevka to dieta wykluczająca cukier, miód, zboża, ziemniaki przy odchudzaniu. A RZECZ ŻYCIA to używanie tych produktów w „rozsądnych ilościach”. Warzywa i owoce NIE SĄ WYŁĄCZONE w "Kremlyovce", ponadto - 0,5 (w przybliżeniu) kg warzyw dziennie - moim zdaniem nie tak mało.
Więc kliknij link - i przekonaj się sam.

Tak, ma podobieństwa do Atkinsa - zmniejszone spożycie węglowodanów. Ale nic więcej.

I siedzieć na „Kremlu” CAŁE ŻYCIE!

5084-10-9 (cytat)
Dziewczyny oczywiście wszystko jest indywidualne, ale według wielu opinii wiem, że przy cukrzycy i stanie przedcukrzycowym „dieta kremlowska” jest bardzo pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi.
iść do
http://blog.kp.ru/users/860345/ - istnieje forum
i http://www.kp.ru/daily/23606/46284/ - są wszystkie podstawy

Dieta Kremlowska to w rzeczywistości dieta Atkinsa, po prostu przetłumaczona na system „spektakli” ułatwiający stosowanie. Mają tę samą zasadę. Dieta jest bardzo atrakcyjna - na pierwszy rzut oka z pewnością pozwala SZYBKO schudnąć. Ale tylko w tym samym czasie powoduje nieodwracalne szkody dla organizmu w dłuższej perspektywie..
Radzę zapoznać się z odpowiedziami lekarzy na dietę Atkinsa, a nie recenzjami uczestników. Każdy chce napełnić się pysznym mięsem, serem itp. Po prostu nie wierz w cuda. Nie ma cudów. Sam Atkins zmarł na choroby serca, a jego waga była znacznie wyższa niż norma - Stany Zjednoczone miały ogromny skandal na ten temat. Ci, którzy zrujnowali swoje zdrowie z powodu tej diety, już zaczęli pozywać spadkobierców Atkinsa..
Uważaj - nie ma nic gorszego niż jednostronne jedzenie.
Niedawno podjąłem ten temat, dużo czytałem i doszedłem do wniosku: do tej pory tylko jedna dieta została w pełni zaakceptowana przez lekarzy - tzw. „Śródziemnomorska”, podlegająca codziennej diecie 1200 - 1500 kalorii.
Przeczytaj o niej. W każdym razie nie odrzuca żadnego jedzenia (chyba że oczywiście nie ma na coś alergii). A co najważniejsze, możesz żyć na tej diecie przez całe życie.!

LENA21 (cytat)
Konstantin Monastyrsky „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia przemiany węglowodanów”, ok
Ściągnąłem te książki. Bardzo ciekawe spojrzenie na odżywianie, czy każdy może podzielić się swoim doświadczeniem stosowania w praktyce

Oh, gdzie? Podszedłem do linku, ale coś jest po angielsku. Czy jest inny lub jak to zrobić?
Proszę pomóż mi. Gdy znalazłem w Internecie fragmenty, byłem bardzo zainteresowany, chcę przeczytać całość.

5084-10-9 | Uczestnik

Wysłany: 20-11-2005 06:42Link - cytat
Dziewczyny oczywiście wszystko jest indywidualne, ale według wielu opinii wiem, że przy cukrzycy i stanie przedcukrzycowym „dieta kremlowska” jest bardzo pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi.
iść do
http://blog.kp.ru/users/860345/ - istnieje forum
i http://www.kp.ru/daily/23606/46284/ - są wszystkie podstawy

LENA21 (cytat)
Konstantin Monastyrsky „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia przemiany węglowodanów”, ok
Ściągnąłem te książki. Bardzo ciekawe spojrzenie na odżywianie, czy każdy może podzielić się swoim doświadczeniem stosowania w praktyce

Laranazira | Uczestnik
Węgry

Wysłany: 07-11-2005 13:37Link - cytat
Lena 21

powiedz mi o jakiej diecie mówisz? Stwierdziłem też wysoki poziom cukru we krwi. Biorę tabletki obniżające poziom cukru i po prostu nie mogę samodzielnie przygotować jadłospisu, kompletne zamieszanie i fakt, że muszę zrezygnować z przyjemności jedzenia. Proszę o pomoc!

Laranazira | Uczestnik
Węgry

Wysłany: 07-11-2005 13:37Link - cytat
Lena 21

powiedz mi o jakiej diecie mówisz? Stwierdziłem też wysoki poziom cukru we krwi. Biorę tabletki obniżające cukier i nie mogę samodzielnie przygotować jadłospisu, kompletne zamieszanie i fakt, że muszę zrezygnować z przyjemności jedzenia. Proszę o pomoc!

Libby | Uczestnik
USA

Wysłano: 12-09-2005 20:56Link - cytat
Lena,
Próbowałem wysłać list, ale wrócił bez adresata. Napisz do mnie proszę idm3gabr dog yahoo dot com

LENA21 | Uczestnik
USA, MD

Wysłano: 09-09-2005 09:24Link - cytat
I tobie również powodzenia Jane 2. Teraz jest okres tworzenia owoców na farmach, są różne brzoskwinie i gruszki, tak że strzała łuski unosi się pewnym krokiem, ale prawdopodobnie niewiele osób zjada 5-8 brzoskwiń dziennie, więc powodzenia.

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 08-09-2005 23:01Link - cytat
Dzięki Lena. Najważniejsze jest przestrzeganie jakiejś diety. Jeden problem jest denerwujący. Schudłam też 40 funtów na mojej diecie. Trzymałem się przez kilka lat, a teraz jestem zmęczony. Oczywiście nie zwróciłem wszystkiego, ale.

Musimy przeczytać tę książkę. Powodzenia!

LENA21 | Uczestnik
USA, MD

Wysłano: 08-09-2005 22:28Link - cytat
toJane2: Kiedy zdiagnozowano u mnie cukrzycę, miałem czasem 300 i więcej, a duże dawki leków nie pomagały, teraz bierze actos 0,75 dwa razy dziennie i metforminę 1000 dziennie. W tym czasie lekarz 2 razy obniżył dla niego stawkę leków. Nawiasem mówiąc, mój mąż schudł 15 kg, jedząc tę ​​dietę, schudłam też z 67 do 60, wzrost 164.

LENA21 (cytat)
Cześć wszystkim. Czytam tę stronę od bardzo dawna i uwielbiam ją. Temat: Mój mąż ma cukrzycę, zmieniła się dieta całej rodziny i cukier wynosi teraz 110 jednostek - górna norma. W lutym dostałem książki Konstantina Monastyrsky'ego „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia metabolizmu węglowodanów”, które są w całości podane na stronie www.AgelessPress.com A tych, którzy mieszkają w Nowym Jorku, można kupić w księgarni na Bright Beach. Te książki bardzo mi pomogły.

Lena, jaki był cukier twojego męża, kiedy zdiagnozowali cukrzycę? A drugie pytanie, czy przyjmuje jakieś leki? dzięki

LENA21 | Uczestnik
USA, MD

Wysłano: 07-09-2005 07:18Link - cytat
do Libby: Wyjeżdżałem tutaj, nie widziałem twojej wiadomości. To są naprawdę sąsiedzi. Napisz do mnie [email protected]

LENA21 (cytat)
do Libbu: Takoma Park, górny róg DC, skąd jesteś?

Łał! Gaithersburg! Witaj sąsiedzie!

LENA21 | Uczestnik
USA, MD

Wysłano: 07-09-2005 00:06Link - cytat
do Libbu: Takoma Park, górny róg DC, skąd jesteś?

LENA21 (cytat)
Cześć wszystkim. Czytam tę stronę od bardzo dawna i uwielbiam ją. Temat: Mój mąż ma cukrzycę, zmieniła się dieta całej rodziny i cukier wynosi teraz 110 jednostek - górna norma. W lutym dostałem książki Konstantina Monastyrsky'ego „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia metabolizmu węglowodanów”, które są w całości podane na stronie www.AgelessPress.com A tych, którzy mieszkają w Nowym Jorku, można kupić w księgarni na Bright Beach. Te książki bardzo mi pomogły.

Off - Lena, jesteś w Maryland? Gdzie dokładnie? Ja też jestem w tym stanie

LENA21 | Uczestnik
USA, MD

Wysłano: 06-09-2005 21:29Link - cytat
Cześć wszystkim. Czytam tę stronę od bardzo dawna i uwielbiam ją. Temat: Mój mąż ma cukrzycę, zmieniła się dieta całej rodziny i cukier wynosi teraz 110 jednostek - górna norma. W lutym dostałem książki Konstantina Monastyrsky'ego „Odżywianie funkcjonalne” i „Zaburzenia metabolizmu węglowodanów”, są one w całości wydane na www.AgelessPress.com A tych, którzy mieszkają w Nowym Jorku, można kupić w księgarni na Bright Beach. Te książki bardzo mi pomogły.

tanja5 (cytat)
Szczególnie podobało mi się „Zauważono, że z jakiegoś powodu zmniejsza się praca trzustki przy produkcji insuliny”, na całym świecie już wiedzą, co jest zaburzone i dlaczego. Ludzie, zanim uwarzysz coś dla siebie, skonsultuj się z lekarzem, to twoje zdrowie!

Tanya, dziękuję za wsparcie. W przeciwnym razie myślałem, że to tylko ja to nie było normalne

Dziewczęta widzisz tylko aspekty medyczne, są też metafizyczne przyczyny chorób. Zrozumienie ich (przyczyn) w połączeniu z ziołami i dietą może prowadzić do normalizacji poziomu cukru lub normalizacji ciśnienia krwi lub innych zmian.

tanja5 (cytat)
Szczególnie podobało mi się „Zauważono, że z jakiegoś powodu praca trzustki przy produkcji insuliny jest ograniczona”, na całym świecie już wiedzą, co jest zaburzone i dlaczego. Ludzie, zanim uwarzysz coś dla siebie, skonsultuj się z lekarzem, to twoje zdrowie!

Tanya, dziękuję za wsparcie. W przeciwnym razie myślałem, że to tylko ja to nie było normalne

tanja5 | Uczestnik
Stany Zjednoczone, Atlanta

Wysłano: 06-09-2005 17:19Link - cytat
Szczególnie podobało mi się „Zauważono, że z jakiegoś powodu praca trzustki przy produkcji insuliny jest ograniczona”, na całym świecie już wiedzą, co jest zaburzone i dlaczego. Ludzie, zanim uwarzysz coś dla siebie, skonsultuj się z lekarzem, to twoje zdrowie!

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłany: 05-09-2005 05:22Link - cytat
O mój Boże! Co za absolutnie antynaukowe bzdury. Znałem osobiście niektóre z wymienionych tam osób. Bredzić

Ale jeśli wierzysz! Naprzód!

Właściwie tematem było gotowanie. Szkoda, że ​​wyblakło i nie powstało

adia2 (cytat)
Dziękuję Ci bardzo, mój drogi! Nigdy nie myślałem! Mamy to, co nazywa się karczochem jerozolimskim i jest dostępne w polu! Teraz będę kopać w książkach kucharskich. Na miłość boską, jeśli ktoś jeszcze coś pamięta, podziel się tym! I ja też, kiedy coś znajdę! ! !

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 04-09-2005 23:35Link - cytat
Zgodziliśmy się z tobą, że jest to środek zapobiegawczy, ale nie leczniczy.

To, co nazywa się: „Jest już za późno, aby lekarz wypił Borjomi”.

adia2 | Uczestnik
USA

Wysłano: 04-09-2005 23:35Link - cytat
Z Twoim zgłoszeniem! ! ! Natychmiast znalazłem garść informacji: historię, opis itp. Dzięki! Przykłady (w języku angielskim):
http://www.google.com/search?hl=en&q=Jerusalem+Artichoke&btnG=Google+Search
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/a/artic065.html
http://www.samcooks.com/relish/jerusalem_artichokes.htm

adia2 | Uczestnik
USA

Wysłano: 04-09-2005 23:28Link - cytat
Dziękuję Ci bardzo, mój drogi! Nigdy nie myślałem! Mamy to, co nazywa się karczochem jerozolimskim i jest dostępne w polu! Teraz będę kopać w książkach kucharskich. Na litość boską, jeśli ktoś jeszcze coś pamięta, podziel się! I ja też, kiedy coś znajdę! ! !

hexa | Uczestnik
Szwecja Göteborg

Wysłano: 04-09-2005 22:15Link - cytat
Przepraszam, cytat pochodzi stąd: http: //www.cooking-book.ru/library/ovoshy/topinambur.shtml
Wczesną wiosną próbowałam nakarmić siedem sałatek z karczochów jerozolimskich. Smakuje jak soczysty ogórek kapusty I to był świetny remedium witaminowe.

Jane2 (cytat)
Przepraszam, ale nie zgodzę się. Zobacz opis tej bestii.

Tam, w przeciwieństwie do ziemniaków, nie ma skrobi, więc można ją stosować na cukrzycę ZAMIAST ziemniaków. Ale dlaczego miałby zmniejszyć cukier? Za pomocą jakich środków? Po drugie, o „bez insuliny”. Tak więc współczesny świat używa insuliny tylko w ostateczności i zależy to od typu cukrzycy I czy II

Badania wykazały, że topinambur zawiera różnorodne witaminy i minerały. Na przykład witaminy C i B1 w topinamburze są 2 razy większe niż w ziemniakach, pod względem zawartości soli mineralnych żelaza, fosforu, potasu i cynku znacznie przewyższają ziemniaki, buraki i marchew. Ponadto gliniane bulwy gruszki zawierają do 4% białka, 20% węglowodanów, w tym do 12% polisacharydu inuliny o właściwościach przeciwcukrzycowych, fruktozę i około 2% błonnika. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie glinianej gruszki to doskonały sposób na zapobieganie cukrzycy. Ponadto wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi obserwuje się również poprawę widzenia, przyczynia się do leczenia dny moczanowej, kamicy moczowej, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i anemii.

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 04-09-2005 21:02Link - cytat
Przepraszam, ale nie zgodzę się. Zobacz opis tej bestii.

Tam, w przeciwieństwie do ziemniaków, nie ma skrobi, więc można ją stosować na cukrzycę ZAMIAST ziemniaków. Ale dlaczego miałby zmniejszyć cukier? Za pomocą jakich środków? Po drugie, o „bez insuliny”. Tak więc współczesny świat używa insuliny tylko w ostateczności i zależy to od typu cukrzycy I czy II

adia2 (cytat)
Proszę, powiedz mi, które rośliny są zalecane, aby zmniejszyć cukier.

Wiem o dobrym działaniu karczocha jerozolimskiego. Trzeba go jeść na surowo do 5 guzków dziennie. Znam osoby, które spożywają go latami, przestrzegają diety, a cukier się nie zwiększa, czyli osoby z rozpoznaną cukrzycą radzą sobie bez dodatkowej insuliny.

adia2 (cytat)
Proszę powiedz mi, które rośliny są zalecane, aby zmniejszyć cukier.

Wiem o dobrym działaniu karczocha jerozolimskiego. Trzeba go jeść na surowo do 5 guzków dziennie. Znam osoby, które spożywają go latami, przestrzegają diety, a cukier się nie zwiększa, czyli osoby z rozpoznaną cukrzycą radzą sobie bez dodatkowej insuliny.

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 04-09-2005 20:21Link - cytat
Nadia, z cukrzycą, cały alkohol jest surowo zabroniony. To jest elementarna prawda. A wszystkie zabiegi z „jagodami” są dobre, gdy nie ma nic, a więc trochę zwiększony cukier. Zatem przepis jest jeden: przestań jeść i zacznij się ruszać (albo lepiej do pracy, do pracy).

adia2 | Uczestnik
USA

Wysłano: 04-09-2005 19:44Link - cytat
Więc borówka to borówka. A dla naszych rodzimych jagód nawet nie znajduję odpowiednika. kiedyś w aptekach piłowany suszony.

tanja5 | Uczestnik
Stany Zjednoczone, Atlanta

Wysłano: 04-09-2005 19:35Link - cytat
Nadia, dlaczego nie masz jagód? Mamy dużo, zwane borówkami. Ogólnie zaleca się redukcję wagi i regularną aktywność fizyczną..

adia2 | Uczestnik
USA

Wysłano: 04-09-2005 17:45Link - cytat
Proszę powiedz mi, które rośliny są zalecane, aby zmniejszyć cukier. Mój starszy znajomy już bierze za dużo leków. Jak, o ile pamiętam, jagody. Naprawdę jej nie mamy.
Słyszałem też - kilka kieliszków wódki dziennie. Znowu nie jestem pewien.

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 04-09-2005 08:13Link - cytat
Winić!
Splenda, nie słodko
To właśnie przetłumaczyłem automatycznie

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 09.04.2005, 06:04Link - cytat
Czy nie zaleca się jedzenia ani pieczenia? Niestety, pierwsza jest prawdziwa. A oto druga. Czasami naprawdę czegoś chcesz.

A substytuty są różne. Kiedy byłem w Niemczech, jest mnóstwo wszelkiego rodzaju ciast bez cukru. Ale nie rozumiem, jak oni to robią.

Nawiasem mówiąc, mamy teraz bardzo dobry substytut słodyczy. Jest wytwarzany z naturalnego cukru i smakuje jak cukier, ale może być stosowany przez diabetyków. Nawiasem mówiąc, dobry dla dietetyków, ponieważ zawiera 0 kalorii

Anatols21 | Uczestnik
Łotwa

Wysłano: 09.01.2005 14:59Link - cytat
Fuj! Oczy

Jane2 (cytat)
Do Anatols21:
Jesteś tylko encyklopedią linków. dzięki
Spojrzałem na pierwszą stronę, a zwłaszcza na sekcję żywności. Jakoś wszystko jest zwyczajne.

Mam pytanie: kto próbował coś upiec z substytutami cukru. Jakoś nie jestem w tym dobry. Jeśli masz doświadczenie, podziel się, proszę

Gdzieś słyszałem „przy krawędzi gazu”, że nie jest to zalecane.
Ale mamy tutaj wielu chemików, mam nadzieję, że pomogą ci umiejętniej.

Świeże warzywa - kapusta, marchew, buraki, ogórki, pomidory, bakłażany. Cukinia, rzodkiew, pieprz

Owoce - jabłka, gruszki, pomarańcze, mandarynki, agrest, porzeczki. Malina, arbuz, melon, ananas.

Zieloni, sałata, szpinak.

Ryba nie jest tłusta, mięso nie jest tłuste.
Nie jem białego chleba, słodyczy, ryżu, ziemniaków.
Na poranną herbatę z substytutem kromka czarnego chleba z cienką warstwą masła.

Na obiad dania główne: mięso lub ryba, sałatki, gulasz lub coś innego lub jajko.

Wieczorem coś lekkiego sałatki, duszone warzywa, chudy twarożek.

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 25-08-2005 06:05Link - cytat
Do Anatols21:
Jesteś tylko encyklopedią linków. dzięki
Spojrzałem na pierwszą stronę, a zwłaszcza na sekcję żywności. Jakoś wszystko jest zwyczajne.

Mam pytanie: kto próbował coś upiec z substytutami cukru. Jakoś nie jestem w tym dobry. Jeśli masz doświadczenie, podziel się, proszę

DrX | Uczestnik
Nowosybirsk

Wysłano: 24-08-2005 13:14Link - cytat
W porozumieniu z Jane2. I pamiętaj, aby włączyć urządzenie do indywidualnej kontroli cukru. Mam SmartScan, to bardzo pomaga.

Anatols21 | Uczestnik
Łotwa

Wysłano: 24-08-2005 13:11Link - cytat
i dalej:
http://www.doktor.ru/diabet/index.htm

XXL | Uczestnik
deutschland

Wysłano: 24-08-2005 12:29Link - cytat
Oprócz odżywiania cukrzyca wymaga wychowania fizycznego! Jogging, chodzenie, ćwiczenia „potrząsania” (wibracje). Pomaga przywrócić krążenie kapilarne.
Preparaty zawierające chrom, dodatki kolagenopodobne przywracające elastyczność błon komórkowych. I mniej węglowodanów.

Amico (wycena)
Mam problem z dietą na cukrzycę.. Muszę zaplanować orientacyjne menu na tydzień - rozpaczam, nawet nie umiem jeść! Czy ktoś zna przepisy??

Witryna bardzo bogata w informacje.
Zresztą bardzo mi pomogło. Mam nadzieję, że to przeczytałeś.
http://www.dialand.ru/pitanie/index.htm

Jane2 | Uczestnik
Nowy Jork, USA

Wysłano: 24-08-2005 06:51Link - cytat
Widzę, że temat nie wzbudził zainteresowania. Dopiero dzisiaj przypadkowo zobaczyłem.

Po pierwsze, nie martw się. Na przykład nie tworzę żadnych menu. Są po prostu potrawy, których nie jem: to cukier i wszystkie słodycze. W ograniczonym zakresie można stosować dobre zamienniki. Owocami może być wszystko oprócz bananów i winogron
Wszystkie warzywa w dowolnej formie są dobre, z wyjątkiem ziemniaków. Nadmiar tłuszczu nie jest zalecany. Przydatne chude mięso, produkty mleczne
Krótko mówiąc, wybór jest duży

Top