Kategoria

Ciekawe Artykuły

1 Jod
Wrodzona niedoczynność tarczycy u dzieci: objawy, zdjęcia, leczenie, profilaktyka
2 Testy
Propionian testosteronu i alkohol
3 Krtań
Co to są przeciwciała TPO
4 Jod
Wapń zjonizowany
5 Przysadka mózgowa
Progesteron: kiedy brać, w którym dniu cyklu
Image
Główny // Rak

Cukrzyca i wszystko na ten temat!


Wiadomości ze świata cukrzycy, nowości, produkty.

  • Tematy bez odpowiedzi
  • Aktywne tematy
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • nasz zespół

Insuliny: Actrapid i Protomin-insulina

Insuliny: Actrapid i Protomin-insulina

Post: Silina »06.08.2009, 19:51

Post Ilan »06.08.2009, 21:11

Wiadomość Lime »06.08.2009, 21:28

Wiadomość od Siliny »06.08.2009, 22:06

Wyślij Irinę »06.08.2009, 22:24

Post przez Chubb »08/07/2009 11:22

Wiadomość DC „07.08.2009, 15:04

Na samym początku mojej „kariery” stosowałem zastrzyki z prostamu i protaminy. Były to najbardziej „prymitywne” insuliny wieprzowe. Zmniejszyli cukier, ale jak - tylko Bóg wie. Najwyraźniej lekarze uważali, że moja własna trzustka nadal dobrze funkcjonuje i po prostu potrzebowała jakiegoś prostego wsparcia. Oczywiście nie mogło być mowy o jakiejkolwiek stabilnej rekompensacie..
Ponadto lekarze mieli wobec nich skargi na czystość i obecność nieadekwatnych zanieczyszczeń, z powodu których wystąpiły alergie i infiltracja..

Dlatego te insuliny mogą być stosowane, ale jako środek tymczasowy. Lepiej przejść na bardziej nowoczesne insuliny ludzkie o przewidywalnym działaniu. W każdym razie musisz zapytać endokrynologa.

Wiadomość od Siliny »07.08.2009, 18:17

Wiadomość Lime'a „07.08.2009, 22:33

Wiadomość od Siliny »08.08.2009, 10:55

Wiadomość Lime'a „08.08.2009, 19:32

Wiadomość z DC „08.08.2009, 22:52

Silina
Lekarze, których to nie obchodzi, zwykle pytają: „Czego ode mnie chcesz?” i nie robią gówna. Więc twój lekarz nie jest najtrudniejszym przypadkiem i robi, co może. Ale o tym, że rekompensata w żaden sposób nie działa, musi ciągle powtarzać.

Limonka
Twoja nienawiść do Actrapid i Protafan jest dla mnie osobiście wyjątkowo nieprzyjemna, ponieważ Żyję dobrze na tych insulinach przez ostatnie 15 lat. I dlaczego zdecydowałeś, że te insuliny w wypełnieniach „zniknęły”? Może po prostu starzec Łukaszenko postanowił oszczędzać: po co kupować insuliny importowane, skoro są własne i „nie gorzej”?

Komunikat wapienny „09.08.2009, 9:42

Wiadomość Lime'a „09.08.2009, 13:09

Post: Silina »09.08.2009, 13:45

  • Główne fora
  • ↳ Cukrzyca i wszystko na ten temat
  • ↳ Glukometry i paski testowe
  • ↳ Inne tematy
  • ↳ Wiadomości o cukrzycy
  • ↳ Ogłoszenia
  • ↳ Randki
  • ↳ Zasady forum
  • Wiadomości regionalne (dodaj własne wiadomości)
  • ↳ Dalekowschodni Okręg Federalny
  • ↳ Nadwołżański Okręg Federalny
  • ↳ Północno-Zachodni Okręg Federalny
  • ↳ Syberyjski Okręg Federalny
  • ↳ Uralski Okręg Federalny
  • ↳ Centralny Okręg Federalny
  • ↳ Południowy Okręg Federalny
  • ↳ WNP, kraje sąsiednie
  • ↳ Wiadomości (w języku angielskim)

Kto jest teraz na konferencji

Aktualnie przeglądasz to forum: brak zarejestrowanych użytkowników i 1 gość

AKTRAPID NM: recenzje

Tak się złożyło, że zostałem cukrzykiem w wieku 8 lat, stało się to z powodu nieudanej operacji, która prawie kosztowała mnie życie. Natychmiast podano mi insulinę. I było 95 i nic nie zostało zaoferowane oprócz aktrapid i protathan. Ta insulina działała na mnie. Posiada doskonały stopień oczyszczenia, nie mam na niego alergii. Insulina była pierwotnie produkowana w plikach penfiles do małych plastikowych strzykawek, więc ich użycie było bardzo łatwe. Potem zaczęto produkować penfile w większej dawce, przepisano mi większe i cięższe pióra strzykawkowe. Zastrzyki stały się niesamowicie bolesne, ale trzeba było się do nich przyzwyczaić. W rzeczywistości w moim przypadku insulina zaczyna działać nie pół godziny po podaniu, ale znacznie później hipoglikemia na tej insulinie jest po prostu nierealna. Jest to bardzo trudne i zajmuje dużo czasu, aby to zatrzymać. czytaj więcej, a potem przez cały dzień straszna słabość całego ciała.

Tak się złożyło, że zostałem cukrzykiem w wieku 8 lat, stało się to z powodu nieudanej operacji, która prawie kosztowała mnie życie. Natychmiast podano mi insulinę. I było 95 i nic nie zostało zaoferowane oprócz aktrapid i protathan. Ta insulina działała na mnie. Posiada doskonały stopień oczyszczenia, nie uczulam na niego. Insulina była pierwotnie produkowana w penfiles do małych plastikowych strzykawek, bardzo łatwo było z nich korzystać. Potem zaczęto produkować penfile w większej dawce, przepisano mi większe i cięższe pióra strzykawkowe. Zastrzyki stały się niesamowicie bolesne, ale trzeba było się do nich przyzwyczaić. W rzeczywistości w moim przypadku insulina zaczyna działać nie pół godziny po podaniu, ale znacznie później hipoglikemia na tej insulinie jest po prostu nierealna. Jest bardzo ciężka i długo się zatrzymuje, a potem przez cały dzień w całym ciele panuje straszna słabość.

Niektórzy lekarze podwyższają poziom tej insuliny, wyjaśniając, że jest to ludzka, i oczywiście kierują się zagraniczną produkcją. Tak, zgadzam się, w porównaniu z insulinami produkowanymi na Ukrainie, ta jest lepsza pod względem jakości i oczyszczania. Jest plus w stosunkowo przystępnej cenie. Ale jest w tym wiele wad! Oczywiście każdy organizm jest indywidualny i nie należy wyciągać konkretnego wniosku z własnego doświadczenia. Znam wiele osób, które przez całe życie używają tylko actrapidu z protafanem i potrafią całkowicie zrekompensować cukrzycę, ale miałem gorzkie doświadczenie! Używając tej insuliny, cukry były utrzymywane od 9 do 15, organizm miał na nią insulinooporność. Kolejną główną wadą jest początek jego działania (działa 30 minut po rozpoczęciu wstrzyknięcia) - powoduje to straszny dyskomfort podczas. czytaj więcej ciąż w tej sytuacji, kiedy trzeba ostro obniżyć wysoki poziom glukozy we krwi, tak jak podczas oczekiwania nie wiadomo, jak zachowuje się organizm, więc czasami wpadał w hipoglikemię. Na podstawie własnego doświadczenia nie polecam stosowania tych insulin, ponieważ istnieją insuliny o znacznie wyższej jakości (apidra, novorapid)

Niektórzy lekarze podwyższają poziom tej insuliny, wyjaśniając, że jest to ludzka, i oczywiście kierują się zagraniczną produkcją. Tak, zgadzam się, w porównaniu z insulinami produkowanymi na Ukrainie, ta jest lepsza pod względem jakości i oczyszczania. Jest plus w stosunkowo przystępnej cenie. Ale jest w tym wiele wad! Oczywiście każdy organizm jest indywidualny i nie należy wyciągać konkretnego wniosku z własnego doświadczenia. Znam wiele osób, które całe życie używają tylko actrapidu z protafanem i udaje im się całkowicie zrekompensować cukrzycę, ale miałem gorzkie doświadczenie! Przy tej insulinie cukry były utrzymywane od 9 do 15, organizm miał na nią insulinooporność. Kolejną główną wadą jest początek jego działania (działa 30 minut po rozpoczęciu wstrzyknięcia) - powoduje to straszny dyskomfort w ciąży w sytuacji, gdy konieczne jest gwałtowne obniżenie poziomu glukozy we krwi, nie wiadomo też, jak organizm może zachowywać się podczas oczekiwania, więc czasami wpadał w hipoglikemię. Na podstawie własnego doświadczenia nie polecam stosowania tych insulin, ponieważ istnieją insuliny o znacznie wyższej jakości (apidra, novorapid)

Moja mama jest doświadczoną cukrzycą. Od 1988r. W 2005 roku podano jej insulinę, w tym czasie ile różnych insulin próbowaliśmy. Lekarze mieli nawet trudności ze znalezieniem właściwego. No cóż, w końcu złapano nas „Actrapid”. W rzeczywistości bardzo trudno jest znaleźć insulinę. Istnieje wiele skutków ubocznych. Również w „Actrapid”. Skutkami ubocznymi mogą być pokrzywka, wysypka skórna, bardzo rzadko reakcje anafilaktyczne. Hipoglikemia. Neuropatia obwodowa. Wada refrakcji, rzadziej retinopatia cukrzycowa, reakcje w miejscu wstrzyknięcia (wzdęcia i swędzenie). Obrzęk. Dlatego dobór insuliny ścisłej odbywa się pod nadzorem lekarza, sam Actrapid jest przezroczystym, bezbarwnym płynem. W małej ampułce. Dokładniej we wkładzie. Ponieważ ta insulina jest wyłącznie we wkładach. Do strzykawek.... czytaj więcej Łącznie w opakowaniu znajduje się 5 wkładów. Na opakowaniu jest również podana seria i data ważności. Ogólnie „Actrapid” jest insuliną krótko działającą wytwarzaną metodą biotechnologii rekombinacji DNA. Działanie insuliny rozpoczyna się w ciągu pół godziny po podaniu, maksymalny efekt pojawia się w ciągu 1,5-3,5 godziny, natomiast całkowity czas działania około 7-8 godzin. Ale znowu, raz na raz nie jest to konieczne. Jeśli poziom cukru gwałtownie wzrośnie, działanie insuliny nieco zwolni.Dawkowanie jest bardzo indywidualne. Lekarz nam to przepisał. Ale o ile wiem, każdy diabetyk ma swoją własną dawkę, generalnie nigdzie nie ma nas bez insuliny. Nadal będę polecał Aktrapid, ponieważ okazał się dla nas najlepszą opcją. Cóż, innym nadal radzę skonsultować się z lekarzem. W końcu to wszystko jest tak poważne, że nie powinieneś nawet zaczynać sam..

Moja mama jest doświadczoną cukrzycą. Od 1988r. W 2005 roku podano jej insulinę, w tym czasie ile różnych insulin próbowaliśmy. Lekarze mieli nawet trudności ze znalezieniem właściwego. No cóż, w końcu złapano nas „Actrapid”. W rzeczywistości bardzo trudno jest znaleźć insulinę. Istnieje wiele skutków ubocznych. Również w „Actrapid”. Skutkami ubocznymi mogą być pokrzywka, wysypka skórna, bardzo rzadko reakcje anafilaktyczne. Hipoglikemia. Neuropatia obwodowa. Wada refrakcji, rzadziej retinopatia cukrzycowa, reakcje w miejscu wstrzyknięcia (wzdęcia i swędzenie). Obrzęk. Dlatego dobór insuliny ścisłej odbywa się pod nadzorem lekarza, sam Actrapid jest klarownym, bezbarwnym płynem. W małej ampułce. Dokładniej we wkładzie. Ponieważ ta insulina jest wyłącznie we wkładach. Do strzykawek. Łącznie w opakowaniu znajduje się 5 wkładów. Na opakowaniu jest również podana seria i data ważności. Generalnie „Actrapid” to insulina krótkodziałająca produkowana metodą biotechnologii rekombinacji DNA. Działanie insuliny zaczyna się w nas w ciągu pół godziny po podaniu, maksymalny efekt objawia się w ciągu 1, 5-3,5 godziny, przy łącznym czasie działania około 7-8 godzin. Ale znowu, raz na raz nie jest to konieczne. Jeśli poziom cukru gwałtownie wzrośnie, działanie insuliny nieco zwolni. Dawkowanie jest bardzo indywidualne. Lekarz nam to przepisał. Ale o ile wiem, każdy diabetyk ma swoją własną dawkę, generalnie nigdzie nie ma nas bez insuliny. Nadal będę polecał „Actrapid”, ponieważ okazał się dla nas najlepszą opcją. Cóż, innym nadal radzę skonsultować się z lekarzem. W końcu to wszystko jest tak poważne, że nie powinieneś nawet zaczynać sam..

Cukrzyca i jej leczenie - Dia-Club

„Insulina to lekarstwo dla mądrych, a nie dla głupców,
czy są lekarzami czy pacjentami ”
(E.P. Jocelyn)

  • Forum
  • Dia-Club ABC
  • zasady
  • Baza wiedzy Dia-Club
  • Spis treści forum ‹Cukrzyca, główne działy forum‹ Insuliny
  • Zmienić rozmiar czcionki
  • wersja do druku
  • wersja mobilna
  • FAQ
  • rejestracja
  • Wejście

Novorapid + Aktrapid

Novorapid + Aktrapid

Charming Victoria ”, 28 lutego 2007, 17:10

kot_behemot 28 lutego 2007 17:24

Lyulek »1 marca 2007, 08:37

kot_behemot »1 marca 2007, 12:39

Lyulek »1 marca 2007, 16:11

Podaję 2 insuliny w tym samym czasie.

Irishka.K "03 marca 2007, 23:19

Podaję 2 insuliny w tym samym czasie.

Dlaczego o co chodzi.

Vasya »03 marca 2007, 23:24

A znaczenie, aby się nie powtarzać, można przeczytać w opisie programu „Diabetes 2000”.

lans »14 marca 2007, 21:01

Lyulek »15 marca 2007, 08:47

Alex Bird »15 marca 2007, 19:15

Lyulek »16 marca 2007, 00:07

Laza »21 marca 2007 16:29

Juris "21 marca 2007, 16:45

Johnik »17 maja 2007, 23:31

Elena N "22 maja 2007, 12:28

Actrapid

Kompozycja

Actrapid NM zawiera rozpuszczalną insulinę (zmodyfikowaną genetycznie ludzką), a także następujące dodatkowe składniki: chlorek cynku, metakrezol, wodę, glicerol, wodorotlenek sodu i / lub kwas solny.

Formularz zwolnienia

Dostępny w postaci roztworu do wstrzykiwań. Znana jest również taka forma wydania, jak Actrapid NM Penfill. Jest również sprzedawany jako roztwór do wstrzykiwań..

efekt farmakologiczny

Lek hipoglikemiczny, czyli krótko działająca insulina.

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Insulin Actrapid jest wytwarzany w wyniku biotechnologii rekombinacji DNA przy użyciu szczepu Saccharomyces cerevisiae. Jego INN - Insulina ludzka.

Lek oddziałuje z receptorem na zewnętrznej błonie cytoplazmatycznej komórek. Tworzy kompleks insulinowo-receptorowy. Aktywuje procesy wewnątrzkomórkowe poprzez stymulację biosyntezy cAMP lub wnikanie do komórki mięśniowej.

Spadek poziomu glukozy wynika ze wzrostu jej wewnątrzkomórkowego transportu i asymilacji przez tkanki, aktywacji lipogenezy, syntezy białek i glikogenezy, a także zmniejszenia tempa produkcji glukozy przez wątrobę itp..

Działanie środka rozpoczyna się w ciągu 30 minut od aplikacji. Maksymalny efekt jest zauważalny średnio w ciągu 2,5 godziny. Całkowity czas działania to 7-8 godzin.

Możliwe są indywidualne cechy pacjentów, w tym zależne od wielkości dawek.

Wskazania do stosowania

Wskazania do stosowania - cukrzyca. Ponieważ efekt stosowania leku pojawia się dość szybko, przepisuje się go w stanach nagłych, którym towarzyszy naruszenie kontroli glikemii.

Przeciwwskazania

Insuloma i hipoglikemia.

Skutki uboczne

Podczas stosowania leku mogą wystąpić reakcje alergiczne: obrzęk Quinckego, wysypka. W rzadkich przypadkach opisywano lipodystrofię. Prawdopodobna odporność na Actrapid.

Instrukcja użycia Actrapid (sposób i dawkowanie)

Instrukcja dla Actrapid informuje, że lek podaje się podskórnie lub dożylnie. Dawkowanie dobierane jest indywidualnie przez specjalistę w zależności od zapotrzebowania pacjenta na insulinę. Zwykle dawka wynosi 0,3-1 IU / kg dziennie. Przy insulinooporności potrzeba może być większa, aw przypadku rezydualnej endogennej produkcji insuliny mniejsza. Pacjentów należy ściśle monitorować pod kątem stężenia glukozy we krwi.

W przypadku upośledzenia czynności nerek lub wątroby zapotrzebowanie na insulinę jest mniejsze. Musisz więc dostosować dawkę.

Instrukcje dotyczące stosowania preparatu Actrapid wskazują, że można go stosować w skojarzeniu z długo działającymi insulinami.

Lek podaje się pół godziny przed posiłkiem lub przekąską z węglowodanami. Zazwyczaj wstrzyknięcia wykonuje się podskórnie w przednią ścianę brzucha. Zapewnia to szybsze wchłanianie. Ponadto wstrzyknięcia można wykonywać w udo, mięsień naramienny barku lub pośladki. Aby zapobiec lipodystrofii, należy zmienić miejsca wstrzyknięcia.

Dożylne podanie jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy wstrzyknięcia są wykonywane przez personel medyczny. Lek podaje się domięśniowo wyłącznie zgodnie z zaleceniami specjalisty.

Przedawkować

W przypadku przedawkowania możliwe są: bezsenność, nadmierna bladość, wzmożone pobudzenie i apetyt, drżenie, pocenie się, ból głowy, parestezje w jamie ustnej, kołatanie serca. W przypadku stosowania leku w dawkach znacznie wyższych od normy pacjent może zapaść w śpiączkę.

W przypadku łagodnej hipoglikemii należy spożywać cukier lub pokarmy bogate w cukier. W przypadku ciężkiego przedawkowania 1 mg glukagonu wstrzykuje się domięśniowo. W razie potrzeby dodatkowo wstrzyknięto stężone roztwory glukozy.

Interakcja

Hipoglikemiczne działanie insuliny nasila się podczas przyjmowania doustnych leków hipoglikemizujących, inhibitorów konwertazy angiotensyny, nieselektywnych beta-blokerów, sulfonamidów, tetracyklin, ketokonazolu, pirydoksyny, cyklofosfamidu, preparatów litu, inhibitorów mebolitu, angiofoksydazy karboaminowej leki zawierające etanol. Alkohol nie tylko wzmacnia, ale także wydłuża działanie Actrapidu.

Przeciwnie, działanie hipoglikemiczne zmniejsza się pod wpływem doustnych środków antykoncepcyjnych, hormonów tarczycy, heparyny, sympatykomimetyków, klonidyny, diazoksydu, fenytoiny, glikokortykosteroidów, diuretyków tiazydowych, trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, danazolu, blokerów kanału wapniowego, morfiny.

Działanie preparatu Actrapid można zarówno wzmocnić, jak i osłabić, stosując rezerpinę i salicylany. Oktreotyd, Lanreotyd mogą zmniejszać lub zwiększać zapotrzebowanie na insulinę.

Przyjmowanie beta-blokerów może ukryć objawy hipoglikemii i uniemożliwić jej eliminację.

Niektóre produkty, takie jak te zawierające tiole lub siarczyny, mogą rozkładać insulinę.

Warunki sprzedaży

Sprzedawane wyłącznie na receptę.

Warunki przechowywania

Roztwór przechowywać w lodówce w temperaturze 2–8 ° C. Nie można zamrozić. Po otwarciu fiolki przechowuje się w temperaturze pokojowej. Niepożądane jest przechowywanie ich w lodówce. Chronić fiolki przed bezpośrednim działaniem ciepła i światła. Trzymać z dala od dzieci.

Okres przydatności do spożycia

Otwarta butelka jest przechowywana nie dłużej niż 6 tygodni. Przed otwarciem okres trwałości leku wynosi 30 miesięcy. Nie używaj roztworu po upływie terminu ważności.

Opinie

Recenzje charakteryzują Actrapid jako niezawodny lek, który pozwala uzyskać przewidywalną kontrolę glikemii. Pacjenci uwielbiają szybkość leku. Wśród negatywnych punktów odnotowuje się tylko niewygodną formę uwalniania leku w postaci roztworu do wstrzykiwań, której wprowadzenie często wymaga nadzoru specjalisty.

Cena Actrapid gdzie kupić

Cena Actrapid wynosi około 450 rubli. Możesz kupić ten produkt tylko z przepisu lekarza..

Cena insuliny Actrapid HM Penfill wynosi około 950 rubli. Dlatego lek jest uważany za dość drogi. W niektórych aptekach internetowych cena Actrapid może być wyższa niż wskazana.

Czym Novorapid różni się od Apidr, który jest bardziej skuteczny

W przypadku cukrzycy insulinozależnej trudno jest konsekwentnie utrzymywać poziom cukru. Preparaty - analogi krótkiej insuliny ułatwiają życie pacjentowi, pozwalają nie przestrzegać ścisłej diety.

Leki te obejmują Novorapid i Apidra. Nowoczesna insulinoterapia pozwala uniknąć hipoglikemii, zapobiega śpiączce i zapewnia długotrwałą kontrolę poziomu cukru we krwi.

Novorapid

Novorapid jest analogiem naturalnej insuliny, nowoczesnym szybko działającym lekiem na wysoki poziom cukru w ​​cukrzycy. Działanie polega na uzupełnieniu brakującej dawki insuliny w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi poprzez zmniejszenie tworzenia się w wątrobie. Insulina aspart, która jest częścią preparatu Novorapid, jest szybsza i silniejsza niż naturalny hormon, ale ma krótkotrwały efekt.

Oprócz zmniejszenia ilości wytwarzanej glukozy lek ma następujące działanie:

  • przyspiesza metabolizm komórkowy,
  • poprawia wchłanianie hormonu przez tkankę tłuszczową,
  • nasila pracę glikogenezy.

Produkt dostępny w postaci długopisu z wymiennymi wkładami (w środku 3 ml roztworu) do wstrzyknięć podskórnych. Jeden wkład wystarcza na średnio 3 wstrzyknięcia.

Działanie leku jest odczuwalne 10-15 minut po podaniu i utrzymuje się przez 5 godzin. Najwyższe stężenie insuliny obserwuje się 1-2 godziny po wstrzyknięciu. Novorapid jest przepisywany w duecie z insuliną długo działającą.

Schemat leczenia terapeutycznego jest opracowywany i przepisywany przez endokrynologa, surowo zabrania się samodzielnego podejmowania decyzji o wyborze leku!

Działania niepożądane, które mogą wystąpić podczas stosowania leku Novorapid:

  • zwiększona potliwość,
  • zwiększony niepokój,
  • nudności wymioty,
  • cardiopalmus,
  • bół głowy,
  • najsilniejsze uczucie głodu,
  • nerwowość,
  • krótkotrwała ślepota.

Wymienione działania niepożądane można przypisać wystąpieniu hipoglikemii, ale ze względu na krótki czas działania preparatu Novorapid zmniejsza się ryzyko jej wystąpienia. Niektórzy pacjenci odczuwają utratę siły z powodu spadku ciśnienia, reakcji alergicznych w postaci obrzęku i wysypki skórnej.

Apidra

Apidra jest analogiem naturalnej krótkiej insuliny do podawania podskórnego. Jest stosowany w leczeniu cukrzycy typu 1 i 2. W krótkim czasie obniża poziom glukozy we krwi i blokuje jej produkcję przez wątrobę. Środek zaczyna działać 5-10 minut po podaniu. Maksymalne stężenie hormonu we krwi obserwuje się po 1,5-2 godzinach. Efekt działania utrzymuje się przez 3-4 godziny. To krótkotrwałe działanie leku zmniejsza ryzyko hipoglikemii do zera..

Diabetycy stosujący Apidrę mogą złagodzić rygorystyczną dietę niskowęglowodanową i pozwolić sobie na smaczny posiłek.

Działania niepożądane, które mogą wystąpić podczas terapii lekiem Apidra:

  • hipoglikemia (rzadko, jeśli zostanie przekroczona pojedyncza dawka), może prowadzić do śmierci,
  • swędzenie skóry,
  • pokrzywka,
  • pogorszenie oddychania,
  • obrzęk.

Reakcje alergiczne należy zatrzymać na czas, aby uniknąć wstrząsu anafilaktycznego.

Główne różnice między lekami

Preparaty - analogi krótkiej insuliny są niezbędne do szybkiej normalizacji i łagodzenia skoków poziomu glukozy we krwi. Ostry skok cukru może wystąpić z powodu spożycia szybkich węglowodanów przez cukrzycę. Novorapid lub Apidra są tworzone w celu szybkiego przywrócenia normalnego poziomu cukru we krwi, jeśli nagle wzrośnie.

Według statystyk ponad 2 000 000 ludzi we współczesnym świecie umiera na cukrzycę i związane z nią komplikacje!

Zgodnie z zasadą działania leki Apidra i Novorapid są podobne. Oba produkty są produkowane w Europie, należą do tej samej kategorii cenowej, ale nadal istnieją różnice:

  • Apidra nie zawiera cynku, ale jest polisorbat. Z tego powodu środek jest niewygodny w stosowaniu w pompach insulinowych, gdyż zapychają się..
  • Dzienna dawka leku Apidra jest o 25-30% mniejsza niż w przypadku preparatu Novorapid.
  • Novorapid ma najbardziej trwały efekt.
  • Novorapid jest dostępny do kupienia w wygodniejszej formie wkładów, które można stosować w strzykawce o dowolnym rozstawie. Jest to ważne dla pacjentów, którzy potrzebują minimalnej dawki insuliny..

Jedyna znacząca różnica między tymi lekami polega na tym, że Apidru nie może być przyjmowany przez dzieci poniżej 6 roku życia w okresie ciąży i planowania.!

Novorapid i Apidra są lekami wymiennymi, z wyjątkiem wymienionych różnic. Nie zaleca się zmiany jednego rodzaju insuliny na inny bez wskazań medycznych..

Opinia lekarzy

Preferencje endokrynologów co do tego, co jest najlepsze dla cukrzycy typu 1, Apidru czy Novorapid, różnią się. Istnieje opinia, że ​​Apidra jest szybsza, szybciej zatrzymuje skok glukozy, dlatego częściej jest przepisywana osobom o nieregularnym harmonogramie żywieniowym.

Informacje zwrotne od endokrynologów na temat stosowania leków w pracy z pacjentami:

Irina, 38 lat, endokrynolog, Moskwa

Przepisuję Apidrę do stosowania przed posiłkami większości moich pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, ponieważ jest to ostatnia z krótkich insulin na rynku i daje szybsze efekty. Dodatkowo zauważyłem, że pacjenci praktycznie nie mają na nim nieplanowanych szczytów. Apidra jest często stosowana w terapii skojarzonej z dłuższą insuliną. Inne podobne leki wybieram tylko w przypadku przeciwwskazań lub gdy pojawiają się skutki uboczne.

Siergiej, 65 lat, endokrynolog, Niżny Nowogród

Lek Apidra nie jest zalecany do stosowania w pompach, ponieważ silnie krystalizuje. Novorapid i Apidra są dość zamienne. Główne wskazania do przyjmowania leku Novorapid: częste i wysokie szczyty poziomu cukru we krwi, stosowanie u dzieci poniżej 6 roku życia, podczas planowania i ciąży. W innych przypadkach możesz użyć Apidry, ponieważ lek ma zmniejszone ryzyko hipoglikemii z powodu krótkotrwałego działania.

Lekarze nie przepisują leku Apidra do leczenia cukrzycy u kobiet podczas planowania poczęcia i ciąży, dla dzieci poniżej 6 roku życia, ponieważ nie ma badań klinicznych.

Recenzje diabetyków

Leki Apidra i Novorpid są bardzo podobne. Działanie i skuteczność leków zależy od indywidualnych cech organizmu pacjenta, stopnia zaawansowania cukrzycy i wymaganej dawki terapii zastępczej oraz skłonności do reakcji alergicznych. Wielu diabetyków zauważa efekt uboczny senności spowodowany przez Novorapid i bóle głowy spowodowane przez Apidra..

Oleg, 25 lat, Smoleńsk

Wstrzykiwany Apidru przez 1,5 roku zgodnie z zaleceniami lekarza, lek normalizuje poziom cukru przed posiłkami, insulinę można podawać przed posiłkami i nie czekać na czas. Zdezorientowany spadkiem efektu: po 3 godzinach glukoza ponownie skacze. Przerzuciłem się na Novorapid, nie dają mi recepty, sam ją kupuję, ale dostaję stabilniejszy spadek glukozy i mogę nie martwić się ciągle o swój stan.

Nina, 32 lata, Dmitrov

Od wielu lat cierpię na cukrzycę, 5 razy zmieniałem leki, próbując znaleźć to, co mi odpowiada. Novorapid mi odpowiada, pasuje mi, ponieważ jest sprzedawany w nabojach, wkładam je do rączki krótkim skokiem (0,5). Lek wydawany jest bezpłatnie na receptę, ale czasami trzeba go kupić samemu. W czasie ciąży stosowałam również Novorapid, dziecko urodziło się zdrowe.

Wstrzykiwacz strzykawkowy Insulin NovoRapid FlexPen - recenzja

Epidemia XXI wieku i moja walka z nią! Szczegółowy przegląd ultrakrótko działającego leku NovoRapid i porady dla początkujących diabetyków.

Choroba łapie coraz większą liczbę ludzi na naszej planecie w swoje wytrwałe łapy, nie oszczędzając ani dorosłych, ani dzieci. Choroba, na którą nie ma niezawodnej profilaktyki ani lekarstwa. Epidemia XXI wieku!

Wszystko to dotyczy cukrzycy insulinozależnej (typu 1). Zwykłym ludziom, którzy nie zostali dotknięci tym nieszczęściem, wiadomo tylko, że nie można jeść słodyczy. Sprawdźmy, czy tak jest.

Liczenie jednostek chleba, zastrzyki kilka razy dziennie, sztywna dieta niskowęglowodanowa, obawa przed wczesnymi powikłaniami, to właśnie czeka diabetyków. Ale uwierz mi, nie ma powodu do rozpaczy, możesz z tym żyć. Po prostu choroba stała się sposobem mojego życia.

Lekarz przepisał mi 10 jednostek Lantusa wieczorem i 3 razy dziennie po 6-7 jednostek Novorapidu. Miałem pełną kontrolę z glukometrem, ale cukier nadal podskakiwał.

Zainspirowany materiałami ze strony [link], zacząłem dostosowywać swoje leczenie. Oczywiście trzymanie się pełnej diety niskowęglowodanowej, jak radzą, nadal nie jest dla mnie skuteczne. Ale z drugiej strony znacznie zmniejszyłem dawkę Novorapidu: 2 jednostki rano i 4-5 jednostek na obiad i kolację..

Lek sprzedawany jest w bardzo wygodnym, do przechowywania w lodówce opakowaniu po 5 strzykawek po 3 ml (kupuję za 1834 rubli). Igły nie są wliczone w cenę, należy je kupić osobno.

To lek nowej generacji, ultra krótko działający, co oznacza, że ​​po wstrzyknięciu nie trzeba czekać aż 10-30 minut minie, aby zjeść. Możliwe jest przejście z jednego leku na inny tylko zgodnie z zaleceniami lekarza, ponieważ Novorapid jest 2 razy silniejszy niż leki krótko działające. Z tego powodu wymagane są mniejsze dawki.

Sposób podawania i dawkowanie z oficjalnych instrukcji:

Zwykle indywidualne dzienne zapotrzebowanie na insulinę u dorosłych i dzieci wynosi od 0,5 do 1 j./kg masy ciała. Gdy lek jest podawany przed posiłkami, zapotrzebowanie na insulinę może zapewnić lek NovoRapid® FlexPen® o 50-70%, pozostałe zapotrzebowanie na insulinę zapewnia insulina długo działająca.

NovoRapid® FlexPen® ma szybszy początek i krótszy czas działania niż rozpuszczalna insulina ludzka. Ze względu na szybszy początek działania NovoRapid® FlexPen® należy z reguły podawać bezpośrednio przed posiłkiem, w razie potrzeby można go podać wkrótce po posiłku..

Nigdy nie wstrzykuj stałych dawek, przynajmniej oblicz w przybliżeniu jednostki chleba, nie jest to takie trudne, jeśli to zrozumiesz. W przeciwnym razie albo to nie wystarczy, albo nastąpi przedawkowanie.

Nie ustalono konkretnej dawki wymaganej w przypadku przedawkowania insuliny, jednak hipoglikemia może rozwijać się stopniowo, jeśli dawki są zbyt wysokie w stosunku do potrzeb pacjenta..

- Pacjent może samodzielnie wyeliminować łagodną hipoglikemię, spożywając glukozę lub pokarm zawierający cukier.
- W przypadku ciężkiej hipoglikemii, gdy pacjent jest nieprzytomny, 0,5 mg do 1 mg glukagonu należy podać domięśniowo lub podskórnie (może być podane przez przeszkoloną osobę) lub dożylnie roztwór glukozy (dekstroza) (może być podawany wyłącznie przez personel medyczny).

Zwiększona indywidualna wrażliwość na insulinę asgart lub którykolwiek ze składników leku

Nie zaleca się stosowania NovoRapid® FlexPen® u dzieci poniżej 2 roku życia, ponieważ nie przeprowadzono badań klinicznych u dzieci w wieku poniżej 2 lat.

Uważaj, zapas i zużyta strzykawka są przechowywane w inny sposób!

Przechowywać w temperaturze od 2 ° C do 8 ° C (w lodówce), ale nie w pobliżu zamrażarki. Nie zamrażać.
W celu ochrony przed światłem przechowywać wstrzykiwacz z nałożoną nasadką..
Nie przechowywać wstrzykiwacza strzykawki z lekiem używanym lub zapasowym w lodówce. Przechowywać w temperaturze nieprzekraczającej 30 ° C. Zużyć w ciągu 4 tygodni.

Recenzje Actrapid NM

  • Udostępnij recenzję
  • Odpowiedz autorowi
  • Zgadzam się z autorem
  • Nie zgadzam się z autorem
  • Skarżyć się
  • Strona przeglądu

Actrapid nm jest lekiem krótko działającym (lek zaczyna działać po 30 minutach). Maksymalny efekt występuje po 2,5-5 godzinach od podania. Lek działa przez 8 godzin. W porównaniu z Actrapid i Actrapid MS jest wchłaniany w miejscu wstrzyknięcia.

Wskazania do stosowania:

Insulinozależne formy cukrzycy. Biorąc pod uwagę post. więcej szczegółów

„Lepiej kupię za własne”. Diabetycy przechodzą na rosyjskie insuliny

Pacjenci z cukrzycą w różnych regionach Rosji zaczęli otrzymywać krajową insulinę zamiast zwykłych europejskich leków. Diabetycy pierwszego rodzaju biją na alarm: zastąpienie pierwotnej insuliny lekiem biopodobnym bez nadzoru lekarza może prowadzić do poważnych alergii i rozwoju powikłań. Pacjenci stają przed wyborem: zdecydować się na niekontrolowany eksperyment zdrowotny lub kupić insulinę na własny koszt, wydając dużo pieniędzy.

Niektóre z oryginalnych insulin, takie jak Lantus (międzynarodowa niezastrzeżona nazwa - insulina Glargin), Humalog (insulina Lispro), zakończyły swoją ochronę patentową. Ochrona patentowa Novorapid (insulina Aspart) kończy się latem przyszłego roku. Oznacza to, że każdy producent farmaceutyczny ma prawo stworzyć własną wersję - tak zwaną biopodobną. Leki biopodobne nie przechodzą pełnych badań klinicznych.

Rosyjska firma Geropharm produkuje już leki biopodobne Glargin i Lispro - Ringlar i Rinleese. Latem Geropharm jest gotowy do wprowadzenia na rynek leku biopodobnego Novorapid (insulina Aspart) - insulina Rinasp.

Problem polega na tym, że w przeciwieństwie do leków generycznych (analogów leków syntetyzowanych chemicznie), leki biopodobne nie mogą być całkowicie identyczne z oryginałem. Jest to biotechnologia medyczna - metoda otrzymywania leku z żywych komórek (bakterii, wirusów, grzybów), gdzie warunki produkcji mają istotny wpływ na skuteczność leku. Dlatego zdaniem naukowców „skrócona procedura rejestracji przyjęta dla leków generycznych jest niedopuszczalna w przypadku leków biopodobnych”..

Jednak regionalne ministerstwa i komisje zdrowia kupują leki pod międzynarodową niezastrzeżoną nazwą, co oznacza, że ​​pacjenci insulinozależni mogą już nie otrzymywać zwykłego oryginalnego leku, ale nowy lek biopodobny. A jeśli spojrzeć na zakupy, to na przykład w regionie Saratowa biopodobny Glargin produkowany przez Ufa zastąpił już oryginalny Lantus.

Humalog nie będzie?

Pod koniec listopada Aleksey Pustovalov z Woroneża zwrócił się do społeczności rodziców dzieci chorych na cukrzycę w Saratowie: jego synowi nie przepisano już insuliny Humalog. Powiedzieli - nie w magazynie i nie pojawią się w najbliższej przyszłości.

- Dostawę Humalogu (to ultrakrótka insulina, którą wstrzykujemy naszemu synowi „na pożywienie”) zebraliśmy od społeczności diabetyków w całym kraju - wyjaśnia Aleksiej. - Dzięki Bogu, ludzie nie odmawiają pomocy - teraz mamy rezerwę na najbliższe sześć miesięcy. Jednak to nas nie uratuje. Endokrynolodzy Woroneża twierdzą, że po Nowym Roku Humaloga już nie będzie, kupią jego biopodobny do rosyjskiej produkcji. Dlatego za radą lekarzy przeniesiemy naszego syna do Novorapid.

W Karelii biologiczny analog Humalogu - insulina Rinleys rosyjskiej firmy „Geropharm” - jest wydawany chorym na cukrzycę od października tego roku. Olga Okhotnikova, której dziewięcioletnia córka choruje na cukrzycę od pięciu lat, kieruje grupą VKontakte „DIA Petrozavodsk”.

- W Karelii najwyraźniej postanowili przeprowadzić eksperyment: dzieci są przenoszone na rosyjską insulinę - mówi. - W październiku dzieci zaczęły rozdawać Rinleese. Rodzice odmawiają. Wolą kupować oryginalne leki na własny koszt.

W regionie Saratowa i na terytorium Ałtaju zamiast Lantusa - insuliny długo działającej - rodzice dzieci chorych na cukrzycę zaczęli otrzymywać biopodobny Glargin, produkowany przez firmę UfaVITA..


„Oczywiście, że go nie zabrałem” - mówi Julia Nowochatniaja z Aleisk na terytorium Ałtaju. - Chociaż apteka wyjaśniła, że ​​Lantus i Glargin to jedno i to samo. Zacząłem dzwonić do regionalnego wydziału zdrowia. Powiedzieli, że muszą przejść badanie lekarskie. Endokrynolog musi napisać wniosek, dlaczego ta konkretna insulina nie jest odpowiednia. I w tym celu musisz tego spróbować, „może się nada”. Ale nie chcę eksperymentować na dziecku.

W regionie Saratowa endokrynolodzy zalecają porzucenie leku produkcji krajowej, jeśli wypis ze szpitala nie wskazuje substancji czynnej, ale nazwę handlową leku.

Uraz głowy spowodowany zmianą insuliny

Tatyana Petrova z Saratowa jest przekonana, że ​​przejście z insuliny na insulinę powinno odbywać się pod nadzorem lekarza. Jej syn zachorował na cukrzycę typu 1 13 lat temu. Dzięki insulinie Novorapid udało się ustalić dobre wyrównanie i uniknąć poważnej hipoglikemii (niski poziom cukru we krwi, obarczony utratą przytomności, a nawet śpiączką - ok. SM). Jedyny raz, kiedy chłopiec był zmuszony zmienić lek, co zakończyło się kontuzją.

- Moje dziecko ma dziwactwo - jego insulina „rozwija się” (zaczyna działać. - ok. RS) bardzo szybko - wyjaśnia Tatiana. - Wstrzykuje lek po jedzeniu. Kiedyś Novorapid był nieobecny w Saratowie przez długi czas. Poradzono nam, abyśmy spróbowali Humalog. Charakterystyczną cechą tej insuliny jest to, że działa szybciej. Moje dziecko ubezpieczyło się - przerwał po jedzeniu, wstrzyknął insulinę. Stoi, normalnie do mnie mówi. I nagle w pewnym momencie wygiął się do tyłu i upadł na podłogę. Nawet po jedzeniu Humalog doprowadził go do ciężkiej hipoglikemii. Rezultatem jest uraz głowy i wybity palec prawej ręki. Od tego czasu ślubowałem - żadnych eksperymentów, wolę kupować dla siebie.

Tatyana jest pewna, że ​​nie można po prostu zastąpić oryginalnego leku jego biopodobnym. Mając w ręku artykuły naukowe, udowadnia, że ​​działanie leku biopodobnego może znacznie różnić się od oryginału..

„Zebranie jakiejkolwiek cząsteczki substancji nie jest trudne” - mówi. - Pytanie dotyczy stopnia oczyszczenia substancji - ile pozostanie tam białkowych „ogonów” wywołujących alergie i jakie konserwanty zostaną zastosowane, co też może wywołać reakcję. Im niższy stopień oczyszczenia, tym tańsza produkcja.

- Mam pytanie: dlaczego nasze leki biopodobne są prawie dwa razy tańsze od oryginałów? - pyta Dina Dominova z Moskwy, diabetyk z 23-letnim doświadczeniem. - Na czym oszczędzają producenci i czy te oszczędności przyjdą mi na bok? Mam prawo to wiedzieć.

Żaden z diabetyków nie widział badań klinicznych rosyjskich leków biopodobnych insulin, zauważa Dina. A bez badań klinicznych nie można przewidzieć, jak będzie działać lek biopodobny..

- Chociaż wyniki badań klinicznych preparatów Humalog, Novorapid, Apidra i innych oryginalnych insulin są publicznie dostępne, w przypadku leków biopodobnych produkowanych w Rosji nie są - wyjaśnia Dina Dominova. „Poza tym mam pompę insulinową. Zasadniczo nie przeprowadzono badań pomp tych leków.

- Ale jaka to różnica, jeśli jest to zasadniczo ta sama insulina - Lizpro zostaje zamienione na Lizpro, a Glargin zostaje zastąpiony przez Glargin? Dlaczego producent jest ważny?

- Po nałożeniu sankcji mamy w Rosji produkty zwane „serem” i „chlebem”. Ale czy ten „ser” wygląda jak normalny ser? Insulina to nie żywność, to lek, od którego dostępności i jakości zależy moje zdrowie i życie.

„Nie pracowaliśmy z lekami biopodobnymi”

- Szczerze mówiąc, nadal nie mogę nic powiedzieć o lekach biopodobnych - mówi Nadieżda Raigorodskaya, endokrynolog dziecięcy z Saratowa. - Nie pracowaliśmy z nimi, nie mamy jeszcze informacji i doświadczenia w stosowaniu. Ale kilka lat temu podobna sytuacja była z hormonem wzrostu Rostan. Przed jego pojawieniem się przepisaliśmy hormony wzrostu od europejskich producentów. Kiedy pojawił się domowy narkotyk, był do niego ostrożny. Ale jego zastosowanie było szeroko dyskutowane, a nasi pacjenci uczestniczyli w badaniach klinicznych. Minęło kilka lat, zanim czujność zniknęła, a pacjenci zaczęli jej używać bez obaw. Stał się dobrym lekiem - wyrastają z niego dzieci, nie obserwujemy żadnych skutków ubocznych. Oczywiście są tacy, którzy chcieliby używać europejskich narkotyków. Ale teraz przepisywany jest tylko Rostan.

Historia hormonu wzrostu jest ulubionym argumentem zwolenników substytucji importu w farmaceutykach. Ale nie do końca przekonuje diabetyków.

„Valentina Peterkova (akademik Rosyjskiej Akademii Nauk, specjalista ds. Cukrzycy u dzieci. - przyp. RS) przemawiała podczas Dnia Cukrzycy w Domu Naukowców w Moskwie” - mówi Dina Dominova. - Grzecznie powiedziała nam, że przeszliśmy już przez to z hormonem wzrostu, kiedy wszyscy, którzy tego potrzebowali, przechodzili na domowy narkotyk. Było dużo oburzenia, ale mimo to wszyscy zostali do niego przeniesieni. Zapytaliśmy, czy istnieje alternatywa. Nie, nie było alternatywy. Importowane hormony po prostu przestały być importowane do Rosji. Kiedy masz wybór - wstrzyknąć przynajmniej jakiś lek lub żaden, jasne jest, że wybierzesz przynajmniej jakiś. Powiedziała dalej, że jeśli jesteś uczulony na leki biopodobne, przyjdź do nas w Centrum Badań Endokrynologicznych (ENC), dowiemy się, jak to zrobić. Oznacza to, że na przykład dziecko lub osoba dorosła z Władywostoku na Sachalinie musi najpierw otrzymać skierowanie, czekać trzy miesiące w kolejce, lecieć do Moskwy i rozpocząć badanie. A co robić przez te trzy miesiące, kiedy czekasz w kolejce? Wstrzyknięcie leku, na który jesteś uczulony? Lub kup dla siebie?

Wszyscy bez wyjątku diabetycy twierdzą, że powinna istnieć wolność wyboru leków: zarówno ci, którzy są gotowi spróbować przejść na rosyjskie insuliny, jak i ci, którzy się boją.

„Dla nas, diabetyków, odszkodowanie jest ważne” - mówi Nyura Sharikova, diabetyk i blogerka na Instagramie. - Ktoś może być uczulony na importowaną insulinę (jako produkt biologiczny każda insulina wywołuje odpowiedź immunologiczną organizmu. - Około SM). Na przykład jestem uczulony na wiele insulin. Więc jestem za nami, próbując, ale tylko pod nadzorem lekarzy. I żeby był wybór - pozostać na leku, jeśli nowy ci nie odpowiada.

„Fakt, że zaczęto produkować rosyjskie insuliny, jest dobry” - mówi Tatyana Petrova. - W przypadku kompleksowych sankcji lub, nie daj Boże, wojny, kiedy nie ma czasu na tłuszcz, żyłbym, domowy narkotyk będzie zbawieniem. W krytycznej sytuacji wszystkie środki są dobre, aby przetrwać. Ale gdy pacjent dostosowywał odszkodowanie przez miesiące lub lata, obliczał empirycznie wszystkie dawki, współczynniki i przerwy na swojej insulinie dla każdego produktu, a potem otrzymuje inną insulinę, na której wszystko trzeba zacząć od początku - radości jest mało.

Problem w tym, że system zamówień publicznych jest już praktycznie zamknięty na oryginalne insuliny europejskie czy amerykańskie. W 2015 roku w ramach „planu antykryzysowego” rząd rosyjski wydał Uchwałę nr 1289, w której stwierdzono, że jeżeli w przetargu wezmą udział dwa rosyjskie leki produkcji krajowej, to lek zagraniczny nie będzie już dopuszczony do konkursu..

Karelskie rodzice już kupują insulinę dla swoich dzieci na własny koszt. Napotykają problemy nawet w stolicy.

- W tym roku w Moskwie z Humalogiem jest bardzo źle - wyjaśnia Dina Dominova. - Wiosną, kiedy nie mogłem dostać leku na receptę, sam go kupiłem. Opakowanie kosztowało mnie 2700 rubli. Potrzebuję dwóch takich pakietów na miesiąc. Ponieważ mam trzecią grupę osób niepełnosprawnych, przysługuje mi emerytura - jest to 5400 rubli.

Aby uzyskać dobre odszkodowanie, a tym samym jak najdłużej żyć bez komplikacji, Dina wydaje miesięcznie 20 tys. Tylko na opiekę diabetologiczną. Kwota ta obejmuje zakup pasków testowych, utrzymanie stałego monitorowania stężenia glukozy we krwi, zakup materiałów eksploatacyjnych do pompy insulinowej. I choć od 2019 roku materiały eksploatacyjne do pompy muszą być opłacane z budżetu federalnego, to nie wszyscy diabetycy na terapii pompą zaczęli ją otrzymywać od początku roku..

„Wielu z nas otrzymało pierwsze materiały eksploatacyjne dopiero w listopadzie” - mówi Dina. - Jeśli doda się do tego insuliny, kwota na samą cukrzycę wyniesie 25 tysięcy rubli. Ale nadal musisz przechodzić regularne badania - sprawdź oczy, nerki. Z całym szacunkiem dla darmowej medycyny jest na niskim poziomie. Koszt konsultacji z prostym lekarzem w ESC to 2500 rubli. Im wyższy stopień lekarza, tym wyższy koszt wizyty. A potem, jeśli pojawią się komplikacje, leczenie również kosztuje. Ile pieniędzy wydaje mi na utrzymanie ciała w znośnym stanie, trudno mi obliczyć. Ale nie mam wyboru.

Ze względu na sytuację polityczną

Jednak nie wszyscy diabetycy wpadają w panikę. W listopadzie Nyura Sharikova opublikowała na swoim blogu na Instagramie @dia_status kilka postów na temat wprowadzenia leków biopodobnych insuliny produkowanych przez rosyjskie firmy..

Insuliny rosyjskie produkowane przez Geropharm, Medsintez, Pharmstandard przeszły pomyślnie badania kliniczne, na które Ministerstwo Zdrowia wydało świadectwa rejestracji i zostały one wpisane do państwowego rejestru leków.W wielu regionach rosyjskie insuliny są już kupowane. bez ich zagranicznych odpowiedników WAŻNE WIEDZIEĆ! Rosyjskie insuliny są zgodne ze standardami GMP. Oznacza to, że lek jest odpowiedniej jakości (spełnia wymagania normy), odpowiada analogom i można go stosować. GMP to poważny standard. Za wcześnie na panikę i jest bezużyteczny: od paniki nikt nigdy nie był lepszy. Najpierw musisz to rozgryźć ”- napisała.

- Rosyjska insulina nadal będzie, nie ma sensu walczyć z jej pojawieniem się i nie jest to konieczne - wyjaśnia swoje stanowisko. - Dostaną diabetyków. I to jest dobre. Dobrze, że istnieje firma Geropharm, która zajmuje się badaniami i rozwojem oraz produkcją insuliny. Wszyscy wiedzą, jaka jest teraz nasza sytuacja polityczna. Nie dziś ani nie jutro zostaną ogłoszone kolejne sankcje i możliwe jest - to całkiem możliwe - nałożenie zakazu na wszystkie zagraniczne leki w ogóle lub na jakiś składnik insuliny. A my, diabetycy, będziemy musieli albo umrzeć, albo przejść na szybko przygotowany, nietestowany lek. Nie będziemy już mieli wyboru. Dlatego opowiadam się za insuliną domową, dzięki czemu w każdej sytuacji jesteśmy zaopatrzeni w lekarstwa.

Zdaniem blogera sytuacja wokół krajowych insulin nasila się, ponieważ firmy farmaceutyczne odmawiają publikacji wyników badań klinicznych. Teraz Nyura i kilku jej znajomych poszukuje spotkania z przedstawicielami firmy „Geropharm” i odpowiedzi na pytanie dotyczące badań klinicznych. Jak dotąd Geropharm nie daje odpowiedzi.

Skład i postać insuliny „Apidra Solostar”, jej cena i recenzje diabetyków, analogi

Insulina „Apidra Solostar” jest preparatem farmaceutycznym insuliny na bazie insuliny ludzkiej o krótkim działaniu. Przeznaczony jest do leczenia cukrzycy insulinozależnej. Patologia jest dość powszechna, a pacjenci z tą diagnozą muszą używać podobnych leków przez całe życie..

Kompozycja

Farmakologiczne działanie „Apidry” jest hipoglikemiczne. Jest to roztwór do podawania podskórnego, substancją czynną jest insulina glulizynowa - 100 U w 1 ml. Niezastrzeżona międzynarodowa nazwa „Apidra” (INN) - insulina glulizynowa.

Skład zaróbek obejmuje:

  • metakrezol;
  • trometamina;
  • chlorek sodu;
  • wodorotlenek sodu;
  • polisorbat 20;
  • kwas chlorowodorowy;
  • woda do wstrzykiwań.

Formularz zwolnienia

Roztwór jest bezbarwną przezroczystą cieczą. „Apidra” jest rekombinowanym analogiem ludzkiej insuliny, ale działa szybciej i nie tak długo pod względem ogólnego efektu. Lek jest przedstawiony w podręczniku radaru jako krótka insulina.

Roztwór jest dostępny w wkładach do specjalnych strzykawek. Jeden wkład zawiera 3 ml leku, nie można go wymienić. Przechowuj insulinę w lodówce bez zamrażania. Przed pierwszym wstrzyknięciem wyjąć wstrzykiwacz na kilka godzin, aby lek osiągnął temperaturę pokojową.

Farmakodynamika i farmakokinetyka

Istotnym działaniem leku jest regulacja procesów metabolicznych związanych z glukozą. Insulina obniża stężenie cukru poprzez stymulację wychwytu glukozy do tkanek obwodowych - mięśni i tłuszczu.

Insulina hamuje również produkcję glukozy w wątrobie, spowalnia proteolizę, lipolizę, zwiększa produkcję białka.

Badania kliniczne pacjentów z cukrzycą wykazały, że wstrzyknięcia podskórne działają szybciej, ale mają krótszy całkowity efekt w porównaniu z rozpuszczalną insuliną ludzką.

Wstrzyknięcie podaje się 2 minuty przed posiłkiem - zapewnia to odpowiednią kontrolę glikemii. Podawany po posiłku, 15 minut później, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Lek pozostaje we krwi przez 98 minut. Czas działania 4-6 godzin.

Glulizyna jest wydalana szybciej niż rozpuszczalna insulina ludzka. Okres półtrwania wynosi 42 minuty.

Wskazania i przeciwwskazania

Zgodnie z instrukcją leku jest przepisywany tylko na cukrzycę, której przebieg wymaga podania leku insulinowego. Ważnym przeciwwskazaniem są dzieci poniżej 6 roku życia..

Lek jest przepisywany dopiero po szczegółowej diagnostyce laboratoryjnej pacjenta. Konieczność stosowania insuliny, jej dawkowanie ustala lekarz na podstawie wyników badania i objawów patologii. Niekontrolowane stosowanie może wywołać nieodwracalne komplikacje.

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania leku jest hipoglikemia i alergia na składniki jego składu..

Preparat Apidra można stosować w okresie laktacji i ciąży. Badania kliniczne dowiodły bezpieczeństwa leku, zwłaszcza przy ścisłym przestrzeganiu wszystkich zasad ustalonych przez endokrynologa.

Skutki uboczne

Do najczęstszych skutków ubocznych należy hipoglikemia. Zwykle wiąże się z przedawkowaniem leków. Atakowi zbyt dużej redukcji cukru towarzyszą drżenia, nadmierne pobudzenie i osłabienie. Ciężkość stanu jest wskazywana przez ciężką tachykardię.

W miejscu wstrzyknięcia mogą wystąpić reakcje - obrzęk, wysypka, zaczerwienienie. Wszystkie odchodzą same po 2 tygodniach stosowania. Ciężkie alergie ogólnoustrojowe są bardzo rzadkie i sygnalizują potrzebę pilnej wymiany leku.

W opisie leku wskazano, że naruszenie techniki wstrzyknięcia i indywidualnych cech tkanki podskórnej często powoduje lipodystrofię.

Dawkowanie i przedawkowanie

Lek należy podawać maksymalnie 15 minut przed posiłkiem lub bezpośrednio po nim. „Apidra” jest stosowana w różnych schematach insulinoterapii - lekami o średnim lub długotrwałym działaniu. Ponadto „Apidra” jest przepisywana w połączeniu z lekami doustnymi, które obniżają poziom cukru we krwi. Dawki dobiera endokrynolog.

Wprowadzić „Apidru” podskórnie lub za pomocą ciągłego wlewu do tłuszczu podskórnego za pomocą systemu pompy.

Zastrzyki wykonuje się w brzuch, ramiona, biodra. Ciągły wlew podaje się tylko do jamy brzusznej. Konieczna jest ciągła zmiana miejsca wstrzyknięcia i infuzji, są one zmieniane na przemian z każdym kolejnym wstrzyknięciem. Na szybkość wchłaniania, jego początek i czas trwania wpływają:

  • miejsce wstrzyknięcia;
  • ćwiczenia fizyczne;
  • cechy ciała;
  • czas wprowadzenia itp...

Po wstrzyknięciu w brzuch wchłanianie jest szybsze.

Aby zapobiec przedostaniu się leku do naczynia krwionośnego, należy przestrzegać środków ostrożności, które lekarz musi opisać podczas nauczania techniki wstrzyknięć cukrzycowych. Po wstrzyknięciu nie wolno masować tego miejsca..

Dopuszczalne jest mieszanie „Apidru” tylko z insuliną izofanową. Nie mieszać podczas używania pompy.

Przy nadmiernym spożyciu insuliny do organizmu wzrasta ryzyko ataku hipoglikemii. Łagodne formy są szybko zatrzymywane przez spożycie glukozy lub żywności z cukrem, kostki cukru. W związku z tym diabetycy powinni zawsze nosić cukier lub coś słodkiego z prostymi węglowodanami, słodkim sokiem itp..

Ciężką postać, objawiającą się drgawkami, zaburzeniami neurologicznymi, śpiączką, można zatrzymać poprzez podanie domięśniowo lub podskórnie glukagonu, a także stężonego roztworu dekstrozy. Tylko specjalista powinien wykonywać zastrzyki. Po przywróceniu świadomości musisz zjeść coś z prostymi węglowodanami, aby zapobiec nawrotowi ataku, który może zostać wznowiony natychmiast po poprawie samopoczucia. Ponadto pacjent pozostaje w szpitalu przez pewien czas, aby lekarz mógł stale monitorować i monitorować swojego pacjenta..

Interakcja

Nie badano interakcji farmakologicznych dla insuliny Apidra. Opierając się na wiedzy empirycznej na temat analogów, uzyskanie klinicznie istotnego wyniku interakcji farmakokinetycznej jest minimalne. Niektóre substancje w składzie leków mogą wpływać na procesy metabolizmu glukozy, dlatego czasami konieczne jest dostosowanie dawki insuliny.

Następujące środki nasilają hipoglikemizujące działanie preparatu Apidra:

  • leki hipoglikemiczne do podawania doustnego;
  • fibraty;
  • dizopiramid;
  • fluoksetyna;
  • pentoksyfilina;
  • aspiryna;
  • sulfonamidowe leki przeciwbakteryjne.

Efekt hipoglikemii można zmniejszyć poprzez:

  • danazol;
  • somatotropina;
  • inhibitory proteazy;
  • estrogeny;
  • hormony tarczycy;
  • sympatykomimetyki.

Alkohol, sole litu, beta-blokery, klonidyna mogą również osłabiać skuteczność leku, wywołując atak hipoglikemii i późniejszą hiperglikemię.

Analogi

Substytuty i analogi leku przedstawiono w tabeli.

Nazwa insulinyKoszt, producentCechy / Substancja czynna
„Humalog”Od 1600 do 2200 rubli, FrancjaGłówny składnik - insulina lispro, reguluje metabolizm glukozy i nasila syntezę białek, jest uwalniany w postaci zawiesiny i roztworu.
„Humulin NPH”Od 150 do 1300 rubli, SzwajcariaSkładnikiem aktywnym jest insulina izofanowa, pomaga skutecznie kontrolować poziom glikemii, jest produkowany we wkładach do wstrzykiwacza strzykawkowego, jest dozwolony w czasie ciąży.

Może powodować uogólniony świąd.

„Actrapid”Od 350 do 1200 rubli, DaniaInsulinę krótko działającą podaje się, gdy inne leki nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Aktywuje procesy wewnątrzkomórkowe, uwalniane w roztworze.

Wysokie ryzyko lipodystrofii, dawkowanie należy dostosowywać podczas ćwiczeń.

Opinie

Lek „Apidra Solostar” wstrzykuję kilka minut przed posiłkiem. Akcja jest bardzo szybka, jest dla mnie wygodna. Wygodny również do stosowania w wstrzykiwaczach. Podczas stosowania efekty uboczne nie wystąpiły ani razu.

Nie tak dawno zostałem przeniesiony do leku „Apidra”. Działa dobrze i szybko, glukoza jest normalna. Stosuję insulinę przed posiłkami, nie zauważyłem żadnego dyskomfortu w miejscu wstrzyknięcia. Używam tej insuliny od 6 miesięcy, jestem zadowolony z leku.

Alexandra, 65 lat

Jedno opakowanie ze specjalnymi strzykawkami Apidra kosztuje około 2100 rubli. Okres trwałości leku nieotwartego wynosi 2 lata w lodówce. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo lipodystrofii, przed użyciem lek ogrzewa się do temperatury pokojowej. Otwarte leki można przechowywać przez 4 tygodnie w miejscu, w którym słońce nie świeci w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni.

Wniosek

Endokrynolodzy uważają, że cukrzyca to nie tylko patologia, ale sposób na życie. Obejmuje obowiązkowe stosowanie narkotyków, przestrzeganie zasad sporządzania diety. Dokładne przestrzeganie wszystkich zaleceń i właściwy dobór dawki to klucz do wysokiej jakości życia nawet przy takiej diagnozie. Apidra pomaga wielu diabetykom poczuć się lepiej i zapomnieć o skokach cukru.

Top