Kategoria

Ciekawe Artykuły

1 Przysadka mózgowa
Zaburzenia i choroby układu hormonalnego: lista chorób, przyczyn, objawów, profilaktyka i metody ich leczenia
2 Krtań
Czy potrzebuję antybiotyków na zapalenie krtani u dzieci: leczenie i nazwy leków
3 Krtań
Prawidłowa dieta z wysoką zawartością insuliny we krwi, przykładowe menu i przepisy dietetyczne
4 Przysadka mózgowa
Co pokazuje badanie krwi na kalcytoninę?
5 Jod
Insulina w kulturystyce: zasady przyjęć i środki ostrożności
Image
Główny // Rak

Recenzje biopsji trzustki


78 mm, prawy płat

144 mm. Miąższ (?) Jest hemogenny (?). Żółć. Kopułka 74,6x26,7 mm. Do jamy. ZHP obserwuje się zgrubienie (?) Żółci. Żyła wrotna

5 mm.
Trzustka jest powiększona przez głowę do 45,4 mm. (??) nierównomiernie pełne (puste?) co (??) zwapnienia. Jego kontury są nierówne, nierysowane w całości. Śledziona. Żyła

7 mm.
Wniosek: objętościowe tworzenie się głowy trzustki, przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego.
W porównaniu z wynikami MRI sprzed miesiąca wydaje się, że jest lepiej: lewy płat wątroby jest mniejszy, nie stwierdzono powstawania w wątrobie (chociaż USG to nie tomografia). Wydaje się, że zmniejszył się rozmiar wykształcenia w trzustce.
Subiektywne: miesiąc temu ból mi przeszkadzał, ale znośny. Zrobił to bez znieczulenia, chociaż lekarz przepisał baralgin (jak difenhydramina). Był leczony tylko z powodu zapalenia pęcherzyka żółciowego i trzustki.
Brak bólu w ciągu ostatniego tygodnia.

Co należy zrobić dalej, biorąc pod uwagę wszystko, co napisano powyżej?

W przyszłym tygodniu poddaj się testom na obecność markerów nowotworowych.
Z góry dziękuję wszystkim za rady i udział..

Drogi Tytanie, nie działa szybko. Dziś w godzinach popołudniowych - na wizycie u chirurga (ordynatora oddziału szpitala wielospecjalistycznego), potem próba umówienia się na wizytę w regionalnej poradni onkologicznej (skąd taka próba - patrz p. 1 tego tematu), równolegle przewietrzamy sprawę z dwoma placówkami medycznymi spoza regionu. Skierowanie na biopsję nadal pozostaje do zdobycia, a jeśli dotychczas lekarze widzą możliwość wykonania biopsji tylko podczas poważnej operacji jamy brzusznej, to nieuchronnie pomyślisz.
Spróbuj dostać się do tego samego RCRC: „Aby uzyskać konsultację w RCRC, musisz mieć następujące dokumenty:

- Obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne (dla mieszkańców Moskwy i regionu moskiewskiego).

- Skierowanie do lokalnego organu zdrowia z przydziałem kwot (dla mieszkańców

- Wyciąg z historii medycznej opisujący przeprowadzoną operację.

- Preparaty histologiczne (prosimy o wcześniejszą konsultację tel. (495) 324-60-63)

- Badania krwi (nie starsze niż 1 miesiąc) "(C)
I nikt nie podaje tego kierunku, mówią, że rozwiąże się to w przybliżeniu jak niechciana ciąża.

DmitryM - specjalne podziękowania, będzie ciężko - postaramy się skontaktować.

Do poprzedniego wpisu wkradła się literówka, oczywiście nie SAE, ale CEA. Swoją drogą dowiedziałem się, szperając w Internecie, że CEA, PEA, CEA to jedno i to samo. Więc to, co wyjdzie w centrum medycznym, zostało zbadane pod kątem pożądanego markera nowotworowego, jesteśmy po prostu bezpośrednimi ludźmi i po zamówieniu CEA zabierzemy to z całych sił :-).
Powodzenia wszystkim!
Przebijmy się. Bóg kocha piechotę!!

Dobry wieczór Dzintar Wasiljewicz! 6-7 dni na badanie morfologiczne to czas potrzebny na wypełnienie parafiną. Nie? Nie. Właśnie miałem na myśli pełne okablowanie leku w ciągu 24 godzin. Automatyczny system przetwarza lek nawet w nocy, kiedy wszyscy śpią w domu.

PS może po prostu szybko przyzwyczajamy się do dobrych rzeczy, bo ostatnio często jesteśmy zadowoleni ze sprzętu.

Czy wykonano mu IHC (Imunohistochemistry) (na podstawie materiału pobranego z biopsji)? Tyle, że moja mama z RCRC również 3 razy zrobiła biopsję raka trzustki, za każdym razem lekarze wątpili, że jest rak, pisali coś w stylu „Nie znaleziono komórek rakowych” i tak dalej. a potem IHC wykonano na bloczkach parafinowych (co zrobiono mojej matce podczas poprzedniej laparoskopii, kiedy została zdiagnozowana). I w wyniku IHC napisali diagnozę „Neuroendokrynny guz trzustki” u mojej matki, nawiasem mówiąc, podczas badania w RCRC i markery guza były w normie. Dlatego znaczniki nie zawsze są dokładnym wskaźnikiem..

Co do wyrywania guza przez bipozję :) Na początku też miałem taką "myśl", ale potem pomyślałem, że biopsja jest zrobiona pod kontrolą USG, no cóż, tam większość guza wyrywają, ale i tak nie usuną ich do końca. wtedy kawałki pozostaną.

Dobry dzień.
Przepraszam za długą ciszę.
Na podstawie wyników badania wydano zaświadczenie o wykonaniu badania: USG wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przestrzeni zaotrzewnowej, TK jamy brzusznej, gastroduodenoskopię, w tym USG endoskopowe, nakłucie trzustki, trzykrotne badanie cytologiczne.
Zalecenia: obserwacja w miejscu zamieszkania przez chirurga, terapeutę. Nie ma przekonujących dowodów na guz trzustki.

Dziwne jest dla mnie, że oprócz zaświadczenia przekazali mi: wyniki badań, m.in. na markery nowotworowe, protokół USG, protokół wideoendoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego, protokół endoskopowej ultrasonografii odcinka trzustkowo-żółciowego, trzy kierunki badań laboratorium cytologii klinicznej wyników punkcji (z niezrozumiałym dla mnie wynikiem: "brak materiału diagnostycznego - elementy krwi", na dobre lub na złe ?), ale nadal nie ma diagnozy „zbroi” odzwierciedlonej na papierze.
Były też skierowania na histologię z wynikiem ujemnym, ale był zbyt leniwy, aby od razu skopiować, a potem nie było wystarczająco dużo czasu.
W trakcie badania diagnoza kliniczna wyglądała następująco: „C-r głowa trzustki? Indukcyjne zapalenie trzustki? ”.
Jednak zarówno lekarz, jak i konsultant ustnie poinformowali, że formacje w głowie trzustki (zwapnienia i torbiele) nie mają nic wspólnego z podstawową działalnością RCRC, dlatego należy zająć się kwestią leczenia przewlekłego zapalenia trzustki w miejscu zamieszkania..
Tak, inny doktor nauk medycznych I.V. Sagaidak (konsultant) zalecił powtórzenie badania po dwóch miesiącach.
Powiedz mi, tak powinno być lub nie podano jakiegoś dokumentu końcowego?
NeetlakY: powiedzieli, że immunohistochemia nie jest potrzebna w jego przypadku.

Trzustka męża

  • Zaloguj się, aby odpowiedzieć w temacie
  • W górę

Domi (07 lipca 2019-17: 37) napisał:

  • Lol Moscow
  • Użytkownicy
  • 239 postów
  • Moskwa

Domi (07 lipca 2019-17: 37) napisał:

  • W górę
  • Domi
  • Użytkownicy
  • 60 postów

Iraida68 (07 lipca 2019-18: 13) napisał:

  • W górę
  • Domi
  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • W górę
  • Iraida68
  • Użytkownicy
  • 862 postów
  • W górę
  • Domi
  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • W górę
  • Iraida68
  • Użytkownicy
  • 862 postów
  • W górę
  • Domi
  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • W górę
  • Domi
  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • W górę
  • Calineczka
  • Użytkownicy
  • 70 postów

Domi (08 lipca 2019-08: 02) napisał:

Onkolog nie spojrzał ani na dysk, ani na migawkę, ponieważ nie wie, jak je rozszyfrować.
W grudniu 2017r. W badaniu USG jamy brzusznej uwidoczniono guz trzustki. „Uzistka” wskazała nawet na wielkość guza, co zostało później potwierdzone przez MSCT). Zaleciła rezonans magnetyczny jamy.
Znany mi lekarz, który przez wiele lat pracował w karetce pogotowia w Moskwie (teraz pracuje w naszym mieście), powiedział, że nie wiedzą, jak to zrobić ani rozszyfrować w naszym mieście i polecił Instytut Wiszniewskiego i Republikańskie Centrum Naukowe..
Zapisałem się na MRI w RNCRRR (za opłatą) przyjechałem na MRI i tam powiedziano mi, że dla trzustki MSCT z kontrastem jest bardziej pouczające i ponownie nagrane na MSCT, co zrobiłem.
Z wynikami MSCT przyszedłem na spotkanie z profesorem G.G. Akhaladze, więc odbiór rozpoczął od dokładnego zbadania dysku (patrzył na niego przez długi czas) i natychmiast zaczął ubiegać się o operację kwotową
5 marca 2018 r operacja została wykonana, wszystko było na najwyższym poziomie, zarówno operacja, jak i leczenie pooperacyjne.
Jestem tam obserwowany.

A twojemu mężowi przepisano USG po chemioterapii. MRI był bez kontrastu.
Ślepo traktować.

Po chemioterapii udaj się do Moskwy i wykonaj MSCT za opłatą z kontrastem iz wynikami MSCT oraz wszystkimi testami i badaniami lekarzom zaleconym przez Iraidę...
A potem postępuj zgodnie z jej radą.
Możesz też umówić się na spotkanie z GG Akhaladze w RNTSRR, ale on teraz przyjmuje „za zgodą” - prawie nie otrzymuje przyjęcia (miałem po prostu szczęście), więc zapisz się do Instytutu Wiszniewskiego, jak radzi Iraida, tam mężowi zostanie przepisane odpowiednie leczenie i będzie działać, jeśli to możliwe.
Nie trać czasu i pieniędzy na Błochina. Chociaż byli tam „zszokowani nie chorowici”, ale.
Na oddziale leżała ze mną moskiewska Lena, jej teściowa była operowana w Błochinie („wypompowali” wszystkie jej oszczędności…), bo Lena, mimo że została wysłana do Błochina, wymyśliła i trafiła do RNTSRR.
Tutaj też ktoś napisał, jak zapłacili Błochinowi 5 tysięcy! i dostałem bla bla bla.
Więc nie trać czasu, uzyskaj drugą opinię w Moskwie i, co najważniejsze, ustaw siebie i swojego męża na pomyślny wynik..

Ostatecznie wynik MSCT uzyskałem 29 grudnia o 16:00. -wyobraź sobie ?? - przed nami 2 tygodnie wakacji, pierwszy tydzień, po przeczytaniu wszystkiego o raku trzustki w internecie, przygotowywałem się na śmierć - spaliłem archiwa, wyrzuciłem rzeczy do kosza (choć uporządkowałem), a potem 4 stycznia, jak pamiętam, Natknąłem się w internecie na informację o profesorze Akhaladze i pierwszego dnia roboczego po Nowym Roku 10 stycznia byłem na jego przyjęciu i zapomniałem o przygotowaniach do śmierci, zacząłem przygotowywać się do operacji.
Miejscowi eskulapowie dość mocno postrzępili mi nerwy, gdy próbowałem przejść przedoperacyjne badania - badania w ramach obowiązkowej polisy medycznej.
Twoi lekarze z Jarosławia też, jak rozumiem, nie błyszczą profesjonalizmem, więc uciekaj od nich, Jarosław jest zaledwie kilka godzin drogi od Moskwy.
A co najważniejsze, połącz się z mężem, aby wygrać.
Powodzenia.

Stadium 1 raka trzustki

Pacjentka trafiła do kliniki 1,5 roku temu, kiedy właśnie zdiagnozowano u niej raka trzustki.

Bardzo często ta groźna choroba jest diagnozowana na późniejszym etapie. Można powiedzieć, że nasza pacjentka miała szczęście, miała stopień 1.

Na pierwsze oznaki niedyspozycji Irina Lvovna zwróciła się do lekarzy w swoim miejscu zamieszkania. Wstępną diagnozą było zapalenie trzustki. Pacjentka nalegała na dokładną diagnozę, po czym w końcu została zdiagnozowana.

W klinice pierwszy etap wykonano z leczeniem chirurgicznym oraz po kilku kursach chemioterapii.

Badanie kontrolne wykazało, że w tej chwili nie ma już oznak choroby.

Recenzje biopsji trzustki

Sądząc po opiniach naszych chirurgów, biopsja trzustki (nawet nakłucie podczas endozji) to dość niebezpieczna procedura, bardzo często powodująca OP. Jednak poniższy link wskazuje, że możliwe jest bezpośrednie wykluczenie lub potwierdzenie raka trzustki tylko za pomocą biopsji:

FORUM LEKARZY. Biopsja trzustki na raka lub zapalenie trzustki?
Drodzy koledzy!
Niezwykle ważne jest poznanie opinii profesjonalistów na temat takiej metody diagnostycznej, jak biopsja trzustki. Czy w naszym kraju jest doświadczenie z biopsją grubogłową i
jak to jest bezpieczne? Jakie jest miejsce tej manipulacji
diagnostyka różnicowa raka trzustki i przewlekłego
zapalenie trzustki? Czy gra jest warta świeczki?
Wiadomości dotyczące osobistych doświadczeń i odniesień do literatury będą odbierane z ogromnym uznaniem i wdzięcznością.

Próbowałem wiele razy. % weryfikacji raka podczas operacji nie jest zbyt duży. Miałem kiedyś ciężkie pooperacyjne zapalenie trzustki. Należy to zrobić, zwłaszcza jeśli istnieje podejrzenie guza i słaby obraz wizualny
z laparotomią. Ale najlepiej zrozumieć przed operacją (USG, TK, MRI).
Jedynym warunkiem jest zrobienie tego nie tylko w celach naukowych. Gdyby
jest wyraźnie obrzęk, żółtaczka, drugie zmiany - dlaczego
chory nadal zagraża zapaleniu trzustki.

sg61 ma rację, gra nie jest warta świeczki, bardzo niebezpieczne i nie tylko zapalenie trzustki, duże naczynia mogą ulec uszkodzeniu,
okrężnica itp..
Nowoczesne metody diagnostyczne - CT, MRI, PET
pozwalają na postawienie diagnozy w 99,5% przypadków.

W jakiś sposób znajomi poprosili o operację kobiety z torbielą ogona trzustki na tle przewlekłego alkoholowego zapalenia trzustki. USG, CT,
wszystkie badania rąk. Zgodziliśmy się, chcieliśmy to zrobić wewnętrznie
drenaż.
Podczas operacji torbiel została wypreparowana - wewnątrz struktury beleczkowej. Wziąłem
kilka sztuk, poprosił patologa o wykonanie pilnej biopsji (mamy
zwykle nie). Okazało się, że jest to cystadenocarcinoma. Pretensjonalność -
resekcja dystalna

Niestety rak trzustki jest jedną z najcięższych postaci raka, która praktycznie nie poddaje się chemioterapii, ale odpowiednim metodom
leczenie chirurgiczne, zwłaszcza w 3-4 etapie choroby, wcale nie jest
istnieje. Rak trzustki można bezpośrednio potwierdzić jedynie za pomocą biopsji. Najczęściej rak trzustki jest potwierdzany objawami pośrednimi, wykrywanymi gastroskopowo, laparoskopowo,
USG MRI. Jeśli zespół bólowy nie zostanie złagodzony przez konwencjonalne leki przeciwbólowe, to
warto przejść na narkotyczny promedol, morfinę.

Bourgeois, zwłaszcza Japończycy, bardzo szeroko stosują nakłuwanie pod kontrolą endosonografii. Niezłe wyniki. Niestety w naszym kraju to
technika ta jest stosowana tylko w kilku ośrodkach w Moskwie.

rak trzustki niepotwierdzony 4 biopsjami

Szukaj na forum
zaawansowane wyszukiwanie
Znajdź wszystkie posty z podziękowaniem
Szukaj w pamiętnikach
zaawansowane wyszukiwanie
Idź do strony.

Witajcie drodzy użytkownicy forum!
Potrzebujesz porady eksperta..
Wstęp: w październiku 2009 moja mama przeszła pilną operację usunięcia pęcherzyka żółciowego z kamieniami. Potem okresowo występowały ostre bóle w okolicy splotu słonecznego. Około marca tego roku mama raz w tygodniu zaczęła gorączkę (do 39 lat), potem raz na 3-4 dni, potem częściej.

Ambula: w lipcu tego roku u mojej mamy zdiagnozowano wolumetryczne uformowanie głowy trzustki (USG, TK, MRI i inne badania).
W tym czasie odbyło się 5 hospitalizacji (w Pskowie i Sankt Petersburgu) w celu wyjaśnienia diagnozy i leczenia. Nie potrafię wszystkiego opisać - dużo informacji.
Ważne: stentowanie dwunastnicy w sierpniu w Petersburgu, kurs chemioterapii regionalnej w Petersburgu na limicie (angiografia), także 4 biopsje w różnych szpitalach, z których żadna (!!) nie potwierdziła onkologii! Trzy biopsje przez FGS i jedna - bezpośrednie nakłucie pod kontrolą USG.

W efekcie mamy: guz (wg wypisu - 4 stadium raka bez przerzutów), żółtaczkę obturacyjną i gorączkę dobową do 40, osłabienie po gorączce. Co więcej, czasami temperatura mija sama bez leków. Utrata wagi o 25 kg w ciągu około sześciu miesięcy. Świadomość jest czysta. Dobry apetyt, regularne stolce, brak bólu. Związane z: cukrzyca (długa insulina od sierpnia 2011). Mama ma zaledwie 60 lat, za życia była całkiem zdrowa.
Lekarze wzruszają ramionami i mówią „czas pokaże”..
Mama ma wszystkie dokumenty w ramionach (są nawet okulary z ostatniej biopsji i prześwietlenia żołądka).
Proszę doradzić, gdzie / z kim lepiej się skontaktować (mieszkam na przedmieściach, moja mama jest w powiecie pskowskim).
Z góry dziękuję za wszelkie informacje!

gnommur
Zobacz profil
Znajdź wszystkie posty, których autorem jest gnommur
Geka73
Zobacz profil
Znajdź wszystkie posty, których autorem jest Geka73
gnommur
Zobacz profil
Znajdź wszystkie posty, których autorem jest gnommur
genbytu
Zobacz profil
Znajdź wszystkie posty, których autorem jest genbytu

oto dokumenty medyczne matki (wypisy, MRI, CT, FGDS, wyniki badań i biopsja)
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]
[Linki są dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników]

Błędne przekonania i fakty dotyczące raka trzustki

Błędne przekonania i fakty dotyczące raka trzustki

Ostrzeżony jest uzbrojony. Ta zasada jest szczególnie ważna, jeśli chodzi o zdrowie. Według WHO podnoszenie świadomości na temat raka, jego przyczyn oraz sposobów zapobiegania i leczenia jest potężnym czynnikiem prewencyjnym i kluczowym elementem strategii kontroli raka. Jednak dzisiaj istnieje wiele nieporozumień i mitów dotyczących każdej choroby. O błędnych przekonaniach związanych z jedną z najbardziej agresywnych chorób onkologicznych - rakiem trzustki - mówi badacz z Zakładu Farmakologii Klinicznej i Chemioterapii w N.N. N.N. Błochin „Ilya Pokataev.

Rak trzustki (PCa) to bardzo rzadka choroba, dlatego nie należy się jej obawiać

Rzeczywiście, rak tej lokalizacji nie jest bardzo powszechny. Jednak zapadalność na raka prostaty rośnie z roku na rok, a dziś wśród Rosjan wykrywa się około 18 tysięcy nowych przypadków rocznie. Jednocześnie statystyki są bardzo rozczarowujące: PCa jest jednym z pierwszych pod względem umieralności na raka w Rosji. Ryzykiem raka prostaty może być każdy, a ryzyko to wzrasta wraz z wiekiem - najczęściej chorobę rozpoznaje się u pacjentów w wieku powyżej 60-70 lat. Im więcej osób dożywa tego wieku, tym większe ryzyko i tym częściej rejestrujemy przypadki jego wystąpienia. Ponadto rak prostaty jest częściej diagnozowany u mężczyzn. Standaryzowane względem wieku wskaźniki zachorowalności na raka trzustki wynosiły 9,14 wśród mężczyzn i 5,16 na 100 tys. Populacji. Jednocześnie wzrost zapadalności w ostatnich 10 latach jest wyższy u kobiet: wśród mężczyzn wskaźnik ten wyniósł 9,39%, wśród kobiet 14,95%.

Ryzyko zachorowania na raka prostaty jest niemożliwe do przewidzenia

Dokładne przyczyny raka prostaty, podobnie jak wielu innych nowotworów, nie są znane, ale lekarze zwracają uwagę na pewne czynniki ryzyka. Głównym z nich jest dziedziczna predyspozycja. U 10% pacjentów z rakiem trzustki rozwój choroby wiąże się z obecnością znanych zespołów dziedzicznych. Najczęstsze to zespół Peitza-Yegersa, zespół Lyncha oraz dziedziczny zespół raka piersi i jajnika związany z mutacjami w genach BRCA. A także syndrom rodzinnego raka trzustki, gdy nie zidentyfikowano genu powodującego rozwój tego typu raka, ale wiadomo, że co najmniej dwóch bliskich krewnych, na przykład ojciec lub brat, miało raka prostaty.
Pacjenci należący do grupy ryzyka powinni być monitorowani od 40-50 lat i regularnie diagnozowani za pomocą TK, MRI i USG endoskopowego. Pomoże to zwiększyć prawdopodobieństwo wczesnego wykrycia choroby. To właśnie ten rodzaj badań przesiewowych jest oferowany w krajach rozwiniętych, ale niestety nie został jeszcze opracowany w Rosji..
Inne czynniki ryzyka są drugorzędne i obejmują cukrzycę, złą dietę, palenie tytoniu, przewlekłe zapalenie trzustki, otyłość i małą aktywność fizyczną. Ale ich znaczenie jest znacznie mniejsze niż w zespołach dziedzicznych, które przyczyniają się do rozwoju raka trzustki. Osobno można wyróżnić czynnik dotyczący naszego kraju - brak witaminy D, czyli niewystarczające nasłonecznienie Rosjan. Według niektórych raportów osoby, które są narażone na mniejszą ekspozycję na słońce, mają 8-krotnie wyższe ryzyko raka trzustki niż osoby mieszkające w krajach południowych..

Objawy raka prostaty są łatwe do rozpoznania

Niestety nie. Raczej trudno jest zdiagnozować raka prostaty w odpowiednim czasie: choroba może przebiegać bezobjawowo do IV stopnia, kiedy pojawiają się przerzuty. We wczesnych stadiach choroba jest najczęściej wykrywana przypadkowo, na przykład, gdy guzek w trzustce zostanie przypadkowo znaleziony w badaniu MRI lub CT. W innych przypadkach pacjenci udają się do lekarza z żółtaczką, jeśli guz rozprzestrzenił się na drogi żółciowe. W takiej chwili mówią o wspólnym procesie onkologicznym. Dlatego tak ważne jest, aby zwrócić uwagę na niektóre rzeczy poza powstającym zespołem bólowym: jest to zaburzenie trawienia, wzrost poziomu cukru we krwi, a także niezwiązany z tym spadek masy ciała. Te objawy mogą wskazywać na uszkodzenie trzustki..
Głównym testem potwierdzającym rozpoznanie raka prostaty jest biopsja. Bez potwierdzenia diagnozy leczenie nie jest zalecane. Jeśli nie ma wątpliwości co do procesu nowotworowego na podstawie danych CT lub MRI, pod warunkiem braku przerzutów i możliwości wykonania radykalnej operacji, leczenie w postaci usunięcia guza rozpoczyna się bez biopsji. Dalsze leczenie jest możliwe po wykonaniu histologii materiału usuniętego podczas operacji.
W zakresie badania pacjentów z podejrzeniem guza trzustki obecne są RTG klatki piersiowej, USG, TK lub MRI narządów jamy brzusznej, gastroduodenoskopia oraz szereg badań krwi.

Główną przyczyną raka prostaty jest niedożywienie

Złe nawyki, w szczególności nadużywanie alkoholu, a także niedokładności w diecie, gdy w diecie dominują tłuste i pikantne potrawy, nie wpływają na zdrowie trzustki. Niemniej jednak ich znaczenie jest znacznie mniejsze niż w zespołach dziedzicznych, które przyczyniają się do rozwoju raka tej lokalizacji..
Aby jednak zapobiec nawrotom po zakończeniu leczenia, ważne jest przywrócenie pracy przewodu pokarmowego: pacjenci muszą odpowiednio się odżywiać, wyzdrowieć po operacji i powrócić do normalnej wagi. W ramach terapii podtrzymującej pacjenci mogą przyjmować enzymy trzustkowe i leki stymulujące motorykę przewodu pokarmowego. Jednak niektóre alternatywne metody, tak zwany post leczniczy lub wegetarianizm, są najczęściej szkodliwe. Jeśli u pacjenta wystąpi nawrót choroby, co zdarza się często, wówczas jego stan odżywienia lub stan odżywienia odgrywa kluczową rolę w planowaniu leczenia. U pacjenta z poważnymi niedoborami żywieniowymi odpowiednie leczenie jest często niemożliwe. Dlatego nie zalecamy przestrzegania ścisłej diety, a wręcz przeciwnie, optymalizuj swoją dietę poprzez stopniowe dodawanie do niej nowych potraw..

Nie ma sensu leczenie przerzutowego PCa

Oczywiście rokowanie choroby zależy od etapu, na którym postawiono diagnozę. Jeśli możliwe jest wykonanie wczesnej interwencji chirurgicznej i wdrożenie pełnej objętości chemioterapii pooperacyjnej, to według danych europejskich pięcioletnia przeżywalność sięga 30%. Wskaźniki te poprawiły się w ciągu ostatnich kilku lat. W Rosji wskaźnik przeżycia jest niższy, ale widzimy tendencję do jego zwiększania. Niestety, jeśli choroba zostanie wykryta na późnym etapie i nie można jej już wyleczyć, to liczenie trwa miesiącami.
Wybór terapii raka prostaty zależy od stopnia zaawansowania choroby. Głównym sposobem leczenia miejscowo zaawansowanego i przerzutowego PCa jest chemioterapia. Jeśli proces znajduje się w pierwszym i drugim etapie, leczenie z reguły rozpoczyna się od radykalnej operacji, którą należy uzupełnić zapobiegawczą chemioterapią pooperacyjną. Jeśli mówimy o bardziej powszechnym procesie, w którym guz obejmuje duże naczynia przechodzące przez tę strefę, to leczenie rozpoczyna się tzw. Etapem indukcji, który obejmuje chemioterapię, a niekiedy radioterapię, mającą na celu zmniejszenie wielkości guza i umożliwienie operacji. Na czwartym etapie, po wykryciu odległych przerzutów w wątrobie i płucach, wykonuje się tylko chemioterapię.
Ponadto sukcesywnie udoskonalane są metody terapii systemowej, co pozwala na wydłużenie oczekiwanej długości życia pacjentów..

Biopsja trzustki

Biopsja trzustki pozwala na odróżnienie złośliwych i łagodnych procesów zachodzących w tym narządzie. Uzyskana próbka tkanki i jej późniejsze badanie są potrzebne nie tylko do postawienia prawidłowej diagnozy, ale także do zaplanowania taktyki leczenia. Diagnostyka nowotworów złośliwych trzustki jest zawsze złożona, dlatego badanie można uzupełnić innymi metodami - USG, TK, MRI itp..

Wskazania i przeciwwskazania

Biopsja jest wskazana u chorych, u których występuje silny ból w projekcji trzustki, żółtaczka, zmiany parametrów biochemicznych krwi, wzrost poziomu markerów nowotworowych trzustki (CA-242, CA 19-9). Jednocześnie w trakcie studiów instrumentalnych należy wykryć formacje wolumetryczne w danym narządzie, których charakteru nie da się wiarygodnie ustalić. Czasami można postawić diagnozę bez wykonania biopsji, ale w niektórych przypadkach nie można obejść się bez tej procedury..

Wśród przeciwwskazań są: zaburzenia krzepnięcia krwi, ostre choroby zakaźne oraz ciężki stan ogólny pacjenta.

Trening

Przygotowanie rozpoczyna się na kilka dni przed biopsją. W tym czasie pacjent musi przestać pić napoje alkoholowe, palić, przestrzegać określonej diety, która nie zmusza trzustki do aktywnej pracy. Nie jeść ani nie pić w dniu testu. Dla niektórych pacjentów sam fakt wykonania biopsji jest bardzo stresujący, dlatego zgodnie z zaleceniami lekarza można przeprowadzić premedykację w postaci środków uspokajających i uspokajających..

Rodzaje biopsji trzustki

W zależności od techniki wykonania wyróżnia się następujące rodzaje badań:

  • Biopsja endoskopowa. Do światła dwunastnicy wprowadza się endoskop, a następnie za pomocą specjalnej igły pobiera się tkankę pod kontrolą USG. W takim przypadku zewnętrzna powłoka nie jest uszkodzona. Biopsja endoskopowa wykonywana jest w znieczuleniu miejscowym i rzadko prowadzi do poważnych powikłań.
  • Biopsja przezskórna. Po wstępnym znieczuleniu miejscowym skóry i leżących nad trzustką tkanek znajdujących się pod nią, wykonuje się nakłucie i pobranie tkanki. Do kontroli używa się stacjonarnego aparatu USG lub tomografu komputerowego.
  • Biopsja śródoperacyjna. Pobranie tkanki z ogniska patologicznego odbywa się podczas operacji, która najczęściej polega na usunięciu nowotworu zlokalizowanego w trzustce. Ta metoda jest najbardziej traumatyczna i niebezpieczna, dlatego jest przepisywana tylko w skrajnych przypadkach, gdy nie jest możliwe pobranie próbki tkanki i przeprowadzenie leczenia w inny sposób..
  • Biopsja laparoskopowa. Jest to małoinwazyjna interwencja chirurgiczna, którą można wykonać zarówno w celach terapeutycznych, jak i diagnostycznych. W trakcie laparoskopii chirurg może dokonać oględzin całej jamy brzusznej i trzustki, a także wybrać optymalne miejsce i pobrać z niego próbkę tkanki.

Każda z tych metod ma swoje zalety, wady i niuanse wykonania. Dokładny rodzaj biopsji dobierany jest indywidualnie dla każdego przypadku.

Okres rekonwalescencji i możliwe komplikacje

Po wykonaniu biopsji pacjent pozostaje przez kilka godzin pod opieką personelu, po czym wypisuje do domu. W okresie rehabilitacji konieczne jest ograniczenie aktywności fizycznej, przestrzeganie diety, zaprzestanie picia alkoholu i palenia. Dokładna lista zaleceń będzie zależeć od rodzaju biopsji trzustki i ogólnego stanu zdrowia pacjenta..

Trzustka jest bardzo „delikatnym” narządem, a jednocześnie może poważnie „reagować” na każdy bodziec. Najpoważniejszymi powikłaniami są krwawienia, torbiele trzustki, zapalenie otrzewnej, żółtaczka obturacyjna itp. W celu zmniejszenia ewentualnego ryzyka chirurg musi starannie dobrać metodę biopsji iw razie potrzeby odpowiednio przygotować pacjenta do badania.

Jak wykonuje się biopsję trzustki, cechy zabiegu

Biopsja trzustki jest ważnym badaniem diagnostycznym, ponieważ trzustka (RV) jest najważniejszym narządem układu pokarmowego i hormonalnego. Trzustka wydziela ważne hormony i enzymy biorące udział w procesach metabolicznych i trawiennych.

Pod tym względem dysfunkcja trzustki jest stanem zagrażającym życiu, wymagającym natychmiastowego leczenia..

Najbardziej wiarygodne metody określania stanu trzustki obejmują ocenę poziomu hormonów i enzymów trzustkowych we krwi, USG narządu oraz biopsję trzustki.

Co to jest biopsja trzustki

Biopsja trzustki to inwazyjne metody diagnostyczne (inwazyjne nazywamy zabiegami medycznymi związanymi z penetracją przez skórę lub błony śluzowe), dlatego zabieg powinien być wykonywany wyłącznie zgodnie z zaleceniami lekarza, w szpitalu gastrologicznym, onkologicznym lub chirurgicznym.

Aby zmniejszyć ryzyko powikłań i zwiększyć dokładność pobierania materiału, biopsję trzustki wykonuje się pod kontrolą USG.

Podczas wykonywania biopsji trzustki lekarz za pomocą specjalnych igieł biopsyjnych pobiera próbkę tkanki trzustki do badania. W przyszłości uzyskane próbki trafiają do laboratorium, gdzie są barwione i badane pod mikroskopem..

Jeśli jest to wskazane, można dodatkowo przeprowadzić badania immunohistochemiczne ze specjalnymi odczynnikami.

Wyniki biopsji są interpretowane w połączeniu ze wskaźnikami innych badań, dlatego lekarz prowadzący powinien również zająć się dekodowaniem..

Głównym wskazaniem do wykonania biopsji trzustki jest obecność guza trzustki..

Biopsja trzustki pozwala również określić:

  • stadium nowotworu,
  • obecność naciekania guza do pobliskich tkanek (stopień inwazyjności guza),
  • ryzyko przerzutów.

Biopsja pozwala również na rokowanie i wybór najskuteczniejszej terapii.

Biopsja trzustki pozwala na:

  • ocenić skład histologiczny tkanek trzustki;
  • ocenić stan komórek narządów i ich zdolność do wytwarzania enzymów i hormonów;
  • zidentyfikować złośliwe komórki w pobranej próbce tkanki;
  • ocenić ryzyko rozwoju nowotworów trzustki;
  • przeprowadzanie diagnostyki różnicowej między różnymi chorobami trzustki.

Wskazania do biopsji trzustki

Głównym wskazaniem do biopsji prostaty jest podejrzenie nowotworu złośliwego..

W większości przypadków rak trzustki może przez długi czas naśladować objawy pseudotumorowego przewlekłego zapalenia trzustki. Diagnostyka różnicowa między przewlekłym zapaleniem trzustki a guzem jest często niezwykle problematyczna, a biopsja jest jedynym sposobem na uzyskanie wiarygodnych informacji.

Wskazania do biopsji trzustki to:

  • podejrzenie obecności guzów trzustki u pacjenta;
  • potrzeba diagnostyki różnicowej między nowotworami złośliwymi i łagodnymi, a także nowotworami i rzekomym guzem przewlekłym trzustki;
  • potrzeba zdiagnozowania ciężkości przewlekłego zapalenia trzustki;
  • nieinformatywność innych nieinwazyjnych metod diagnostycznych (USG narządu, analizy kliniczne itp.);
  • konieczność podjęcia decyzji o zatrzymaniu lub usunięciu części trzustki (resekcja trzustki).

Biopsja raka trzustki jest najbardziej skuteczną i niezawodną metodą diagnostyczną.

Biopsja trzustki - przeciwwskazania

Biopsji trzustki nie wykonuje się, jeśli pacjent:

  • ciężkie zaburzenia krzepnięcia krwi;
  • ciężkie patologie somatyczne w ostrej fazie.

Przeczytaj także na ten temat

Również biopsja jest przeciwwskazana u kobiet w ciąży. W przypadku dzieci biopsja trzustki jest wykonywana tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne..

Rodzaje biopsji trzustki

Obecnie stosuje się następujące rodzaje biopsji:

  • śródoperacyjny;
  • laparoskopowy;
  • przezskórny;
  • endoskopowy.

W przypadku biopsji śródoperacyjnych tkankę trzustki pobiera się bezpośrednio podczas otwartej operacji na narządzie. Najczęściej ten rodzaj diagnozy stosuje się, gdy konieczne jest pobranie materiału z ogona trzustki..

Biopsję śródoperacyjną można wykonać następującymi metodami:

  • bezpośredni - ta metoda biopsji jest możliwa, jeśli pacjent ma duży powierzchowny guz zlokalizowany na górnej lub dolnej krawędzi gruczołu. Ten rodzaj biopsji wykonuje się przez nacięcie w przedniej ścianie jamy brzusznej. Do pobrania materiału biopsyjnego używana jest specjalna igła lub pistolet;
  • transduodenalny - badanie przeprowadza się przez dwunastnicę. Do nakłucia guza należy użyć długiej, cienkiej igły połączonej ze strzykawką o pojemności 10 ml zawierającą do 4 ml powietrza.

Najmniej traumatycznym i powszechnie stosowanym testem jest przezskórna biopsja trzustki. Przeważnie wykonuje się biopsję aspiracyjną cienkoigłową, ale można również przepisać trepanobiopsję.

Igłę wprowadza się w znieczuleniu miejscowym przez niewielkie nacięcie w skórze. Biopsja jest monitorowana za pomocą USG lub CT.

W przypadku biopsji cienkoigłowej pobiera się komórki narządów, a za pomocą trepanobiopsji kolumnę tkanek.

Należy zauważyć, że taka biopsja może być również wykorzystana w celach terapeutycznych do drenażu cyst, ropni itp..

Biopsje laparoskopowe są wykonywane przy użyciu endoskopu i są stosowane, jeśli pacjent ma torbiele rzekome lub ropnie wolumetryczne, raka trzustki, ciężkie patologie dróg żółciowych.

Jak przygotować się do procedury biopsji

Przed wyznaczeniem biopsji pacjent przechodzi kompleksowe badanie:

  • ogólna analiza krwi i moczu;
  • biochemiczne badania krwi;
  • koagulogram;
  • USG trzustki;
  • testy alergiczne na środki znieczulające stosowane w biopsji (zgodnie ze wskazaniami);
  • test ciążowy (dla kobiet w wieku rozrodczym).

Ponadto na 12 godzin przed zabiegiem należy wykluczyć palenie..

Przez trzy do czterech dni zaleca się wykluczenie spożycia napojów alkoholowych, a także przestrzeganie lekkiej diety (wykluczenie spożycia smażonych, pikantnych, tłustych, wędzonych itp.).

Dodatkowo na trzy dni przed biopsją trzustki należy usunąć z diety wszelkie pokarmy, które mogą prowadzić do zwiększonej produkcji gazów i wzdęć (należy wykluczyć spożywanie surowych warzyw, roślin strączkowych, tłustych produktów mlecznych, czarnego pieczywa).

Jeśli to konieczne, leki zmniejszające wzdęcia są przepisywane na trzy do czterech dni przed biopsją..

Biopsja trzustki - jak i jak długo są w szpitalu

Bezpośrednio przed zabiegiem lekarz leczy miejsce biopsji środkami antyseptycznymi i wykonuje znieczulenie miejscowe. Jeśli jest to wskazane, biopsję trzustki można wykonać w znieczuleniu ogólnym.

Jeśli to konieczne, w celu zapobiegania krwawieniom, pacjentowi podaje się Dicinon.

Aby zwiększyć dokładność zabiegu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia skutków ubocznych biopsję trzustki wykonuje się pod kontrolą USG.

Po opracowaniu okolicy biopsji i znieczuleniu lekarz pod kontrolą USG (lub TK) wprowadza specjalną igłę biopsyjną i pobiera tkankę guza trzustki. Następnie za pomocą igły do ​​biopsji można przeprowadzić płukanie antyseptyczne lub antybiotykiem..

Przeczytaj także na ten temat

Cała procedura trwa około piętnastu minut..

Biopsja aspiracyjna jest dobrze tolerowana i rzadko powoduje skutki uboczne. W rzadkich przypadkach mogą wystąpić powikłania spowodowane uszkodzeniem naczyń.

Jeśli jest to wskazane, zamiast biopsji aspiracyjnej można wykonać następujące czynności:

  • endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna (ERCP). W tej procedurze giętka rurka z kamerą (endoskop) jest wprowadzana przez usta do jelita cienkiego (do obszaru trzustki). Procedura ta pozwala na wykonanie zdjęć narządu i jednoczesne wykonanie biopsji;
  • endoskopowe badania ultrasonograficzne. Dzięki tej technice, a także ERCP, do trzustki wprowadza się endoskop. Następnie za pomocą czujnika ultradźwiękowego wykrywa się lokalizację guza i pobiera się próbkę tkanki guza za pomocą igły do ​​biopsji..
  • badania laparoskopowe. Do badań laparoskopowych endoskop wprowadza się przez niewielkie nacięcie w ścianie brzucha. Podczas badania lekarz może zbadać narząd oraz ocenić lokalizację i rozległość guza. Następnie tkanka jest pobierana do badań..

Tkanki pobrane podczas biopsji trzustki przesyłane są do laboratorium w celu dalszego badania histologicznego lub immunohistochemicznego.

Biopsja trzustki - konsekwencje i życie po

Jeśli jest to wskazane, pacjenta można przestawić na żywienie pozajelitowe na 24-48 godzin.

W przyszłości pacjent musi ściśle przestrzegać diety Pevznera nr 5p. Dieta jest stosowana minimum miesiąc, natomiast zgodnie z zaleceniem gastroenterologa dieta stopniowo się rozszerza.

Pokarm należy przyjmować w ułamkowych porcjach, w formie papkowatej lub startej, pięć do sześciu razy dziennie. Jedzenie powinno być ciepłe.

Dodatkowo po biopsji trzustki Sandostatin (lek blokuje produkcję enzymów trzustkowych, tworząc funkcjonalną resztę narządu) i Cerucal.

Przez kilka dni po wypisaniu zaleca się przestrzeganie reżimu pół-łóżka. W ciągu miesiąca zaleca się unikanie aktywności fizycznej, należy również odmówić spożywania napojów alkoholowych.

Powikłania po biopsji trzustki

Najczęściej biopsja aspiracyjna trzustki jest dobrze tolerowana. Z zastrzeżeniem wszystkich zasad przygotowania i dalszego powrotu do zdrowia, powikłania rzadko występują..

Najczęściej powikłania po biopsji trzustki mogą się objawiać:

  • objawy gorączkowe;
  • słabość;
  • ból brzucha;
  • nudności i wymioty;
  • dreszcze;
  • zawroty głowy.

Aby zmniejszyć ryzyko powikłań, biopsja trzustki powinna być wykonywana wyłącznie przez wykwalifikowanych specjalistów, pod nadzorem USG, TK itp..

Biopsja trzustki - cena

Ceny za zabieg uzależnione są od regionu zamieszkania pacjenta, a także rodzaju biopsji narządu.

Średnio w Moskwie biopsja trzustki kosztuje 1300 rubli. W regionach ceny są niższe - od 800 rubli.

Recenzje biopsji trzustki

To jest ta rzecz

Trzustka jest takim narządem, którego nie można usunąć (np. Serca nie usuniesz); z tego powodu prawdopodobnie nie została ona natychmiast usunięta. Ponadto nie można sobie wyobrazić, jak wygląda jama brzuszna: jest tam wiele tzw. „Kieszonek” i skrętów, przez które z powodzeniem mogą się rozprzestrzeniać infekcje i ropnie. Bardzo trudno wszystko przewidzieć. Jednak chirurdzy starali się jak najlepiej. Nie zrozumcie mnie źle, ale nie-lekarzowi bardzo trudno jest wyjaśnić mechanizm porażki i rozprzestrzeniania się zapalenia otrzewnej, aby przynajmniej coś zrozumiał. To jest pierwsza rzecz. Po drugie, z powodu błędu w diecie może rozpocząć się zaostrzenie zapalenia trzustki, tutaj nie warto zrzucać winy na lekarzy. Jeśli masz pewność, że z dietą wszystko było w porządku, istnieje możliwość, że doszło do zablokowania jednej lub kilku tętnic zasilających trzustkę, w wyniku czego rozwinęła się martwica narządów (martwica). W tym przypadku też nie obwiniaj lekarzy. Odnośnie twojego pytania o AIDS: AIDS jest wywoływany przez wirusa, na który nie ma szczepionki. Nie można znaleźć tej szczepionki. Jest zaraza, ospa, ale AIDS nie. Martwica trzustki, zawał mięśnia sercowego to zupełnie inna seria. Jeśli, wybaczcie, odciąć człowiekowi głowę, nie będziemy winić współczesnej medycyny, że do tej pory nie nauczyli się szyć głowy, ponieważ rozumiemy, że to niemożliwe. Zrozum, że martwica trzustki jest niezwykle poważną chorobą o wysokiej śmiertelności. Bardzo mi przykro z powodu ciebie i twojego ojca, ale nie spiesz się z wyciąganiem pochopnych wniosków, zrozum to dobrze. Z poważaniem Kardiolog.

Recenzje o chirurgii trzustki

Recenzje miejsc, w których wykonywane są operacje trzustki

cześć!
Piszę do Ciebie z pytaniem o możliwość leczenia w Twoim ośrodku mojej mamy (60 lat). Nie jesteśmy rezydentami (terytorium Krasnodaru). W kwietniu 2017 roku zdiagnozowano u niej złośliwy nowotwór jajnika C56, T3 NX M0, wodobrzusze. Stan po laparocentezy, klasa II. gr.

W dniu 09.04.2017 zaczęły przeszkadzać dolegliwości we wszystkich okolicach brzucha, powiększenie brzucha, ogólne osłabienie i wymioty. 04.12.2017 Została przyjęta na oddział chirurgiczny Centralnego Szpitala Okręgowego w miejscu zamieszkania (Ust-Labinsk), gdzie przeszła dodatkowe badanie: USG ok... - pokaż

P od 18.04.17 - Ultrasonograficzne objawy rozlanych zmian w wątrobie i trzustce. Hepatomegalia. Hepatoza tłuszczowa. Pośrednie objawy przewlekłego zapalenia trzustki. USG OMT od 19.04.2017 r. - Rozrost endometrium w okresie menopauzy, objawy zapalenia szyjki macicy, ogniskowa z prawego jajnika, wolny płyn w miednicy małej. FGDS od 17.04.2017 - refluksowe zapalenie przełyku, zapalenie żołądka. R OGK od 21.04.2017 - płuca bez patologii. Wykonano laparocentezę. CI - komórki mezotelialne z objawami atypii.

Wysłano do KODU IOD nr 1 (Wojewódzka Przychodnia Onkologiczna, Krasnodar) w celu dalszego zbadania i ustalenia taktyki zarządzania.

Cons. QI CODE z 24.04.17 - duża liczba elementów krwi i zszywek. zapalenie, komórki międzybłonka z objawami zmian dystroficznych i reaktywnych.
USG OMT od 24.04.17 - edukacja w prawych przydatkach (susp. BI), hiperplazja, zmiany strukturalne endometrium, hydroperitoneum miednicy.
USG OBP od 24.04.17 - rozlane zmiany w wątrobie i trzustce, wodniak otrzewnej.
CT OMT, OBP, OGK z dnia 24.04.17 - Rak otrzewnej obejmujący strukturalnie zmienioną macicę i okolice przydatków. Hydroperitoneum. Rozproszone zmiany w wątrobie i trzustce.
Ze względu na zespół bólowy 7-8 punktów wg VAS, którego nie można powstrzymać przyjmowaniem NLPZ, pacjentka była hospitalizowana, badana i leczona na oddziale ginekologiczno-onkochirurgicznym..

W dniu 27.04.17 wykonano drenaż otrzewnej. Nakłucie kosmiczne Douglasa.
QI z dnia 28.04.17 - kompleksy dystroficznie zmienionych komórek adenogennego MF.

VK od 28.04.17 Zewnętrzne narządy płciowe są prawidłowo rozwinięte. Cewka moczowa i gruczoły okołocewkowe nie wyróżniały się. Błona śluzowa pochwy jest różowa, czysta. Szyjka macicy jest cylindryczna i czysta. Ciało macicy jest nieco większe niż normalnie, gęste, ruchliwe. Niemożliwe jest dotykanie przydatków z powodu raka i wodobrzusza. Wyładowanie jest śluzowe. Darmowe skarbce.

Decyzja VK z 28.04.17 - Przeprowadzenie PCT na 10. oddziale onkologicznym.
USG 05/02/17 - w jamie brzusznej płyn bezechowy z umiarem. Wiele implantów nowotworowych do 10 mm w otrzewnej i pętlach jelitowych. Przed pętlami jelitowymi 8 mm.

02.05.17 został przyjęty na leczenie do X oddziału onkologicznego. Był na leczeniu od 05/01/17 do 05/05/17.
Wykonywany zabieg chemioterapii:
Data rozpoczęcia kursu chemioterapii: 03.05.17, data zakończenia 05.04.17, pierwszy kurs.
Rodzaj chemioterapii: lecznicza: monochemioterapia.
Metody chemioterapii:
-terapia cytostatyczna;
-terapia towarzysząca;
- A25.30.033 LP z nowotworem złośliwym.
-Cisplatyna - 75 mg / m2 IV cz. 1 dzień
Terapia towarzysząca
Odstęp między zabiegami 21 dni.

Po pierwszym kursie chemioterapii stan jego się poprawił. Zmniejszony brzuch, ustąpiły bóle, pojawił się apetyt, wymioty praktycznie ustały. Jednak pojawił się suchy kaszel.

18.05.2017 wieczorem temperatura wzrosła do 37,4.
19.05.2017 wezwali terapeutę dyżurnego do domu (przepisany syrop na kaszel Ascoril: (((((). Uświadamiając sobie, że coś jest nie tak. Zadzwoniłem do innego terapeuty z prywatnej kliniki. Po wysłuchaniu płuc nie usłyszałem prawego płuca. Pilnie wysłano do prześwietlenie.
Wynik RTG z 19.05.2017 r. - W prawym płucu ustala się jednorodne ciemnienie do poziomu przedniego odcinka III żebra. Wniosek: prawostronne zapalenie opłucnej, prawostronne zapalenie płuc i / płatkowe?

19.05.2017 - 23.05.2017 hospitalizowany w miejscu zamieszkania w Centralnym Szpitalu Okręgowym.
19 maja 2017 roku wykonano punkcję opłucnej.
Po nakłuciu opłucnej wykonano kontrolne zdjęcie RTG: zmniejszyła się ilość płynu w jamie opłucnej. Płuca bez ogniskowej patologii. Serce jest powiększone.
Analiza płynu opłucnowego - znaleziono nietypowe komórki.

24.05.2017 został przyjęty do X Kliniki Onkologicznej na II kurs chemioterapii.
Wykonywany zabieg chemioterapii:
Początek kursu chemioterapii przy wypisie: 24.05.17, termin zakończenia 26. kurs II. (Faktycznie byłem dopiero 24.05.17, wypisano mnie tego samego dnia z powodu braku wolnych miejsc)
Rodzaj chemioterapii: lecznicza: monochemioterapia.
Metody chemioterapii:
-terapia cytostatyczna;
-terapia towarzysząca;
- A25.30.033 LP z nowotworem złośliwym.
-Cisplatyna - 75 mg / m2 IV cz. 1 dzień
Terapia towarzysząca
Odstęp między zabiegami 21 dni.

II kurs chemioterapii jest trudny do zniesienia (utrata apetytu, bardzo częste wymioty).

III kurs chemioterapii zaplanowano na 14 czerwca 2017 r.

W dniu 25.05.17 wezwano do domu miejscowego terapeuty na obserwację - odmówił patrzenia i słuchania, wyjaśniając, że jest ciężka i nie ma nic, co mogłoby jej pomóc: ((((((

29.05.17 dzwonimy do terapeuty z prywatnej kliniki. Podczas badania nie słyszy dolnej części prawego płuca. Kieruje na prześwietlenie.
Wyniki RTG z 29.05.17 - Po prawej stronie widoczne są obszary liniowego zwłóknienia pochodzące z korzenia. Korzenie są strukturalne. Po prawej zatoki są zatarte, poziom wysięku określa się do poziomu przedniego odcinka VI żebra.

Obecnie leczony w domu: weroshpiron, furosemid, asparkam.

Istnieją wątpliwości co do prawidłowości diagnozy, gdyż na 26.04.2017 r. (Zakończenie konferencji klinicznej wskazano leczenie operacyjne) termin operacji wyznaczono na 05.03.2017 r. 28.04.17 lekarze nagle odmówili operacji.
Czy może istnieć rak nie jajników, ale coś innego? według CI z dnia 28.04.17, stwierdzono kompleksy dystroficznie zmienionych adenogennych komórek rakowych. A CA -125 (26.04.17) nie jest tak wysoka - 314.

Bardzo się boimy, że będziemy musieli jeszcze raz wypompować płuco. W Centralnym Szpitalu Okręgowym w miejscu zamieszkania mogą tylko wypompować i nie chcą nam przeszkadzać, tłumacząc, że nie ma jak jej pomóc i musimy to znosić. Kierunek do Krasnodar, aby zająć się płucami, kategorycznie nie jest podany.

Proszę, rozważ możliwość leczenia mojej mamy w swoim ośrodku..

Top